Makieta 3m x 2,5m

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciejh76
Kontakt:

Re: Makieta 3m x 2,5m

Post autor: maciejh76 »

Mieszkanie w jednym - jedynym pokoju :D z makietą jest niezłe :D trzeba się tylko przyzwyczaic do tego, że...mieszkasz jak na dworcu ;) ...albo pod mostem kolejowym, który pewno po Nowym Roku zepnie makietę dookoła pokoju :D

pozdrawiam, Maciej.
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Co do przedstawionego planu to brakuje przejazdu z kółka w kolorze zielonym na kółko niebieskie przy ruchu zgodnym z kierunkiem wskazówek zegara.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Wejdź na stronę www.sttandard.org.pl
Przeszedłem przez większość etapów fascynacji kolejką, od układania kółka na dywanie, poprzez budowę makiety w warunkach ciasnego mieszkania, czy też pokoju 30m2 do zabudowy wyłącznie kolejką. Obecnie wybrałem budowę modułów wg normy Sttandardu.
niestety nie mogę się na nic konkretnego zdecydować
Jeżeli już teraz masz taki problem to na 99% rokuję, że nigdy jej nie skończysz, bo jest to bardzo duże wyzwanie i skończy się na ciągłych zmianach planu.
W modułach problem ten nie występuje, budujesz pierwszą skrzynkę, jedziesz na spotkanie i już bawisz się przy makiecie o jakiej mógłbyś tylko pomarzyć.
Pomiędzy imprezami budujesz następne moduły, i bawisz się już na tych które zbudowałeś.

Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 20:25 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Zdecydowanie popieram przedpiścę, tak duża powierzchnia makiety jest niefunkcjonalna. Jak sięgniesz środka? Co tam zaplanujesz? Las, miasto, górę? Przy tak dużej powierzchni można mieć więcej torów, a nie tylko kółko z 3 torów. Moja makieta ma prawie metr szerokości i jest to uciążliwe. No i ostatni problem: jak to wyniesiesz w razie "W"?
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Witaj, nie zrozum źle, ale według mnie brakuje odrobiny kolejowego realizmu. Oczywiście pełen realizm możemy osiągnąć dopiero przy zabawie makietą modułową ale również w warunkach domowych można pokusić się o zbudowanie szlaku kolejowego wzdłuż ścian pokoju kosztem ograniczenia rozmiarów stacji i infrastruktury kolejowej. Tutaj masz przykład makiety, która pokazuje ciekawy układ horyzontalny, a tutaj jej sposób zabudowy w warunkach mieszkaniowych. Oczywiście możesz ograniczyć jej długość dokonując skrótu szlaku bądź stacji, ale zawsze otrzymasz namiastkę "prawdziwej" kolei zmuszającą do pogłębienia wiedzy o realiach ruchu kolejowego - pozdrawiam
razmuser
Kontakt:

Makieta 3m x 2,5m

Post autor: razmuser »

Witam, od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia makiety, niestety nie mogę się na nic konkretnego zdecydować.
Chciałbym aby na makiecie był szlak główny dwu torowy dookoła makiety, stacja osobowo-towarowa z czterema torami, pojedyncza linia widokowa wznosząca się nad poziomem makiety, klimat jaki chciałbym uzyskać to pola, lasy, łaki, jakaś mieścina bądź wioska.
Mam upodobany projekt ale czegoś mi tu brakuje.
I tu chętnie usłysze wasze sugestie i opinie
Załączniki
Bez tytułu.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”