Krótsza trawa na łączeniu jest po prostu praktyczniejsza. Narożniki modułu są podczas montażu często dociskane paluchami, więc stosowanie tam wysokiej trawy 6mm spowoduje, że będzie ona zmięta i wygnieciona. Na trawie 2mm prawie nie będzie widać śladów.Kilkujadek pisze:Mata sTTandardowa miała trawę o długości około 2 mm i dobrze aby taka na połączeniach była stosowana.
sTTandartowa mata
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: sTTandartowa mata
-
- Kontakt:
Niejeden pisze:W najnowszej wersji sTTandardu zapis o macie został wykreślony. Technika jest zatem dowolna.
W tej dowolności nikt nie pomyślał o długości trawy. Mata sTTandardowa miała trawę o długości około 2 mm i dobrze aby taka na połączeniach był stosowana. W 2011 łączyłem swoje moduły z Philipp'em czyli 2mm z 6mm. Różnica dawała po oczach. W 2012 zrobiłem moduł przejściowy z trawą 6mm. Byłoby wszystko ok gdyby Philipp w międzyczasie tak nie zakurzył swoich modułówgemol pisze:... przy różnicach w odcieniach na profilach czołowych powoduje ich rozmycie.

Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, 19:42 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Większość z nas używa wyrobów Polaka mieszając na modułach odcienie, co nawet przy różnicach w odcieniach na profilach czołowych powoduje ich rozmycie.
- Niejeden
- Kontakt:
W najnowszej wersji sTTandardu zapis o macie został wykreślony. Technika jest zatem dowolna. Doświadczenie pokazało, że różnice w kolorystyce nie są aż tak widoczne, żeby warto było utrzymywać ten wymóg.
-
- Kontakt:
No to odgrzewamy kotleta.
Mam pytania odnośnie maty na końcach modułów do kolegów którzy w najbliższym czasie i nie tylko budowali Swój moduł i mieli już okazję go łączyć z innymi modułami na ostatnich spotkaniach. Jakich mat używaliście ?, bądz jakich byście teraz użyli ?, jak jest tym Nochem 00260 wymienionym wyżej ? A może ktoś mieszał i sypał trawki elektrostatyczne Polaka zamiast maty?
Dzięki za wszelką pomoc i porady.
Mam pytania odnośnie maty na końcach modułów do kolegów którzy w najbliższym czasie i nie tylko budowali Swój moduł i mieli już okazję go łączyć z innymi modułami na ostatnich spotkaniach. Jakich mat używaliście ?, bądz jakich byście teraz użyli ?, jak jest tym Nochem 00260 wymienionym wyżej ? A może ktoś mieszał i sypał trawki elektrostatyczne Polaka zamiast maty?
Dzięki za wszelką pomoc i porady.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Jak dla mnie też lipa, biorąc pod uwagę precyzję wykonania reszty dioramy. Rozjazd jest zrobiony z dwóch rozgiętych kawałków flexa o odpowiednio podciętych podkładach. W pobliżu krzyzownicy widać, że nie schodzą się one pod tym samym katem. Kolor szyn, a szczególnie ich połysk, też pozostawia nieco do życzenia...Kilkujadek pisze:...no i rozjazd! Nie dość że pokradli podkładki i śruby stopowe, to jeszcze ta "iglica" z niepodciętej szyny
Natomiast zieleni bym się nie czepiał. W wielu miejscach bywają takie dzikie chaszcze, sięgające do pasa, że żadne źdźbło trawy nie jest w stanie przez nie się przebić.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 09:55 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Boki to zwykła decha pomalowana lakierobejcą która wydobyła głębię słojów
Wracając do zdjęć. Zieleń Polaka, brak tej najniższej... no i rozjazd! Nie dość że pokradli podkładki i śruby stopowe, to jeszcze ta "iglica" z niepodciętej szyny

Wracając do zdjęć. Zieleń Polaka, brak tej najniższej... no i rozjazd! Nie dość że pokradli podkładki i śruby stopowe, to jeszcze ta "iglica" z niepodciętej szyny

- Niejeden
- Kontakt:
Trawa trawą ale bardzo podoba mi się malowanie boków, mające chyba imitować warstwy gleby
W sumie też o tym kiedyś myślałem ale sTTandard jest bezlitosny 

