pozdrawiam, Maciej.
Makieta 3m x 2,5m
Moderator: mod-Makieta
- maciejh76
- Kontakt:
Re: Makieta 3m x 2,5m
Mieszkanie w jednym - jedynym pokoju
z makietą jest niezłe
trzeba się tylko przyzwyczaic do tego, że...mieszkasz jak na dworcu
...albo pod mostem kolejowym, który pewno po Nowym Roku zepnie makietę dookoła pokoju
pozdrawiam, Maciej.
pozdrawiam, Maciej.
-
adrian pander
- Kontakt:
Co do przedstawionego planu to brakuje przejazdu z kółka w kolorze zielonym na kółko niebieskie przy ruchu zgodnym z kierunkiem wskazówek zegara.
- Niejeden+
- Kontakt:
Wejdź na stronę www.sttandard.org.pl
Przeszedłem przez większość etapów fascynacji kolejką, od układania kółka na dywanie, poprzez budowę makiety w warunkach ciasnego mieszkania, czy też pokoju 30m2 do zabudowy wyłącznie kolejką. Obecnie wybrałem budowę modułów wg normy Sttandardu.
W modułach problem ten nie występuje, budujesz pierwszą skrzynkę, jedziesz na spotkanie i już bawisz się przy makiecie o jakiej mógłbyś tylko pomarzyć.
Pomiędzy imprezami budujesz następne moduły, i bawisz się już na tych które zbudowałeś.
Pozdrawiam
Andrzej
Przeszedłem przez większość etapów fascynacji kolejką, od układania kółka na dywanie, poprzez budowę makiety w warunkach ciasnego mieszkania, czy też pokoju 30m2 do zabudowy wyłącznie kolejką. Obecnie wybrałem budowę modułów wg normy Sttandardu.
Jeżeli już teraz masz taki problem to na 99% rokuję, że nigdy jej nie skończysz, bo jest to bardzo duże wyzwanie i skończy się na ciągłych zmianach planu.niestety nie mogę się na nic konkretnego zdecydować
W modułach problem ten nie występuje, budujesz pierwszą skrzynkę, jedziesz na spotkanie i już bawisz się przy makiecie o jakiej mógłbyś tylko pomarzyć.
Pomiędzy imprezami budujesz następne moduły, i bawisz się już na tych które zbudowałeś.
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 20:25 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mariusz
- Kontakt:
Zdecydowanie popieram przedpiścę, tak duża powierzchnia makiety jest niefunkcjonalna. Jak sięgniesz środka? Co tam zaplanujesz? Las, miasto, górę? Przy tak dużej powierzchni można mieć więcej torów, a nie tylko kółko z 3 torów. Moja makieta ma prawie metr szerokości i jest to uciążliwe. No i ostatni problem: jak to wyniesiesz w razie "W"?
-
cichonęk
- Kontakt:
Witaj, nie zrozum źle, ale według mnie brakuje odrobiny kolejowego realizmu. Oczywiście pełen realizm możemy osiągnąć dopiero przy zabawie makietą modułową ale również w warunkach domowych można pokusić się o zbudowanie szlaku kolejowego wzdłuż ścian pokoju kosztem ograniczenia rozmiarów stacji i infrastruktury kolejowej. Tutaj masz przykład makiety, która pokazuje ciekawy układ horyzontalny, a tutaj jej sposób zabudowy w warunkach mieszkaniowych. Oczywiście możesz ograniczyć jej długość dokonując skrótu szlaku bądź stacji, ale zawsze otrzymasz namiastkę "prawdziwej" kolei zmuszającą do pogłębienia wiedzy o realiach ruchu kolejowego - pozdrawiam
-
razmuser
- Kontakt:
Makieta 3m x 2,5m
Witam, od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia makiety, niestety nie mogę się na nic konkretnego zdecydować.
Chciałbym aby na makiecie był szlak główny dwu torowy dookoła makiety, stacja osobowo-towarowa z czterema torami, pojedyncza linia widokowa wznosząca się nad poziomem makiety, klimat jaki chciałbym uzyskać to pola, lasy, łaki, jakaś mieścina bądź wioska.
Mam upodobany projekt ale czegoś mi tu brakuje.
I tu chętnie usłysze wasze sugestie i opinie
Chciałbym aby na makiecie był szlak główny dwu torowy dookoła makiety, stacja osobowo-towarowa z czterema torami, pojedyncza linia widokowa wznosząca się nad poziomem makiety, klimat jaki chciałbym uzyskać to pola, lasy, łaki, jakaś mieścina bądź wioska.
Mam upodobany projekt ale czegoś mi tu brakuje.
I tu chętnie usłysze wasze sugestie i opinie