LokPilot micro V4.0 + z21-start

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2244
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Has thanked: 21 times
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Slawek77 » 16 wrz 2016, 17:45

To jest zwykły tp-link i nie ma nic więcej ustawień, przynajmniej ten co ja mam.


jageer
Posty: 28
Rejestracja: 13 lip 2016, 13:09
Lokalizacja: Knurów

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: jageer » 16 wrz 2016, 16:05

Ciekawe czy ten TP-Link, ma jakieś ekstra możliwości? Bo wygląda na zwykły, mam taki sam z wyglądu...
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 15 wrz 2016, 18:57

Na to wygląda, bo na razie nie ma możliwości wykupienia samego kodu odblokowującego.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8334
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 36 times
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: ArturSchŁ » 15 wrz 2016, 16:37

Ło Matko !!
Ale wymyślili ....
:evil:
...chyba mają kilka kontenerów routerów Wi-Fi ;)
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 14 wrz 2016, 21:42

ROCO wprowadziło kolejny wariant centralki z21start (nr produktu 10825). Można ją znaleźć w zestawach startowych HO razem z Multimaus(31031, 51267, 51268,51281, 51282, 51283, 51284, 51285, 51286) Centralka ma fabrycznie zablokowaną funkcję obsługi przez LAN i WiFi. Po dokupieniu routera (nr produktu: 10814) otrzymujemy dodatkowo kod, który uaktywnia zablokowane funkcje.
W przypadku gdy mamy zablokowaną centralkę bez Multimausa, podłączoną do skonfigurowanego rutera nie ma możliwości obsługi dekoderów. Aplikacja/program obsługujący z21 odczytuje CV tylko za każdym razem inną wartość dla tego samego CV. Ponad to, program zachowuje się tak jak by zaprogramowanej lokomotywy nie było na torach.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8334
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 36 times
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: ArturSchŁ » 14 wrz 2016, 20:19

Fructus pisze:...z21-start (...) musi zostać odblokowana kodem, który otrzymuje się przy zakupie ROCO z21 WLAN Package (nr produktu: 10814). Bez kodu centralka zachowuje się ...
A co to za dziwo ??
Możesz więcej na ten temat ??
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 14 wrz 2016, 12:12

I już wszystko jasne!

Aby centralka z21-start funkcjonowała bez Multimausa musi zostać odblokowana kodem, który otrzymuje się przy zakupie ROCO z21 WLAN Package (nr produktu: 10814). Bez kodu centralka zachowuje się tak jak opisywałem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 21 sie 2016, 16:57

Zauważyłem, że przy odczycie CV dosyć często pojawiają sie inne wartości niż zaprogramowane. Czego może to być wina?
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 20 sie 2016, 21:19

Dziękuje za radę. Skorzystałem i okazało się, że dekoder sie samoczynnie wyłącza i nie ma możliwości odczytu CV. Testowany na dwóch lokomotywach. Widocznie pozostaje kontakt ze sprzedawcą i reklamacja.

Mam także inny problem. Nie jestem w stanie uruchomić lokomotywy z dekoderem ESU LokPilotDCC V4.0. Odczytuje i zmieniam CV bez problemu jednak lokomotywa ani drgnie. Postawiona na torze cały czas lekko buczy. Może macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1930
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Has thanked: 16 times
Been thanked: 17 times

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Borczy » 09 sie 2016, 12:27

Widzę ,że jesteś z okolic Krakowa - sklep Lokland z Bolenia. Może spróbuj u nich przetestować dekoder.
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 06 sie 2016, 14:50

Czy macie może jakieś inne pomysły, czy kontaktować się ze sprzedawcą lub producentem?
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 04 sie 2016, 07:02

Tak, jest prawidłowo wsadzony.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8334
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 36 times
Been thanked: 19 times
Kontaktowanie:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: ArturSchŁ » 04 sie 2016, 02:08

Czy na pewno dekoder jest prawidłowo wsadzony w gniazdo (Pin 1) ?
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 40
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Been thanked: 1 time

LokPilot micro V4.0 + z21-start

Postautor: Fructus » 03 sie 2016, 23:46

Zwracam prośbą o pomoc.

Mam problem z dekoderem LokPilot micro V4.0. Po podłączeniu do lokomotywy ER20 firmy Kuehn i postawieniu jej na torze dioda w centralce z21 zapala się na czerwono. Jaka może być tego przyczyna?
Niestety nie mam drugiej lokomotywy z 6 pinami aby sprawdzić na innej. Ponad to, mimo faktu że dekoder rozpoznaje napięcie analog/dcc w analogu lokomotywa także nie reaguje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości