sTTandartowa mata

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: sTTandartowa mata

Post autor: T_Domagalski »

Kilkujadek pisze:Mata sTTandardowa miała trawę o długości około 2 mm i dobrze aby taka na połączeniach była stosowana.
Krótsza trawa na łączeniu jest po prostu praktyczniejsza. Narożniki modułu są podczas montażu często dociskane paluchami, więc stosowanie tam wysokiej trawy 6mm spowoduje, że będzie ona zmięta i wygnieciona. Na trawie 2mm prawie nie będzie widać śladów.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Niejeden pisze:W najnowszej wersji sTTandardu zapis o macie został wykreślony. Technika jest zatem dowolna.
gemol pisze:... przy różnicach w odcieniach na profilach czołowych powoduje ich rozmycie.
W tej dowolności nikt nie pomyślał o długości trawy. Mata sTTandardowa miała trawę o długości około 2 mm i dobrze aby taka na połączeniach był stosowana. W 2011 łączyłem swoje moduły z Philipp'em czyli 2mm z 6mm. Różnica dawała po oczach. W 2012 zrobiłem moduł przejściowy z trawą 6mm. Byłoby wszystko ok gdyby Philipp w międzyczasie tak nie zakurzył swoich modułów :?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2012, 19:42 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Większość z nas używa wyrobów Polaka mieszając na modułach odcienie, co nawet przy różnicach w odcieniach na profilach czołowych powoduje ich rozmycie.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

W najnowszej wersji sTTandardu zapis o macie został wykreślony. Technika jest zatem dowolna. Doświadczenie pokazało, że różnice w kolorystyce nie są aż tak widoczne, żeby warto było utrzymywać ten wymóg.
ZonekCC
Kontakt:

Post autor: ZonekCC »

No to odgrzewamy kotleta.

Mam pytania odnośnie maty na końcach modułów do kolegów którzy w najbliższym czasie i nie tylko budowali Swój moduł i mieli już okazję go łączyć z innymi modułami na ostatnich spotkaniach. Jakich mat używaliście ?, bądz jakich byście teraz użyli ?, jak jest tym Nochem 00260 wymienionym wyżej ? A może ktoś mieszał i sypał trawki elektrostatyczne Polaka zamiast maty?

Dzięki za wszelką pomoc i porady.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Kilkujadek pisze:...no i rozjazd! Nie dość że pokradli podkładki i śruby stopowe, to jeszcze ta "iglica" z niepodciętej szyny
Jak dla mnie też lipa, biorąc pod uwagę precyzję wykonania reszty dioramy. Rozjazd jest zrobiony z dwóch rozgiętych kawałków flexa o odpowiednio podciętych podkładach. W pobliżu krzyzownicy widać, że nie schodzą się one pod tym samym katem. Kolor szyn, a szczególnie ich połysk, też pozostawia nieco do życzenia...

Natomiast zieleni bym się nie czepiał. W wielu miejscach bywają takie dzikie chaszcze, sięgające do pasa, że żadne źdźbło trawy nie jest w stanie przez nie się przebić.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2011, 09:55 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Boki to zwykła decha pomalowana lakierobejcą która wydobyła głębię słojów :mrgreen:
Wracając do zdjęć. Zieleń Polaka, brak tej najniższej... no i rozjazd! Nie dość że pokradli podkładki i śruby stopowe, to jeszcze ta "iglica" z niepodciętej szyny :P
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Trawa trawą ale bardzo podoba mi się malowanie boków, mające chyba imitować warstwy gleby :) W sumie też o tym kiedyś myślałem ale sTTandard jest bezlitosny ;)
kolmod
Kontakt:

Post autor: kolmod »

Ciekawie wygląda ta aranżacja torów w TT. Zieleń prawdopodobnie firmy Polak:

Obrazek Obrazek
źródło obrazków: http://www.trainmania.info/diorama.html
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 13:56 przez kolmod, łącznie zmieniany 1 raz.
bezeld1
Kontakt:

Post autor: bezeld1 »

