Moje skrzynki - piotrka5

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Re: Moje skrzynki - piotrka5

Post autor: wojtek_ »

że się wtrącę:
Przy opracowaniu konstrukcji nóg warto pamiętać o ich:
1. przechowywaniu
2. transporcie
3. technologi wykonania (zaplecze warsztatowe+umiejętności)
4. cenie
Dokładnie w tej kolejności.

Ponieważ mam ograniczone możliwości obróbki metali, jako budulec wybrałem kantówki drewniane (cena, standardowe wymiary, łatwa obróbka)+nóżka do mebli kuchennych.
efekt
Żeby nogi stały prosto, montuję na dole poprzeczkę.

Teraz zrobiłbym tak:
http://www.modellbahn-online.de/index.php?id=modulbeine
Mega patent!

pozdrawiam
wojtek jaroszuk

ps1 a o nogach z rur kanalizacyjnych to ktoś jeszcze pamięta? :lol:
ps2 google >> "Modulbeine"
powodzenia
wj
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Wicio pisze:Podstawa sukcesu to w 100% powtarzalne mocowanie nóg i ich identyczne wymiary.
I to chyba jest klucz do sukcesu, zarówno przy budowie jak i rozkładaniu makiety na spoTTkaniach.

Kolor często przesłania szmata sTTandardowa, a transport też ważny, ale to inna bajka.
janekTT pisze:... ja to zrozumiałem tak że zakupić kantówki plastikowe nogi do mebli i razem to skręcić ??
Jest to jedna z wielu możliwości do wyboru.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 09:22 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
huberTT
Kontakt:

Post autor: huberTT »

rokkor pisze:Wicio przez swoją skromność nie napisał o dwóch zaletach swoich, pardon, modułowych nóg.
1.Najmniej się rzucają w oczy, bo są stosunkowo cienkie i kolor mają szary, obojętny tonalnie.
2.Najmniej zajmują miejsca w bagażniku, co przy np. 30 szt. trzeba docenić.
No właśnie. kolor to akurat dla mnie sprawa drugorzędna, choć pewnie ładniej to wygląda jak jest szare a nie np. czerwone. najważniejsze jednak jest to, że z racji mocno ograniczonego miejsca magazynowego wolę może nieco przepłacić, ale zakupić nogi, które zajmą mniej miejsca w szafie niż wspomniane powyżej kantówki. Czekam zatem na wspomnianą fotkę chociaż mniej więcej wiem o czym pisze Wicio, ale na wszelki wypadek nie zaszkodzi zweryfikować swoich przypuszczeń.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 09:20 przez huberTT, łącznie zmieniany 1 raz.
rokkor
Kontakt:

Post autor: rokkor »

Wicio przez swoją skromność nie napisał o dwóch zaletach swoich, pardon, modułowych nóg.
1.Najmniej się rzucają w oczy, bo są stosunkowo cienkie i kolor mają szary, obojętny tonalnie.
2.Najmniej zajmują miejsca w bagażniku, co przy np. 30 szt. trzeba docenić.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Niekoniecznie najprostsze. Wszystko zależy od ilości nóg które trzeba zamocować do modułów na zlocie. Na dzień dzisiejszy do swoich skrzynek muszę mocować około 30 nóg, ale zajmuje mi to max 30 minut. Podstawa sukcesu to w 100% powtarzalne mocowanie nóg i ich identyczne wymiary.
Moje nogi to rura aluminiowa 25 mm o ściance 1 lub 1,5 mm, 35 cm kija drewnianego od szczotki, gniazdo na śrubę M6, śruba M6 50mm. Noga mocowana jest w gnieździe ze sklejki i zaciskana motylkiem. Patent sprawdzony w boju na paru zlotach.
Jutro zrobię poglądową fotkę i wstawię. Ten kij 35cm to po to aby miec nogę 100/130cm.
Awatar użytkownika
janekTT
Kontakt:

Post autor: janekTT »

ArturSchŁ pisze:Nam najtaniej wyszły nogi gdy okazyjnie zakupiliśmy kantówki (30 x 40 mm na 2,4 mb) w markecie wraz z plastikowymi nóżkami do mebli kuchennych (po 50 gr). Wykonanie chyba z 20 nóg zajęło nam ok 30 minut (2-3 osoby na taśmie :) ).
TU widać mocowanie do modułu, a TU plastikowe nóżki. Piękne to to nie jest, ale działa.
Czyli ja to zrozumiałem tak że zakupić kantówki plastikowe nogi do mebli i razem to skręcić ??

