Sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga.Ołgierd pisze:Z przykrością, po kilkudniowym rekonesansie przy okazji pobytu w Berlinie, muszę się podpisać w zasadzie pod całą wypowiedzią poprzednika. Tam nie widać jakoś, by TT kwitła. Wręcz przeciwnie - bywam wprawdzie za Odrą niezbyt często, ale mam wrażenie, że kilka lat temu było lepiejjafrap pisze:Tillig zrobił swoje i widocznie więcej nie może zrobić. Przyjmijmy do wiadomości, że H0 jest jak stonka, występuje prawie na każdym polu ziemniaków. Nie ma co się użalać, tylko przyjąć do wiadomości to co jest, kochać i zbierać TT - oraz wspierać rodzimych producentów skali środka kupując ich świetne produkty oraz dalej prowadzić piekną akcję prezentacji makiet na różnego rodzaju zloTTach. To na pewno przysłuży się TT.![]()
Nawet Spiele - stanowiący według info na stronie Tilliga znaczącą część jego sprzedawców w Berlinie - coraz mniej wagi przywiązuje do naszej skali oferując coraz więcej towaru "na zamówienie". W "zachodnich" dzielnicach miasta znalazłem sklep tej sieci, w którym TT ograniczała się do kilku wagonów Herrisa i to zapakowanych szczelnie w pudełka upchnięte na najniższej półce. Choć wg Tilliga to miał być "ich" sprzedawca TT.
Z trzech dużych sklepów Conrada tylko dwa mają ofertę kolejową, ale jedyny akcent TT to samotna BR23 upchnięta w najdalszym kącie. W drugim sklepie można było kupić za grosze worek ze zdemontowanymi torami ekspozycyjnymi TT.

Sklepy w Berlinie w których ciekawy tabor leży na pólkach istnieją i mają się dobrze. Tylko, że nie są to sklepy znane, a wręcz są często gdzieś w bocznych ulicach. Pomijam sklepy typu Spiele czy typowo handlarski drogi Conrad, bo w tym przypadku co sklep to inne dziwne podejście do TT. Ale nie o to chodzi. Ogólnie tabor rotuje, używane modele w super stanie też w tych mało znanych sklepach nie leżą bo ludzie szukają ciągle. W jednym ze sklepów (mi znanych), przy okazji wizyty zawsze widzę ludzi pytających i przekopujących pólki z TT, tyle że ci ludzie szukają taboru ze starszej produkcji czytaj taboru ciekawego, a nie popeliny katalogowej.