Problem z dekoderem kuehn 025 8pin w br 151 piko

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Re: Problem z dekoderem kuehn 025 8pin w br 151 piko

Post autor: golab »

W MM możesz zmieniać cv, nie możesz natomiast odczytywać ustawionuch wartości.
Dlatego używam ESU :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 10:56 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

W MM możesz zmieniać cv, nie możesz natomiast odczytywać ustawionuch wartości.
Aby przastawić cv wejdź SHIFT+MENU dalej PROGRAMOWANIE , ZMIANA cv i podajesz które cv chcesz zmienić.
KrystianoV6
Kontakt:

Post autor: KrystianoV6 »

Dzięki za odpowiedzi. No właśnie MM nie może odczytać wartości.Tylko nie wiem co by mi było ewentualnie potrzebne żeby móc je odzczytywać i ewentualnie korygować cv od 1 do sto kilka. Tutaj w MM mam dostęp do cv 1,2,3,4,5,8. Nie wiem jak ustawić 29.
Reset dekodera ustawia fabryczne 28 kroków.Zresetowałem dekoder 2 razy,ustawiłem w MM 28 kroków,po czym odłączyłem awaryjnie zasilanie naciskając stop,potem nacisłem jeszcze raz stop przywracając zasilanie i co? i jest OK :mrgreen:
DCC trzeda się uczyć ale frajdziocha nieprzeciętna :mrgreen:
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

Spróbuj tę lokę z innym dekoderem, aby upewnić się, że dekoder w lokomotywie jest OK.
Czy nie było zwarcia na torach?
A potem zaczęły się kłopoty z lokomotywą.
Mruganie światłami to może być problem z niezgodnością ilości kroków i też trzeba to sprawdzić.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

jeśli jechała mrugając światłami to na bank miałeś ustawione 14 kroków prędkości w dekoderze i 28 w MM. Miałem taki sam objaw. Sprawdź CV29, powinno mieć wartość 2 lub 6, tylko nie wiem czy MM pozwala odczytywać wartości CV ....

A najlepiej zresetuj ponownie, tylko nie wiem czy MM w jakikolwiek sposób reset potwierdza ...
Ostatnio zmieniony 01 sie 2012, 20:40 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystianoV6
Kontakt:

Problem z dekoderem kuehn 025 8pin w br 151 piko

Post autor: KrystianoV6 »

Witam,
jestem początkującym dcc-owcem i chciałem poprosić o pomoc znawców. Posiadam multimausa i dekoder 025 kuehn 8 pin. Dekoder został przełożony z ER 20 Piko do BR 151 też piko. Początkowo wszystko działało bez zarzutu, jednak po kilku dniach zabawy nie mogłem uruchomić świateł.
Wyczytałem że można zrobić reset dekod. ustawiając cv8 na wartość 8. Tak zrobiłem i dalej problemy. Początkowo loka jechała mrugając światłami, a teraz to już nie jedzie wcale i jak zadam którykolwiek kierunek jazdy (prawo-lewo) to światła świecą tylko w jednym kier i loka stoi.
Dodam że wcześniej bawiłem się trochę stopniami prędkości jazdy, jednak ostatecznie pozostało 28.
Po włożeniu analogu wszystko ok.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2012, 18:20 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”