Proszę o poradę

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
gregor
Kontakt:

Re: Proszę o poradę

Post autor: gregor »

ArturSwider napisał

[shadow=white]Ja mogę ze swojej strony zaprosić Cię Gregor do Wrocławia[/shadow]

Bardzo chętnie, czekam na przypływ większej gotówki około miesiąca,
ale jak byś miał ochote i troszkę czasu to po 10.09 mogę przyjechać
i zobaczyć jak to wygląda.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 18:08 przez gregor, łącznie zmieniany 1 raz.
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Ja mogę ze swojej strony zaprosić Cię Gregor do Wrocławia, zaprowadzić do AMC i pokazać wszytko, odpowiedzieć na Twoje pytania i niejasności, a także pomoć przy zakupie pierwszego zestawu TT. :)
już widzę, że potrzebna staje się no mam TT i co dalej...
Faktycznie, przeniesienie wątku ze starego forum było by jak najbardziej wskazane.
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

gregor pisze: najlepiej jak bym to na oczy widział ale opole to pustynia będe sie musiał wybrać
do Wrocławia albo Katowic
W czasie jak Ty czytałeś forum " umknęło" Ci spotkanie w Bytomiu. Jednak to nic straconego bo w przyszłym miesiącu jest następne - prawdopodobnie 14.10.06. Przyjedź, zobacz a na pewno zmobilizujesz się do pracy nad makietą.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

gregor pisze: już mi z czszki dymi
Spoko, prześpij się z tym wszystkim !!
:mrgreen:
gregor
Kontakt:

dzięki za wszystko dużo lektury już mi z czszki dymi muszę to wszystko ogarnąć
najlepiej jak bym to na oczy widział ale opole to pustynia będe sie musiał wybrać
do Wrocławia albo Katowic, teraz prubuję różnych programów żeby torowisko
do mojej przyszłej makiety zrobić troszkę mi to czasu zajmnie normalnie czarna magia
ale czego się nie robi aby marzenia z dzieciństwa się spełniły

pozdrowienia
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

już widzę, że potrzebna staje się no mam TT i co dalej...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

gregor pisze:... w sklepie model-manii jest Zwrotnica IBW 30° łukowa lewa i są 3 szt. na zdjęciach wyglądają tak samo a muszą się czymś różnić,
Zobacz w katalogu i nastepne strony. BAUSATZ = do samodzielnego składania, BRUNIERT = oksydowane (brązowe, a nie nowe srebro), FLEXowe rozjazdy = można dopasować do indywidualnych potrzeb (inne kąty, łuki itd. - widać TU ).
:)
Musiałbyś napisać więcej jaki masz problem.
gregor
Kontakt:

Dzięki za porady przeglądałem te strony i forum też czytam tylko
tam tak mi się zdaje są porady dla bardziej zaawansowanych a ja potrzebuję np.
w sklepie model-manii jest Zwrotnica IBW 30° łukowa lewa i są 3 szt. na zdjęciach
wyglądają tak samo a muszą się czymś różnić, potrzebuję informacji takich np. te
tory służą to tego, ta zwrotnica służy do tego, szkoda że nie ma książki na ten temat,
są w innych językach a ja niestety noga z języków obcych.
muszę się dowiedzieć co się z czym je zanim do sklepu się zgłoszę, żeby nie kupić
niepotrzebnych rzeczy

pozdrawiam gregor
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: proszę o porade

gregor pisze:moja przymiarka do makiety to wymiary 2m na 1m
Proponuję:
:arrow: po pierwsze: wybrać się na któreś ze spotkań modelarskich (dział IMPREZY) i popatrzeć/posłuchać co inni robią,
:arrow: po drugie: proponuję poczytać literaturę, np: TU ,
:arrow: po trzecie: nie śpieszyć się, ale spokojnie dokonać wyboru makiety.

To co powiedział Charakterek o zakupie zestawu (analog/cyfrowy) to dobry pomysł by mieć od czego zacząć, a także jest to atrakcyjny cenowo (w porównaniu z poszczególnymi składowymi) zakup - no ale trzeba na początek sporo kasy wyłożyć. Można także zaczynać zakupy małymi krokami np Taurus (ok 200 zł), potem wagony itd (czyli rozłożyć koszty w czasie).

Powodzenia.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

DCC - poczekaj chwilkę na test zestawu startowego z DCC - od tego warto zacząć przygodę. Co do makiety - przejrzyj dział makieta

http://www.forumtt.pl/viewtopic.php?t=395

A tu ja opisuję jak od początku jak robić makietę

http://www.forumtt.pl/viewtopic.php?t=476

Jeśli startujesz - warto kupić któryś z zestawów startowych. Cyfrowych. Od razu masz tory i tabor. Budownictwo - Auhagen i Faller. Tory - tu nie masz wyboru - modelowe Tilliga. Tabor - tu się zaczyna robić coraz lepiej! Wykwitają firmy produkujące tabor TT! Jesteś z Opola - zamailuj do AMC do Wrocławia - jest to generalny importek Tilliga, fallera

http://www.ttclub.pl/data/dolacz.htm

tu masz kontakty. Możesz zjawić się u nich w sklepie, mają ogrom TT i jest z czego wybrać

Sklepy Internetowe - najczęściej coraz więcej z nich interesuje się naszą skalą

http://www.modelmania.com.pl/index.php? ... 1e233c479d tu masz sporo z TT

a tu

http://www.ttclub.pl/data/sklepy.htm

spis sklepów z TT

Ogólnie polecam stronkę www.ttclub.pl tam znajdziesz coraz więcej testów taboru a wkrótce także dział makieta się rozwinie!
gregor
Kontakt:

Proszę o poradę

witam wszystkich, nazywam się Grzegorz Batóg i jestem z Opola jestem nowym zaiteresowanym zbudowaniem makiety doświadczenia mam zerowe w modelarstwie kolejowym już od dawna chciałem coś zbudować i myślę że teraz nadszedł czas żeby to zrobić od jakiegoś czasu czytam forum przeglądam internet i mam już mętlik w głowie wiadomości jest naprawde dużo, proszę doświadczonych modelarzy o pokazanie na żywo o ile jest taka możliwość makiety i cennych rad co do zakupów torów, zwrotnic i innych materiałow do zbudowania makiety jak już pisałem jestem z opola ale dojadę jak ktoś ma trochę czasu żeby wytłumaczyć mi na podstawie swojej makiety o czym w tym wszystkim chodzi, moja przymiarka do makiety to wymiary 2m na 1m i chyba DDC

pozdrawiam gregor
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 15:34 przez gregor, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”