Zasilanie na makiecie - pulpity sterowania
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Zasilanie na makiecie - pulpity sterowania
Integracja obwodów srk (w uproszczeniu - semaforów) i sterowania położenia rozjazdami nie jest taka prosta. Uzależnienia sygnał-przebieg wymagają zastosowania co najmniej prostych elementów logiki - Whosho będzie wiedział więcej, to jego działka. Na pewno nie wystarczy do tego prosty przełącznik.
Proponowałbym na początek całkowicie oddzielić obwody usrk i przebiegowe. Czyli ustawiasz przebieg (w uproszczeniu położenie rozjazdów) i do tego - z instrukcją w ręku - podajesz sygnały z całkowicie innych przełączników, obsługujących całkowicie innyy obwód elektryczny. Potem stopniowo można to jakoś integrować wstawiając odpowiednią elektronikę, która na przykład uniemożliwi podanie Sr2, jeżeli rozjazd jest ustawiony na jazdę w bok - na ten przykład.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy chciałbyś jedną wajchą sterować sygnałem na semaforze i położeniem rozjazdu? To kompletna pomyłka
Proponowałbym na początek całkowicie oddzielić obwody usrk i przebiegowe. Czyli ustawiasz przebieg (w uproszczeniu położenie rozjazdów) i do tego - z instrukcją w ręku - podajesz sygnały z całkowicie innych przełączników, obsługujących całkowicie innyy obwód elektryczny. Potem stopniowo można to jakoś integrować wstawiając odpowiednią elektronikę, która na przykład uniemożliwi podanie Sr2, jeżeli rozjazd jest ustawiony na jazdę w bok - na ten przykład.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy chciałbyś jedną wajchą sterować sygnałem na semaforze i położeniem rozjazdu? To kompletna pomyłka
Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, 14:29 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- STAMiNA
- Kontakt:
hmm czyli do przełączania napędu zwrotnicy, uruchamiania diod na pulpicie sterowniczym oraz
zapalania semaforów przełacznik dwupozycyjny 6-pionowy (dwubiegunowy) - w sam raz:
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=00631
http://www.allegro.pl/item123552790_prz ... unowy.html

zapalania semaforów przełacznik dwupozycyjny 6-pionowy (dwubiegunowy) - w sam raz:
http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=00631
http://www.allegro.pl/item123552790_prz ... unowy.html

STTM
- STAMiNA
- Kontakt:
Przecież kto pyta nie błądzi.TomekW pisze: Tak że zamiast duuużo się pytać lepiej przejść się do sklepu elektronicznego i wybrać co Ci odpowiada - w każdym sklepie dostaniesz mnóstwo przełączników w takich cenach że ewentualna awaria nie jest problemem
nie chce do sklepu iść - chce żeby mi to przyszło do domu - mam taką możliwość
A po drugie to po co forum TT

--==szukaniem pomocy i jej służeniem==--
jak nie to po co to forum

Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, 13:59 przez STAMiNA, łącznie zmieniany 2 razy.
STTM
- STAMiNA
- Kontakt:
no włąsnie takie raczej zakupie - bo na pulpicie będą diody informacyjnemiki pisze:P.S.Lepsze są dwu obwodowe, wtedy drugą parę styków można podłączyć do sygnalizacji położenia rozjazdu na pulpicie, jak ktoś lubi dużo światełektylko mam problem jaki model (symbol) zakupić
a i jeszcze będzie trzeba podłączyć semafory
więc 3 pozycyjne jak znalazł
Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, 13:52 przez STAMiNA, łącznie zmieniany 2 razy.
STTM
- TomekW
- Kontakt:
Kilka złotych
Ja za przełączniki dwupozycyjne 50 gr za sztukę a za trzypozycyjne 60 gr
(to są warianty dwurzędowe - widać je na ostatnich zdjęciach Jerki)
Tak że zamiast duuużo się pytać lepiej przejść się do sklepu elektronicznego i wybrać co Ci odpowiada - w każdym sklepie dostaniesz mnóstwo przełączników w takich cenach że ewentualna awaria nie jest problemem

(to są warianty dwurzędowe - widać je na ostatnich zdjęciach Jerki)
Tak że zamiast duuużo się pytać lepiej przejść się do sklepu elektronicznego i wybrać co Ci odpowiada - w każdym sklepie dostaniesz mnóstwo przełączników w takich cenach że ewentualna awaria nie jest problemem
-
- Kontakt:
tylko mam problem jaki model (symbol) zakupić