-
- Kontakt:
Ciekawie wygląda ta aranżacja torów w TT. Zieleń prawdopodobnie firmy Polak:
źródło obrazków: http://www.trainmania.info/diorama.html

źródło obrazków: http://www.trainmania.info/diorama.html
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 13:56 przez kolmod, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jak jeszcze potrzebujesz to mam w zapasie jeszcze 2 rolki Faller 180766, kupiłem na Ebay'u
, pisz na pw 

-
- Kontakt:
No to udało mi się troche namieszać, ale mam nadzieję że pozytywnie. Pewnie że nic nie zastąpi zobaczenia różnych modułów na żywo, jak wyglądają wzajemnie zestawione. Moim cichym celem jest zmajstrowanie prostego modułu i zjawienie się z nim w Sosnowcu, bardzo chętnie coś zobaczyłbym wcześniej, może jakieś warsztaty, mniej lub bardziej formalne spotkanie. Czy coś będzie przed Sosnowcem?
-
- Kontakt:
Jakiś kompromis znaleźć trzeba. Na swoje pierwsze spotkanie z makietą modułową przyjeżdżają czasami osoby z już wykończoną zielenią niską. Informacje co zastosować na połączeniach, biorą z tego forum. A co do technik - każdy ma swoją wizję rzeczywistości. W dodatku to co jest pokazywane na forum, w rzeczywistości często wygląda zupełnie inaczej.
Wszystkiego przekazać się przez internet nie da więc pozostaje mi przyłączyć się do apelu - przyjeżdżajcie.
Modularze wszystkich krajów
Łączcie się

Wszystkiego przekazać się przez internet nie da więc pozostaje mi przyłączyć się do apelu - przyjeżdżajcie.
Modularze wszystkich krajów

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Faller był fatalny. Niby dlaczego Noch miałby być lepszyWicio pisze:A Faller 180766 trzymał parametry? Niby dlaczego Noch 00260 ma być gorszy?

Tak jak napisałem wcześniej - żaden magiczny numerek katalogowy ani wzorzec przechowywany w... tabernaculum

Teraz, po latach doświadczeń, muszę otwarcie przyznać, że idealna zgodność trawy na łączeniach modułów ma o wiele mniejsze znaczenie niż pierwotnie zakładałem tworząc sTTandard. Łączenia modułów są widoczne najczęściej tylko z bliska. Poza tym wyjątkowo kontrastowe przejścia w kolorze traw można zawsze przecież lekko zasypać trawą elektrostatyczną.
Za to znacznie bardziej rażące okazały się zestawienia koło siebie dwóch modułów o zupełnie innym sposobie wykończenia zieleni - np. zestawienie modułu typu "pole golfowe" uzyskane elektrosadzarką z modułem typu "patchwork", wyklejonego matami. Takiego kontrastu nie da się już niczym zamaskować.
Dlatego całkiem poważnie zachęcam wszystkich chętnych do budowy modułów do odwiedzenia najpierw jakiegoś zlotu. Nie tyle w celu zapoznania się z naszym "świętym wzorcem"

Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 12:16 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Taki wzorzec istnieje. Przechowuje go dla nas Tadeusz w tabernaculum w Warszawie.Wicio pisze:Jeżeli by chcieć trzymać się zapisów sTTandardu to należałoby mieć wzorzec maty, z którym każdy zainteresowany porównywałby to czego ma zamiar użyć na swoim module.
Do tego się to sprowadza.Wicio pisze:Czy to oznacza że dopasowujemy zieleń na swoim module do jakiegoś konkretnego modułu?
Ano tak:Wicio pisze:Nie wyobrażam sobie tylko jak miałoby to wyglądać w praktyce.
T_Domagalski pisze:Najlepiej przyjechać na zlot i organoleptycznie sprawdzić, co kto ma na swoim module i co najlepiej będzie do tego pasować.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 12:15 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Niestety nie załapałem się na edycję własnego postu. Sprawdziłem tego Fallera170726 na okoliczność występowania w sklepach, jest też w modelmanii, hobbyscie i u makieciarza (tu występuje jako elektrostatyczna), u Fallera jest na stronie więc jest szanasa że będzie ją jeszcze jakiś czas produkował. Jest tylko jedno małe ale, każdy sieje trawę trochę inaczej, więc widzę potencjalny problem ze zgodnością faktury trawy na modułach.