Detekcja obecnosci na torze

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: Detekcja obecnosci na torze

Post autor: Marcin »

Można kupić przecież gotowe moduły zajętości, po co to wywalac otwarte drzwi,tego na necie wystarczająco.
fox
Kontakt:

Post autor: fox »

Gdybyś sam zechciał wykonać detektor to tu masz schemat: http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/DccBODvt5.html

Obecnie taki detektor steruje u mnie na odgałęźnym samoczynnym przełączeniem sygnału na semaforach po przejeździe pociągu. Poprzednia wersja na diodach i optoizolatorze poległa w zeszłym roku w Radomiu.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

A także TU oraz TU :> i ogólny zarys łączenia wszystkiego TU :)
Jestem w trakcie montowania kolejnych dwóch modułów A-14 (w sumie cztery). Po ostatnich "przemyśłunkach" docelowo będzie ich 5 szt.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 21:11 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Na stacji Tarczyn stosujemy detektory z Projektu Wajchownia. Jest wersja współpracująca z programem komputerowym sterującym makietą (taką mamy) lub autonomiczna. Do poczytania TU i TU.
darof
Kontakt:

Detekcja obecnosci na torze

Post autor: darof »

Witam!
Mam pytanie dotyczące sprawdzonych przez Was technik detekcji obecności składu na danym odcinku torów.
Wygrzebałem kiedyś w necie takie cudo: Reflective Optical Sensor with Transistor Output firmy Vishay o oznaczeniu CNY70 ( http://www.vishay.com/docs/83751/cny70.pdf ). Można znaleźć filmiki które demonstrują zastosowanie na makiecie. Minus jaki widzę to konieczność przyklejania folii do podwozi taboru żeby czujka zadziałała.
Tillig oferuje tor specjalny T83159 ale nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś sensownego opisu sposobu funkcjonowania tego „wynalazku”.
Czy macie jakieś doświadczenie z wykorzystaniem jednego z powyższych rozwiązań do detekcji obecności składu a może możecie polecić jakieś inne sprawdzone przez Was rozwiązanie ?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 13 lis 2012, 19:51 przez darof, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”