Efekt tzw buzzingu w dcc czyli brzęczenie przy starcie
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Efekt tzw buzzingu w dcc czyli brzęczenie przy starcie
Zgodzę się z przedmówcą, mam też jedną Ludmiłę i w niej ten dekoder pracował poprawnie,
wynika zatem z tego, że dekoder-loka też muszą (choć nie zawsze) się "zgrać"

Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 08:12 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leszek tt
- Kontakt:
Dzisiaj ten temat wałkowałem na giełdzie w Katowicach razem z Adrianem P. i Elvisem. Przeprowadziłem dwie zmiany dek. Kuehna N025 na MX622N w lok. gdzie występował tzw buzzing. Po wymianie problemu już nie mam. To samo miałem w ST 44 od ROCO gdzie N045 Kuehna zmieniłem na Lenza Standart (przelutowałem wtyk na 6 pinowy). Lok. super pracuje z tym dekiem (podobnie jak 750 od Roco). Jednak w moich Ludmiłach i BR52 N025 pracują bardzo dobrze ( nie ma buzzingu). Będę jeszcze testował dek.73410 Uhlenbrocka to dam znać jak to jest z tym dekiem.To co napisałem to tylko moje prywatne zdanie i odczucia na temat dek. i warto po testować samemu bo każdy lok jest inny
(dekoder też
)
Pozdrawiam Leszek

Pozdrawiam Leszek
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 08:10 przez Leszek tt, łącznie zmieniany 1 raz.
- aquirlan
- Kontakt:
Pierwszy raz jechałem na zlocie, w dodatku własną loką, więc gapiłem się na nią z bliska jak nienormalny, co pewnie zostało zauważoneScio pisze:Na zlotach jest taki hałas, że brzęczenie podczas ruszania może zostać niezauważone, ja też dopiero w domu zwróciłem na to uwagę.

W każdym razie naprawdę była cicha. Natomiast owszem - w analogu świruje i jest to wina dekodera.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 08:07 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scio
- Kontakt:
Na zlotach jest taki hałas, że brzęczenie podczas ruszania może zostać niezauważone, ja też dopiero w domu zwróciłem na to uwagę.aquirlan pisze:Ja mam lenza silver mini, na zlocie jeździł bardzo dobrze. W analogu czasami odmawia współpracy.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 08:06 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
WSZYSTKIE dekodery, o których mówimy są zamienne, tzn można w gniazdo wpiąć dekoder od dowolnego producenta i zadziała.KrystianoV6 pisze:....czy ten dekoder o którym piszesz zagra z kuehnem bez przeróbek?
Ważne by gniazdo i wtyk były w tym samym standarcie (6pin/8pin/PluX12 itd.).
Tak mówi teoria. Praktyka podpowiada, ze czasami niektóre konfiguracje się nie lubią, dlatego trzeba próbować.
Dekoder Zimo z rodziny MX622 to też dekoder mini jak Lenz mini (gold/silver) czy Kuehn 025.
- aquirlan
- Kontakt:
Ja mam lenza silver mini, na zlocie jeździł bardzo dobrze. W analogu czasami odmawia współpracy.
-
- Kontakt:
Nie próbowałem,ponieważ nie mam innych dekoderów.Mam 2 tylko kuehny.Nie wiem jak z innymi dekoderami dlatego potrzebna mi opinia o innych.Wolałbym wydać więcej na dekoder ale żeby było cicho.Większość moich loków to kuehny,czy ten dekoder o którym piszesz zagra z kuehnem bez przeróbek?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Za instrukcją Kuehn'a:KrystianoV6 pisze:Próbowałem przestawić cv9 ale było tylko gorzej

0 - High frequency motor control (15.6kHz) for modern DC and coreless motors (for example Escap,Faulhaber),
1 - Low frequency motor control (120Hz) for older DC motors or AC/universal motors (for example Marklin)
czyli producent przewidział tylko 2 wartości dla CV9: 0 lub 1, przy czym do naszych silniczków pasuje tylko wartość "0".
Czy z innymi dekoderami próbowałeś np z Zimo MX622

- Scio
- Kontakt:
W swoich lokach zaobserwowałem podobne zjawisko i powiedziano mi, że to normalne dopóki silnik się nie dotrze. W DCC silnik dostaje maksymalne napięcie i zanim ruszy występuje buczenie, natomiast w analogu napięcie wzrasta stopniowo więc efekt buczenia nie występuje. Moje na razie buczą na starcie, ale jeżdżę mało, więc może jeszcze muszą się dotrzeć.
-
- Kontakt:
Efekt tzw buzzingu w dcc czyli brzęczenie przy starcie
Witam, tematu takiego nie znalazłem, więc postanowiłem takowy uruchomić.
Zakupiłem dekoder n025 Kuhna. Po zainstalowaniu go (był w kilku moich modelach) w lokomotywach Kuehna przy starcie loka jakby brzęczy. W miarę rozpędzania zjawisko ustępuje, ale ten start
Wyczytałem, że jest to "normalne".
Przesiadłem się z analogu i ten efekt ruszania był jakby przyjemniejszy (bezszelestnie) baa powiedziałbym, że nawet bardziej płynny (tylko przy samym ruszeniu bo rozpędzanie składu to już całe piękno dcc).
Czy można ten efekt brzęczenia jakoś wyeliminować? Próbowałem przestawić cv9 ale było tylko gorzej, a może to wina dekodera? W końcu Kuehn kosztuje tylko 100 zł, a gold mni jest prawie 2x droższy
Zakupiłem dekoder n025 Kuhna. Po zainstalowaniu go (był w kilku moich modelach) w lokomotywach Kuehna przy starcie loka jakby brzęczy. W miarę rozpędzania zjawisko ustępuje, ale ten start

Przesiadłem się z analogu i ten efekt ruszania był jakby przyjemniejszy (bezszelestnie) baa powiedziałbym, że nawet bardziej płynny (tylko przy samym ruszeniu bo rozpędzanie składu to już całe piękno dcc).
Czy można ten efekt brzęczenia jakoś wyeliminować? Próbowałem przestawić cv9 ale było tylko gorzej, a może to wina dekodera? W końcu Kuehn kosztuje tylko 100 zł, a gold mni jest prawie 2x droższy

Ostatnio zmieniony 02 wrz 2012, 19:25 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.