Hej. Znam ten ból Maciej, też walczyłem.
Np. przy BR 229 zamontowanie jednego z przewodów ciśnieniowych na wózkach jest niemożliwe bez jego wyprofilowania. Ot taki żarcik techniczny Tilliga.
Części do montażu w M-wagenach
Moderator: mod-Tabor
- Marcin
- Kontakt:
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Re: Części do montażu w M-wagenach
Sprawa jest podobna w lokomotywach. Moja pierwsza 118 ka długo czekała na montaż, jak się okazło po zakupie drugiej 118 ki, prostych poręczy. Druga miała do montażu obok poręczy uchwyty - o zgrozo jakie małe - dalem sobie czas i....udało się. Obie są kompletne a kilka godzin pracy nie poszło na marne. Jedyny kłopot sprawiają pensety są ogromne w porównaniu z małymi elementami.Marcin pisze:A ja będę stał przy swoim. Wagon musi miec instalację hamulcową. Powalczcie bo naprawdę warto.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2006, 18:02 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
A ja będę stał przy swoim. Wagon musi miec instalację hamulcową. Powalczcie bo naprawdę warto.
Hi,
To nic innego jak poprostu kolejne "poważne" potraktowanie" klienta przez firmę Tillig...
Jak na razie mam 4 Tilligowskie M-wageny i w każdym po zamontowaniu części hamulcowych wagon zaczyna się zachowywać jak stare BTTB, czyli po prostu przestaje sie toczyć.
Tja... Ja miałem TEN sam problem. Po zamontowaniu, wagony miały ogromne opory toczne.Klocki hamulcowe do pudelka. Tez mam skladzik cztero-em-wagenowy i po zamontowaniu klockow przestal sie toczyc.
To nic innego jak poprostu kolejne "poważne" potraktowanie" klienta przez firmę Tillig...

- Marcin
- Kontakt:
Hej.
Nie ma dramatu. Trochę czasu i chęci.
Ten problem zaczyna się także w Eilzugach. Istotnie wkurza to bo wagon hamuje. Klocki hamulcowe są za blisko obreczy koła. Mam ten problem opanowany bo profiluje trochę całą część po stronie klocka. Trzeba eksperymentować ostrożnie bo tworzywo jest kruche. Ale problem jest do przejścia.
W Eilzugach jeszcze śmieszniej jest po założeniu skrajnych stopni wejściowych, bo stopnie naciskają na zamontowany już układ hamulcowy. W m-wagenach nie ma tego problemu.
Życzę powodzenia przy montażu!

Ten problem zaczyna się także w Eilzugach. Istotnie wkurza to bo wagon hamuje. Klocki hamulcowe są za blisko obreczy koła. Mam ten problem opanowany bo profiluje trochę całą część po stronie klocka. Trzeba eksperymentować ostrożnie bo tworzywo jest kruche. Ale problem jest do przejścia.
W Eilzugach jeszcze śmieszniej jest po założeniu skrajnych stopni wejściowych, bo stopnie naciskają na zamontowany już układ hamulcowy. W m-wagenach nie ma tego problemu.
Życzę powodzenia przy montażu!
Ostatnio zmieniony 28 sie 2006, 14:01 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Niestety. Klocki hamulcowe do pudelka. Tez mam skladzik cztero-em-wagenowy i po zamontowaniu klockow przestal sie toczyc.
Zostaly wiec tylko przyklejone porecze i te pierdolki przy wozkach a klocki sciagnalem. Sprawdzalem dwa razy. Myslalem ze zle wlozylem albo cos. Po prostu nie da rady. Z klockami nie jezdzi.
Zostaly wiec tylko przyklejone porecze i te pierdolki przy wozkach a klocki sciagnalem. Sprawdzalem dwa razy. Myslalem ze zle wlozylem albo cos. Po prostu nie da rady. Z klockami nie jezdzi.
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Tych częsci sie nie montuje, przynajmniej ja tego nie zrobiłem.
- Ciamosław
- Kontakt:
Części do montażu w M-wagenach
Jak na razie mam 4 Tilligowskie M-wageny i w każdym po zamontowaniu części hamulcowych wagon zaczyna się zachowywać jak stare BTTB, czyli po prostu przestaje sie toczyć. Czy wy macie ten sam problem? Jest na to jakaś rada czy te częsci mają dalej leżeć w wyprasce nie zamontowane do wagonu?