Jak jeszcze potrzebujesz to mam w zapasie jeszcze 2 rolki Faller 180766, kupiłem na Ebay'u :P , pisz na pw ;)
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

No to udało mi się troche namieszać, ale mam nadzieję że pozytywnie. Pewnie że nic nie zastąpi zobaczenia różnych modułów na żywo, jak wyglądają wzajemnie zestawione. Moim cichym celem jest zmajstrowanie prostego modułu i zjawienie się z nim w Sosnowcu, bardzo chętnie coś zobaczyłbym wcześniej, może jakieś warsztaty, mniej lub bardziej formalne spotkanie. Czy coś będzie przed Sosnowcem?
Kilkujadek
Kontakt:

Jakiś kompromis znaleźć trzeba. Na swoje pierwsze spotkanie z makietą modułową przyjeżdżają czasami osoby z już wykończoną zielenią niską. Informacje co zastosować na połączeniach, biorą z tego forum. A co do technik - każdy ma swoją wizję rzeczywistości. W dodatku to co jest pokazywane na forum, w rzeczywistości często wygląda zupełnie inaczej.
Wszystkiego przekazać się przez internet nie da więc pozostaje mi przyłączyć się do apelu - przyjeżdżajcie.
Modularze wszystkich krajów !! Łączcie się !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Wicio pisze:A Faller 180766 trzymał parametry? Niby dlaczego Noch 00260 ma być gorszy?
Faller był fatalny. Niby dlaczego Noch miałby być lepszy ?? ;)
Tak jak napisałem wcześniej - żaden magiczny numerek katalogowy ani wzorzec przechowywany w... tabernaculum :mrgreen: nie rozwiążą sprawy.

Teraz, po latach doświadczeń, muszę otwarcie przyznać, że idealna zgodność trawy na łączeniach modułów ma o wiele mniejsze znaczenie niż pierwotnie zakładałem tworząc sTTandard. Łączenia modułów są widoczne najczęściej tylko z bliska. Poza tym wyjątkowo kontrastowe przejścia w kolorze traw można zawsze przecież lekko zasypać trawą elektrostatyczną.
Za to znacznie bardziej rażące okazały się zestawienia koło siebie dwóch modułów o zupełnie innym sposobie wykończenia zieleni - np. zestawienie modułu typu "pole golfowe" uzyskane elektrosadzarką z modułem typu "patchwork", wyklejonego matami. Takiego kontrastu nie da się już niczym zamaskować.

Dlatego całkiem poważnie zachęcam wszystkich chętnych do budowy modułów do odwiedzenia najpierw jakiegoś zlotu. Nie tyle w celu zapoznania się z naszym "świętym wzorcem" :lol: , lecz po to, żeby obejrzeć "na żywo" rezultaty różnych technik wykonania zieleni i wybrać z nich tą najlepszą...
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 12:16 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Wicio pisze:Jeżeli by chcieć trzymać się zapisów sTTandardu to należałoby mieć wzorzec maty, z którym każdy zainteresowany porównywałby to czego ma zamiar użyć na swoim module.
Taki wzorzec istnieje. Przechowuje go dla nas Tadeusz w tabernaculum w Warszawie.
Wicio pisze:Czy to oznacza że dopasowujemy zieleń na swoim module do jakiegoś konkretnego modułu?
Do tego się to sprowadza.
Wicio pisze:Nie wyobrażam sobie tylko jak miałoby to wyglądać w praktyce.
Ano tak:
T_Domagalski pisze:Najlepiej przyjechać na zlot i organoleptycznie sprawdzić, co kto ma na swoim module i co najlepiej będzie do tego pasować.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2010, 12:15 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Niestety nie załapałem się na edycję własnego postu. Sprawdziłem tego Fallera170726 na okoliczność występowania w sklepach, jest też w modelmanii, hobbyscie i u makieciarza (tu występuje jako elektrostatyczna), u Fallera jest na stronie więc jest szanasa że będzie ją jeszcze jakiś czas produkował. Jest tylko jedno małe ale, każdy sieje trawę trochę inaczej, więc widzę potencjalny problem ze zgodnością faktury trawy na modułach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”