Drukowanie 3D - wątek ogólny
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Ranger
- Kontakt:
Re: Shapeways - drukowanie 3D
A skąd takie ceny?
- Bufor
- Kontakt:
Dać za parę wózków 30 a 50zl to już jest różnica 

- Ranger
- Kontakt:
1XTa to mozesz dostac od nas odlewany z metalu. Świetnie jeździ, jest cięzki i nie wytrze się.
-
- Kontakt:
1XTa się zmaterializował
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2afdc.html
i wyszedł zupełnie miodziaśnie
(jak na testową rozdzielczość wydruku)
Połamały się tylko wieszaki obsad klocków ale to się da pogrubić bez uszczerbku na "optyce". Niestety nie da sie sprawdzić jak wytrzyma wciskanie zestawu bo w projekcie jest błąd
i wyszedł o 0,5 mm za wąski
Podsumowując wszystko wskazuje na to że będę sie musiał rozstać z wypraskami z modeliny.
Natomiast faktem jest że nawet z dokumentacja ustalenie jak taka jednostka taboru wyglądała 30-40 lat temu to jest spory problem. Podczas produkcji zmieniano konstrukcję a ZNTK "dołożyły" swoje w czasie napraw. Żeby zrobić precyzyjny model z tamtego okresu nie wystarczy go oznakować na ep IV a tym bardziej wcześniejsze (wbrew temu co praktykuje część "profesjonalnych" producentów).on musi być odpowiednio zrobiony.
Z ta EN57 do teraz mam problem bo do końca nie wiadomo jak ma wyglądać obudowa przetwornicy oswietleniowej (to ma być wersja po modernizacji przy naprawie głównej ale nie ma 100 % pewności że Mińsk ją już wtedy podmienił na wykonanie nowsze tj takie jak obowiązuje do teraz)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2afdc.html
i wyszedł zupełnie miodziaśnie

Połamały się tylko wieszaki obsad klocków ale to się da pogrubić bez uszczerbku na "optyce". Niestety nie da sie sprawdzić jak wytrzyma wciskanie zestawu bo w projekcie jest błąd

Podsumowując wszystko wskazuje na to że będę sie musiał rozstać z wypraskami z modeliny.

Dostęp do dokumentacji konstrukcyjnej to ja mam z racji zawodowych..Musisz chyba mieć dostęp do niezłej dokumentacji
Natomiast faktem jest że nawet z dokumentacja ustalenie jak taka jednostka taboru wyglądała 30-40 lat temu to jest spory problem. Podczas produkcji zmieniano konstrukcję a ZNTK "dołożyły" swoje w czasie napraw. Żeby zrobić precyzyjny model z tamtego okresu nie wystarczy go oznakować na ep IV a tym bardziej wcześniejsze (wbrew temu co praktykuje część "profesjonalnych" producentów).on musi być odpowiednio zrobiony.
Z ta EN57 do teraz mam problem bo do końca nie wiadomo jak ma wyglądać obudowa przetwornicy oswietleniowej (to ma być wersja po modernizacji przy naprawie głównej ale nie ma 100 % pewności że Mińsk ją już wtedy podmienił na wykonanie nowsze tj takie jak obowiązuje do teraz)

- Kaczor
- Kontakt:
Musisz chyba mieć dostęp do niezłej dokumentacji
A cena chyba przystępna jak na jedyny w swoim rodzaju model 

-
- Kontakt:
To nie urok tylko oprogramowanie. SKETCHUP się nadaje do tego jak słoń do baletu. Tu by się przydał profesjonalny program CAD z funkcją 3D tyle że kosztuje tyle co samochód.Cały urok druku 3D

Cena takiego EN57 niestety jest równie powalająca co wyglądCiekawe jaki wyjdzie koszt wydrukowania "kibelka"?

To jest masa elementów tj ściany (boczne, czołowe, działowe), dach, ostoja zintegrowana z kompletnym wyposażeniem wnętrza (prawie bo popielniczek nie narysowałem - ale śmietniczki są

Z drugiej strony mając komplet elementów w jeden weekend sobie można toto złożyć.
Poza tym posiadać EN57-812 z MD Poznań Franowo ok 1982 - bezcenne

Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, 14:29 przez AK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczor
- Kontakt:
Nie ma problemu, potrzebne byłyby tylko rysunki albo zdjęcia 

Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 23:27 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Ja bym się zadowolił kilkoma budynkami.
-
- Kontakt:
Ciekawe jaki wyjdzie koszt wydrukowania "kibelka"?
- Kaczor
- Kontakt:
Cały urok druku 3DAK pisze:Z moich doświadczeń samo rysowanie to masakra

Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 20:32 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:

-
- Kontakt:
Z moich doświadczeń samo rysowanie to masakra. Nad tym:Zobaczymy jak wyjdą te obłe kształty

cały dzień siedziałem

Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 20:31 przez AK, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczor
- Kontakt:
- Misiek
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 20 gru 2012, 11:01 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Te wtryskane to widziałem są bardzo ładne ale jak pisałeś drogie no i jest ich mało na m/b. więc myślałem że coś wymyśliłeś nowego na podobnej zasadzie "wtyku"