Moja TeTetka Karol

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Moja TeTetka Karol

Post autor: Mariusz »

Makietą steruje przez komputer a nad wszystkim czuwa żona :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Ciekawe co u Karola słychać ??
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

Cobrix pisze:(...)Przyciecie plytki i oszlifowanie sprawilo ze jedna krawedz kostki stracila te nieregularne ksztalty i wyglada to jak prostokat. (...)Gdyby byl kraweznik to poszczegolne czesci powinny byc dluzsze a nie takie drobinki jak kostka.
zawsze mozna zaszpachlowac przerwy w celu przedluzenia tych drobinek do dlugosci bardziej odpowiadajacej kraweznikom.
nie wiem jak u Was, ale u mnie drugie zdjecie sie nie wyswietla :/
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, 21:36 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Ale na zdjeciach Karola przeciez nie ma kraweznika.

Przyciecie plytki i oszlifowanie sprawilo ze jedna krawedz kostki stracila te nieregularne ksztalty i wyglada to jak prostokat. Ale to nie kraweznik tylko ciagle ta sama struktura. Gdyby byl kraweznik to poszczegolne czesci powinny byc dluzsze a nie takie drobinki jak kostka.

Tak wygladaja te plytki. Drugie zdjecie to plytka z kraweznikiem. Oczywiscie trzeba odciac jeszcze brzegi bo to odlewy od formy.

Obrazek Obrazek
pepsigo2pl
Kontakt:

to jeszcze zostaja kwestia kraweznikow. czyzbys faktycznie Karolu "rzezbil" samemu czy korzystales juz z gotowych produktow??
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

W samej rzeczy chodnik jest to Auhagen 41206 tyle tylko że malowany (już to zmyłem bo mi się nie podobało), co do cięcia płytek to najprostsza metoda polega na przyłożeniu linijki, najlepiej jakby była metalowa i zaostrzonym śrubokrętem trasuje dość głęboką szczelinę, pożniej przez zginanie płytki odłamuje się zaplanowany kawałek, czyścimy do równa na papierze ściernym 600.
Fugowanie chodnika: potrzeba szarego pigmentu emulsyjnego łamiemy go trochę dodatkiem pigmentu czarnego, można to trochę rozcieńczyć wodą tak by po rozprowadzeniu go na powierzchni płytki zalał wszystkie szczeliny, czekamy pól godziny by pigment lekko podsechł, następnie szmatką zbieramy nadmiar.
pepsigo2pl
Kontakt:

WrzoSS pisze:też jestem ciekaw co do tego chodnika.
Osobiście kupiłem TO
i stwierdzam że kostki są troche za duże. po przyłożeniu do makiety wygląda to nie jak kostka brukowa tylko płyty które się keidyś kładło na chodnikach.
to jest ten sam chodnik o ktorym pisalem wyzej
:arrow: w kolorze szarym: 52223 (2szt.), 52423 (12szt.);
:arrow: w kolorze czerwonym 52224 (2szt.), 52424 (12szt)

mozesz umiescic jakies foto, jak to wyglada w realu??
WrzoSS pisze:P.S. Kiedyś na forum znalazłem ciekawe zdjęcie chodnika. Czy wie ktoś co to za kostka brukowa ? ;)
[url=http://img362.imageshack.us/img362/6100/dscn08445wxayl1.th.jpg]Obrazek[/URL]
wyglada to jak wspomniana przeze mnie 4 posty wyzej kostka brukowa Auhagen 41206 (4szt.), 52408 (12szt.) z ta roznica, ze ktos ewentualnie pomalowal to na czerwono.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 18:19 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Post autor: WrzoSS »

też jestem ciekaw co do tego chodnika.
Osobiście kupiłem TO
i stwierdzam że kostki są troche za duże. po przyłożeniu do makiety wygląda to nie jak kostka brukowa tylko płyty które się keidyś kładło na chodnikach.
P.S. Kiedyś na forum znalazłem ciekawe zdjęcie chodnika. Czy wie ktoś co to za kostka brukowa ? ;)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 18:09 przez WrzoSS, łącznie zmieniany 2 razy.
pepsigo2pl
Kontakt:

hehe, to trzeba miec duzo samo zaparcia, zeby takie malenstwa rzezbic :lol:

znalazlem chodnik z kraweznikiem Auhagen 52223 w kolorze szarym i Auhagen 52224 w kolorze czerwonym. moje nie dopatrzenie :oops: czyli problem zwiazany ze szlakami drogowymi sie wyjasnil :D
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Jak znam Karola, to wziął tekturkę i zaczął docinać :)
pepsigo2pl
Kontakt:

Karol pisze:Chodniki i kostka brukowa jest przycięta z płytek auhagena ( krawężników jeszcze nie ma wszystkich)(...)
chodnik wyglada na: Auhagen 41206
droga/ulica to: Auhagen 42576

ale krawezniki przeciez z czegos musiales wykonac? czyzby byly one czescia w/w wyprasek??
Cobrix pisze:osobnego kraweznika chyba nie ma ? Tylko ta plytka z kostka chodnikowa nalozona jest na plytki z kostka brukowa?
Karolu, tak jak Cobrix napisal - kreweznikow nie ma. wiec jak bys mogl dokladniej opisac technike ich wykonania z jakimis fotkami moze?
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Ale osobnego kraweznika chyba nie ma ? Tylko ta plytka z kostka chodnikowa nalozona jest na plytki z kostka brukowa?

Jaka technika tniesz tak rowno? Kurcze ten plastik strasznie twardy jest.

I jeszcze bym prosil o szczegoly "brudzenia" tej plytki :)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, 16:02 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Chodniki i kostka brukowa jest przycięta z płytek auhagena ( krawężników jeszcze nie ma wszystkich). Rampa przy magazynie to pozostałości po peronie też auhagena
pepsigo2pl
Kontakt:

witka Karolu,

mam pytanko: jakie materialy wykorzystales do budowy drogi??
wydaje mi sie, ze widze tam kostke brukowa auhagena ale nie bardzo moge sie rozeznac czego uzyles do chodnika i kraweznikow.

i jeszcze cos, jak wykonales peron/rampe przy magazynie? chyba widze krawedzie peronowe tez od Auhagena, ale czym je wypelniales?

z gory dziekuje za informacje
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Br 01 firmy tillig padła ponownie - spalony silnik ( już drugi) jeździła tylko i wyłącznie w analogu na szczęście mam jeszcze jeden silnik w rezerwie. Zastanawiam się dlaczego to badziewo kosztowało 650zl :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”