Problem z zasilaczem MEHANO
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- biker
- Kontakt:
Re: Problem z zasilaczem MEHANO
http://www.fotoszok.pl/upload/348d5d01.jpg
Zewrzyj śrubokrętem nóżkę zakreśloną w kółku ze środkową ( na rysunku pierwsza do góry od kółka) i jak lokomotywa stanie to na bank potencjometr.
Zewrzyj śrubokrętem nóżkę zakreśloną w kółku ze środkową ( na rysunku pierwsza do góry od kółka) i jak lokomotywa stanie to na bank potencjometr.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2012, 21:10 przez biker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Do tego wystarczy pęseta lub spinacz.Jeżeli nie masz miernika, to na podłączonym zasilaczu do torów, zewrzyj potencjometr (dwie nogi są już zwarte, więc te dwie zewrzyj z trzecią), jak lok stanie to znaczy, że jest uszkodzony potencjometr, jeżeli nadal jedzie, to możliwe, że jest uszkodzony LM317.
-
- Kontakt:
Jak wcześniej pisałem wymień układ (najprawdopodobniej LM317).Koszt http://elecena.pl/product/491247/stabil ... f306ccd74b i moim zdaniem będzie po remoncie 

- Bufor
- Kontakt:
Trochę za późno odczytałemTTygrysek_P-ń pisze:Zabierz go z sobą do Technikum jutro to się zobaczy.

Spokojnie. Ten zasilacz jest mega ważną sprawą.. Myślałem ze jednak idzie coś przy nim zrobić. Jednak po tym co już zostało napisane bez odpowiednich narzędzi nie ma co rosząc

- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Zabierz go z sobą do Technikum jutro to się zobaczy.
-
- Kontakt:
Ja również stawiam na potencjometr , włącznik polaryzacji wyłącza zasilanie po niepełnym wciśnięciu ale to normalne raczej. I ta płytka wygląda na wcześniej "dłubaną" zobacz czy nie ma połączonych ze sobą lutów między ścieżkami (zwarcia) Bo albo mi się wydaje albo z foki widzę co najmniej dwa zlane ze sobą luty ....
- Bufor
- Kontakt:
Poprawienie lotów nic nie dało. Przypadkiem trafiłem na ciekawy fenomen. Mianowicie kiedy się zmienia kierunek jazdy jest "klik" a kiedy nie wcisnę przełącznika aż do "klik" (czyli jak by na wpół wciśnięty) to lok zatrzymuje się. Czyli na moje coś nie tak jest z tym guzikiem...
-
- Kontakt:
Jak ostatecznie wyszła naprawa czy się powiodło czy "klapa"

- nikos68
- Kontakt:
Popraw wszystkie luty i napisz co się dzieje 

- Bufor
- Kontakt:
Zlutuje i napisz co i jak 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Bufor
- Kontakt:
Wiem po ile sa nowe zasilacze. Naprawa tego nie jest dla mnie sprawa najwalniejszą... nie mniej jednak było by milo gdyby jak by nie patrzeć sprawny sprzęt nie lądował w koszu... Jest ktoś z Poznania chętny to tej sprawy??
- nikos68
- Kontakt:
Na zdjęciu całej płytki widać zimne luty na stykach potencjometru,popraw je i powinno być dobrze 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli na "Cała płytka" nie widać by któraś nóżka była luźna (pomimo lutowania, tzw "zimny lut") to chyba bez spojrzenia specjalisty na warsztacie (np RTV) się nie obejdzie.
Prawdopodobnie problem jest z samym potencjometrem. może być jego uszkodzenie (skrzywienie, niekontakt itd) lub któregoś elementu obok. Bez praktyki elektronicznej trudno będzie dociec co się stało.
BTW: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... egory=1063
Zobacz jakie są ceny zasilaczy na Allegro, naprawa może się nie kalkulować.
Prawdopodobnie problem jest z samym potencjometrem. może być jego uszkodzenie (skrzywienie, niekontakt itd) lub któregoś elementu obok. Bez praktyki elektronicznej trudno będzie dociec co się stało.
BTW: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... egory=1063
Zobacz jakie są ceny zasilaczy na Allegro, naprawa może się nie kalkulować.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 18:06 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Konstrukcja oparta na LM317, można po kolei wymieniać elementy zaczynając od potencjometru, następnie LM317.....
Lepiej na wyłączonym zasilaczu zmierzyć omomierzem czy potencjometr na minimum ma pełne zwarcie. Jeżeli nie masz miernika, to na podłączonym zasilaczu do torów, zewrzyj potencjometr (dwie nogi są już zwarte, więc te dwie zewrzyj z trzecią), jak lok stanie to znaczy, że jest uszkodzony potencjometr, jeżeli nadal jedzie, to możliwe, że jest uszkodzony LM317.
Do potencjometru możesz psiknąć w małej ilości WD40, choć lepszy byłby jakiś Contaktol.
Potencjometr może mieć : zużyty i odkształcony ślizgacz, wytartą ścieżkę oporową lub nity pomiędzy nóżkami a płytką.
Jeżeli potencjometr jest made in PRC (China) i ma certyfikat CE ( China Eksport), to zbyt długo nie mógł chodzić.
Przełącznik jest od zmiany polaryzacji napięcia, czyli kierunku jazdy.
Jeżeli nadal będziesz miał problem, a nie będzie Ci szkoda kosztów, to możesz mi go podesłać, lub znajdź elektronika na miejscu.
Lepiej na wyłączonym zasilaczu zmierzyć omomierzem czy potencjometr na minimum ma pełne zwarcie. Jeżeli nie masz miernika, to na podłączonym zasilaczu do torów, zewrzyj potencjometr (dwie nogi są już zwarte, więc te dwie zewrzyj z trzecią), jak lok stanie to znaczy, że jest uszkodzony potencjometr, jeżeli nadal jedzie, to możliwe, że jest uszkodzony LM317.
Do potencjometru możesz psiknąć w małej ilości WD40, choć lepszy byłby jakiś Contaktol.
Potencjometr może mieć : zużyty i odkształcony ślizgacz, wytartą ścieżkę oporową lub nity pomiędzy nóżkami a płytką.

Przełącznik jest od zmiany polaryzacji napięcia, czyli kierunku jazdy.
Jeżeli nadal będziesz miał problem, a nie będzie Ci szkoda kosztów, to możesz mi go podesłać, lub znajdź elektronika na miejscu.