Schemat tortu i pomocna ocena

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PawełOsa
Kontakt:

Re: Schemat tortu i pomocna ocena

Post autor: PawełOsa »

dzięki za zaproszenie i propozycje ale narazie nie czuję się na siłach by swoje jescze niedoszłe dziła pokazywać szerszemu gronu z natury jestem wstydliwy :D jak podszkole warsztat zdobędę niezbedną wiedze w tworzeniu to zbuduje moduł by móc się nim pochwalić i być pewnym że nie zrobię sobie obciachu :)
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

A nie rozważałeś budowy modułów sTTandardowych? Widzę, że jesteś z Warszawy. Niedługo w Radomiu odbywa się treningowe spotkanie. Jest ono zamknięte ale możesz zgłosić się jako widz w tym wątku i wpaść popatrzeć jak to działa, z tym że makieta będzie tym razem malutka.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Uzupełniają powyższą wypowiedź - w analogu będziesz musiał zastosować odcinki izolowane, gdyż inaczej nie da się zatrzymać jednej lokomotywy, a ruszyć drugą. Zatem dojdą ci dodatkowe przełączniki dla zasilenia tych odcinków.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Pulpit możesz spokojnie wykonać sam. W analogu to tylko kwestia podłączenia kabelków od napędów do przełączników, co Dziadek elektryk pewnie zrobi w 5 minut z zamkniętymi oczami ;) Na planie masz 4 rozjazdy, więc starczą Ci 4 przełączniki z trzema położeniami, warto też zamontować jakieś diodki/żarówki wskazujące aktualne ustawienie rozjazdu. Dlaczego proponuję przełączniki trójpołożeniowe, gdy wystarczyłyby dwu-? Otóż czasem zdarza się, że napęd (szczególnie Conrad) zafiksuje i nie wyłączy się sam po przestawieniu rozjazdu. W takiej sytuacji warto aby przełącznik miał niewykorzystane położenie środkowe-neutralne, które po prostu ten napęd wyłączy.

Jeśli zaś chodzi o sterowanie pociągami to idź od razu w cyfrowe - zabawa o niebo lepsza.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, 09:25 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PawełOsa
Kontakt:

co do klawiaturek to teraz już wiem a schemat poniżej, sorki
Z góry dziękuję
Załączniki
Mój schemat
Mój schemat
ZonekCC
Kontakt:

Post autor: ZonekCC »

Gdzie ten schemat ? :roll:

A klawiaturki to na Allegro taniej kupisz.
Awatar użytkownika
PawełOsa
Kontakt:

Schemat tortu i pomocna ocena

Witam,
Planuje stworzenie tortu takiego jak na dole i moja prośba jest taka że by ten projekt ocenić i potwierdzić lub nie czy na takim schemacie mogą spokojnie poruszać się dwa składy analogowe ? Oraz czy laikowi z pomocą dziadka elektryka :D uda się stworzyć pulpit sterujący zwrotnicami czy lepiej kupić na początek gotowy http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... ts_id=7075 ??
Z góry dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”