Takie chyba by było najprostsze rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 09:21 przez janekTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Wielokrotnie przyglądałem się różnym rozwiązaniom konstrukcji nóg i uważam, że najbardziej eleganckie są nogi, parami łączone poprzeczkami, w coś na kształt litery "H" tylko jeszcze z górną poprzeczką.
Takie nogi są solidne, zawsze stoją prosto, oraz można ich użyć do skręcania modułów do transportu (dodatkowe otwory). Eleganckie nie oznacza, że ...najtańsze rozwiązanie.
Nam najtaniej wyszły nogi gdy okazyjnie zakupiliśmy kantówki (30 x 40 mm na 2,4 mb) w markecie wraz z plastikowymi nóżkami do mebli kuchennych (po 50 gr). Wykonanie chyba z 20 nóg zajęło nam ok 30 minut (2-3 osoby na taśmie :) ).
TU widać mocowanie do modułu, a TU plastikowe nóżki. Piękne to to nie jest, ale działa.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 21:49 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
piotrka5
Kontakt:

Post autor: piotrka5 »

Witam
Ja znalazłam na tutejszym forum jedna ciekawą fotką, na której jest widoczne wiele technik odnośnie podpór nóg

Widać co budowniczy to inna koncepcja
Załączniki
Nie pamiętam w jakim wątku i od kogo było to zdjęcie
Nie pamiętam w jakim wątku i od kogo było to zdjęcie
huberTT
Kontakt:

Post autor: huberTT »

Żukow pisze:Techniki są różne, nie mam akurat pd ręką zdjęć mocować, ale może koledzy, którzy tego rozwiązania używają się wypowiedzą.
No właśnie, koledzy wypowiedzcie się, bo mnie też te kije malarskie zainteresowały. Fotki mile widziane. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 20:08 przez huberTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotrka5
Kontakt:

Wicio pisze:Szablon od Andrzeja nie nadaje się do bezpośredniego wiercenia otworów w profilach. Można go użyć do trasowania otworów lub nawiercania otworów pilotujących z wykorzystaniem tulejki o średnicy 10mm. Chodzi o to aby nie zepsuć szablonu wykonanego z miękkiego materiału jakim jest aluminium.
Tak masz racje, zamierzam w pierwszej kolejności zrobić szablon ze stali.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 09:23 przez piotrka5, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Szablon od Andrzeja nie nadaje się do bezpośredniego wiercenia otworów w profilach. Można go użyć do trasowania otworów lub nawiercania otworów pilotujących z wykorzystaniem tulejki o średnicy 10mm. Chodzi o to aby nie zepsuć szablonu wykonanego z miękkiego materiału jakim jest aluminium.
Awatar użytkownika
piotrka5
Kontakt:

Szablon symetrycznego dwu toru

Szablon załatwiony, już do mnie jedzie.
gonzoTTom
Kontakt:

Post autor: gonzoTTom »

O szablony pytaj Andrzeja - Niejeden+
Autor tematu Szablon symetrycznego dwu toru
Szablon można wykonać samemu z blachy aluminiowej, grubości ok. 2mm
Ja stosuję szablon tylko do ustawienia torów przy ich klejeniu.
Awatar użytkownika
piotrka5
Kontakt:

Szblon MP2S-TT

Ma ktoś z szanownego grona pożyczyć, odsprzedać lub sprzedać szablon do robienia otworów w modułach MP2S-TT.
Zapytanie pojawiło się po wytrasowaniu dwóch czół modułu, a jest ich 12szt jak na razie.
Awatar użytkownika
piotrka5
Kontakt:

Elementy docięte na wymiar, zostało wiercenie otworów montażowych i połączeniowych.
Teraz jeszcze konkretny pomysł na nogi.

"rokkor" zastanawiam się nad tym co napisałeś.

Można je wykorzystać do podwieszenia przewodów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”