Makieta czy moduł??

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Wicio
Kontakt:

Re: Makieta czy moduł??

Post autor: Wicio »

Rów można wycinać lutownicą. Do transformatorowej wystarczy odpowiednio wygięty drut (grot). Można poeksperymentować z kształtem drutu i zrobić narzędzia do wygodnego i czystego kształtowania terenu w styropianie.
Nie używam gazet ani papieru na styropian. Maluję styropian zabarwiona gęstą farbą emulsyjną z dodatkiem kleju typu wikol, a dodatkowo dodaję do tego pył z mdf albo z drewna dla zwiększenia chropowatości powierzchni tam gdzie ma być siana trawa. Pod trawę nie należy wygładzać powierzchni, łatwiej wtedy o nie dywanowy wygląd trawy.
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Post autor: Kuśtyk »

Pytanie, jak na module wykonać rów, czy wycinać go na ciepło w styropianie. A dwa jakie wypełnienie zastosować m wykluczając piankę montażową?? Styropian gazeta i wikol??
Bo zaczynam składać pierwszą skrzynkę szlakową i kilka pytań powstało mi właśnie.
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

Napisz do Kpt.Nemo na Martelu, tam zdecydowanie częściej bywa.
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

Napisałem do niego na PW ale czytałem też że się tym już nie zajmuje. Wysłałem zapytania do firm które tną laserem może się odezwą jak nie to w środę do stolarni docinam sklejkę potem ołówek i linijka a na koniec wycinanki ;D
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Zamów u Kapitana Nemo z Forum, szybko, solidnie, pocztą - pełen luksus ;)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Można leserem, ale wyrzynarka też zdaje egzamin. Tylko trzeba trochę cierpliwości.
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

To jeszcze techniczne pytanko, jak najlepiej wykonać profile czołowe modułu?? Moim skromnym zdaniem najlepszą opcją było by wycięcie laserem, ale czy ktoś to na Śląsku wykona??
Wicio
Kontakt:

Jeśli odwzorowujesz na module prawdziwy odcinek szlaku to najlepiej przenieść układ zieleni z realu. Jeśli budujesz fikcyjny szlak to polecam znaleźć w chociażby w sieci zdjęcia ładnych fragmentów szlaku/infrastruktury i próbować to przeflancować na skrzynki. Wymyślanie układu zielska wymaga sporej wyobraźni i wyczucia, po co się męczyć skoro natura już zrobiła za nas robotę.
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Kuśtyk pisze: Widziałem że preferowana jest wysoka trawa.
Nie kupuj tylko krótkiej, tylko weź 4.5mm Polaka i do tego 2mm. Polecam z bolesnego doświadczenia - kupiłem tylko 2mm i wyszło koszmarnie, a potem - za radą kolegów - dokupiłem 4.5mm. Poza tym sianie to najlepsza część przy robieniu modułu. Najgorsze jest tłuczniowanie ;P
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

,,Nogi do modułu to chyba najmniejszy problem. Już widziałem Twoje rozwiązania Wicio dotyczące nóg.,,

Nie doprecyzowałem się, że rozwiązanie jest fajne i proste, żeby nie było niedomówień między nami.

A takie techniczne pytanie, co do roślinności jak ją dobrać żeby była ok. Może dziwne ale z tym mam mały problem nie wiem jak ją rozplanować na module. Pewnie jak już wymyśle jak to zrobić to i tak podczas budowy koncepcja się zmieni. Widziałem że preferowana jest wysoka trawa.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 20:47 przez Kuśtyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Jak już się wie to faktycznie nie problem, zresztą posiadanie dużej ilości skrzynek niejako wymusza proste rozwiązania.
Awatar użytkownika
Kuśtyk
Kontakt:

No jestem już umówiony na konsultacje, 9.12. jadę też do Krakau do zajezdni ma tam być Makieta w skali H0 modułowa oraz Stacjonarne TT .
Co do techniki itd i jak pisałem już wyżej od Grudnia zaczynam budowę. W tym miesiącu gromadzę materiały. Nogi do modułu to chyba najmniejszy problem. Już widziałem Twoje rozwiązania Wicio dotyczące nóg.
Wicio
Kontakt:

Wojtek ma rację, do Radomia czasu niewiele, a podpatrzeć parę rzeczy można (choćby systemowe regulowane nogi i mocowania mojego patentu, chyba gdzieś na forum to opisywałem) a przede wszystkim na żywo łatwiej coś skonsultować i omówić.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

wujek dobra rada:
1. jeśli nie zacząłeś strugać, to ogarnij te dwa linki:
http://ostramo.parostroj.net/moduly.php
http://www.fremo-net.eu/154.html
2. wymyśl własny pomysł na nogi do modułów - albo skorzystaj z cudzych patentów,
3. wproś się na grudniową imprezę do gemola /choćby na jeden dzień - koszt
biletu turystycznego to naprawdę dobra inwestycja.

i przede wszystkim BUDUJ!

pzdr
wojtek jaroszuk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”