P.S.Lepsze są dwu obwodowe, wtedy drugą parę styków można podłączyć do sygnalizacji położenia rozjazdu na pulpicie, jak ktoś lubi dużo światełek
Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, 13:30 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- STAMiNA
- Kontakt:
nie wiem czy wyrażam sie nieprezyzyjnie ale nie mam problemu z podłączeniem przełacznika i napędumiki pisze:Na instrukcji narysowany jest przełącznik dzwigienkowy trój- czy dwu-pozycyjny, nie pamiętam i nie ma to żadnego znaczenia. Akurat napęd Conrada posiada wyłączniki krańcowe, więc napięcie może być podawane cały czas i nic sie nie dzieje.
Kupujesz wajchę dwupozycyjną i podłączasz jak na instrukcji - zasilanie do środkowego zacisku (wejście) a odpowiednie kabelki z napędu do dwóch skrajnych (wyjścia). Wtedy (po zweryfikowaniu czy akurat tak czy odwrotnie) położenie wajchy przełącznika odzwierciedla dokładnie położenie iglic rozjazdu. Taka namiastka zwrotnej......i tyle
P.S Z klawiaturkami daj sobie spokój, to wykopalisko...
tylko mam problem jaki model (symbol) zakupić - taki, który jest sprawdzoby przez Was TTkowiczów - możecie śmiało go polecić, ze względu na bezawaryjność, ceną itd. - przecież większość ma pulpity strerownicze
Tylko o To m ichodzi

STTM
-
- Kontakt:
Na instrukcji narysowany jest przełącznik dzwigienkowy trój- czy dwu-pozycyjny, nie pamiętam i nie ma to żadnego znaczenia. Akurat napęd Conrada posiada wyłączniki krańcowe, więc napięcie może być podawane cały czas i nic sie nie dzieje.
Kupujesz wajchę dwupozycyjną i podłączasz jak na instrukcji - zasilanie do środkowego zacisku (wejście) a odpowiednie kabelki z napędu do dwóch skrajnych (wyjścia). Wtedy (po zweryfikowaniu czy akurat tak czy odwrotnie) położenie wajchy przełącznika odzwierciedla dokładnie położenie iglic rozjazdu. Taka namiastka zwrotnej......i tyle
Ostatnio zmieniony 27 sie 2006, 11:51 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
Filip to użytkownik tego forum. Tutaj masz link:STAMiNA pisze:
Hmm można o jakieś namiary bo nie wiem kto to Filip??
http://forumtt.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=37
Pozdrawiam
- STAMiNA
- Kontakt:
Hmm można o jakieś namiary bo nie wiem kto to Filip??Jacekk pisze:STAMiNA pisze:jaki model przełącznika byłby najlepszy
Zapytaj się Filipa. Wydaje mi się, że on kiedyś o tym pisał.
Pozdrawiam

STTM
- Jacekk
- Kontakt:
STAMiNA pisze:jaki model przełącznika byłby najlepszy
Zapytaj się Filipa. Wydaje mi się, że on kiedyś o tym pisał.
Pozdrawiam
- STAMiNA
- Kontakt:
miki pisze:Najlepszy będzie taki jak narysowano w instrukcji do Conrada. Wystarczy pójść do sklepu i pokazać palcem na instrukcję. Dla każdego innego napęduSTAMiNA pisze:Mam pytanko: jakie najlepie użyc przełączniki do zmiany położenia zwrotnicy??
np. przy napędzie podmakietowym Conrad (i każdym innym napędzie)
impulsowy
model dokładnie jaki byłby najlepszy
THXwymagane jest indywidualne podejście. Aha, żaden napęd nie zmienia położenia zwrotnicy
no tak do napędu cewki w zwrotnicy

Mam instrukcje w pdf'ie do napędu podmakietowego Conrad'a ale tam nie pisze jakiego modelu przełącznika użyć

No przecież większośc z Was ma pulpity sterownicze bez klawiaturek i w dodatku z napędami podmakietowymi Conrada'a więc jaki model przełącznika byłby najlepszy

STTM
-
- Kontakt:
Zasilanie na makiecie - pulpity sterowania
Ale może zmienić położenie iglic i o to w tym wszystkim chodzi 

Leszek Rak
-
- Kontakt:
Najlepszy będzie taki jak narysowano w instrukcji do Conrada. Wystarczy pójść do sklepu i pokazać palcem na instrukcję. Dla każdego innego napęduSTAMiNA pisze:Mam pytanko: jakie najlepie użyc przełączniki do zmiany położenia zwrotnicy??
np. przy napędzie podmakietowym Conrad (i każdym innym napędzie)
impulsowy
THX

- STAMiNA
- Kontakt:
Mam pytanko: jakie najlepie użyc przełączniki do zmiany położenia zwrotnicy??
np. przy napędzie podmakietowym Conrad (i każdym innym napędzie
)
impulsowy

THX
np. przy napędzie podmakietowym Conrad (i każdym innym napędzie

impulsowy

THX
STTM