- bez sensu ta polemika

Moderator: mod-Elektryka i DCC
nie zaczynam od d.. strony czyli od pulpitu tylko chce sie zorientowac poglądowo aby później nie miał nieprzyjemnych niespodzianek, że coś przeoczyłem - w tym sensiemiki pisze:Czyli zaczynasz od tzw. d.... strony.
1.zdecyduj co chcesz zrobić - posterunek odgałęźny ,bocznicowy, niewielką stację - mijankę, stację z torami bocznymi, z rampą, placem czy czymś tam jeszcze.....jaką funkcję ma pełnić? - oto pierwsze pytanie do postawienia sobie!!
2.znajdź schemat torowy istniejącej stacji (to taki test na słomiany ogień) ewentualnie - opierając się na przepisach - zaprojektuj coś i poproś fachowców ( sa tu tacy ) żeby poprawili błędy (bo będą). Zdecyduj się na rodzaj usrk - zcentralizowane i te pe, mechaniczne, elektryczne czy jakie tam.... sygnalizacja świetlna czy kształtowa....
3. i dopiero wtedy, jak masz te wszystkie informacje zebrane do kupy możnaby się wząć za numerowanie rozjazdów i ustalanie ich położeń zasadniczych, ustawianie semaforów, wyznaczanie dozwolonych przebiegów.
4. a na koniec można się zacząć zastanawiać jakie przełączniki wybrać, jak podłączyć kabelki i te wszystkie pierdoły, które składają się na pulpit sterujący całością.
Myślenie typu - mam semafor czerwono-zielony i dobuduję do niego resztę prowadzi wprost do nikąd
włąsnie przeglądam link znalazłem na wikipediiWM-MODEL pisze:Wiesz co, daj sobie spokój z tą wikipedią, tam jest tyle "skrótów myślowych"...STAMiNA pisze:No coż najpierw zapoznam sie dokładnie z zasadmi ruchu kolejowego[/i] (http://pl.wikipedia.org/wiki/Semafor_%2 ... iekawostki)
Lepiej zajrzyj tu: http://www.przepisowa.prv.pl/
Władek
Wiesz co, daj sobie spokój z tą wikipedią, tam jest tyle "skrótów myślowych"...STAMiNA pisze:No coż najpierw zapoznam sie dokładnie z zasadmi ruchu kolejowego[/i] (http://pl.wikipedia.org/wiki/Semafor_%2 ... iekawostki)
Nie mieszam, a uściślam.miki pisze:Władek, jak zawsze mieszaszUżyłem skrótu myślowego
. Co to ma być? Ile torów, jakie, po co (do czego)??? Startujmy od zera a nie od przymierzania starego grata bo może się przydać....to jak kupować samochód żeby pasował do znalezionej na strychu oponyApel do kol. STAMINA - projekt, plan, schemat, założenia, cokolwiek - na stół. Bez tego to tylko bezużyteczne strzępienie jęzora
Tak właśnie muszę zrobić bo w zasadzie tylko myślałem o 2-LED'owym semaforze (czerwone zielonemiki pisze:
Jeżeli jakiś tam realizm - to należało by zapoznać się z odpowiednimi przepisami itp skopiować sekwencję wydarzeń i spróbowac jakoś przetłumaczyć na pulpit.
Najprostszym rozwiązaniem - powtarzam - jest oddzielenie obwodu sterowania "semaforami" od sterowania rozjazdami. Ustawiasz położenie rozjazdów a potem dobierasz sygnały na semaforach.
Władek, jak zawsze mieszaszsygnał na semaforze ZAWSZE ma coś wspólnego z położeniem rozjazdów
Jeśli chodzi sygnalizację na stacji kolejowej, sygnał na semaforze ZAWSZE ma coś wspólnego z położeniem rozjazdówmiki pisze:Sygnał podany na semaforze tylko czasami ma coś wspólnego z położeniem rozjazdu.
Nie tyle najprostszym co normalnymmiki pisze:Najprostszym rozwiązaniem - powtarzam - jest oddzielenie obwodu sterowania "semaforami" od sterowania rozjazdami. Ustawiasz położenie rozjazdów a potem dobierasz sygnały na semaforach.
da się itd.....ale bez zdefiniowania pewnych założeń po co?a co nie da sie czy to niepraktyczne??
dokładnie tak - a co nie da sie czy to niepraktyczne??miki pisze:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy chciałbyś jedną wajchą sterować sygnałem na semaforze i położeniem rozjazdu? To kompletna pomyłka
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość