LokPilot micro V4.0 + z21-start

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek77
Posty: 2054
Rejestracja: 04 lut 2015, 18:06
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował;: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Slawek77 »

To jest zwykły tp-link i nie ma nic więcej ustawień, przynajmniej ten co ja mam.
jageer
Posty: 29
Rejestracja: 13 lip 2016, 13:09
Lokalizacja: Knurów
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: jageer »

Ciekawe czy ten TP-Link, ma jakieś ekstra możliwości? Bo wygląda na zwykły, mam taki sam z wyglądu...
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

Na to wygląda, bo na razie nie ma możliwości wykupienia samego kodu odblokowującego.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9242
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: ArturSchŁ »

Ło Matko !!
Ale wymyślili ....
:evil:
...chyba mają kilka kontenerów routerów Wi-Fi ;)
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

ROCO wprowadziło kolejny wariant centralki z21start (nr produktu 10825). Można ją znaleźć w zestawach startowych HO razem z Multimaus(31031, 51267, 51268,51281, 51282, 51283, 51284, 51285, 51286) Centralka ma fabrycznie zablokowaną funkcję obsługi przez LAN i WiFi. Po dokupieniu routera (nr produktu: 10814) otrzymujemy dodatkowo kod, który uaktywnia zablokowane funkcje.
W przypadku gdy mamy zablokowaną centralkę bez Multimausa, podłączoną do skonfigurowanego rutera nie ma możliwości obsługi dekoderów. Aplikacja/program obsługujący z21 odczytuje CV tylko za każdym razem inną wartość dla tego samego CV. Ponad to, program zachowuje się tak jak by zaprogramowanej lokomotywy nie było na torach.
Za ten post autor Fructus otrzymał podziękowanie:
ArturSchŁ (15 wrz 2016, 16:37)
Ocena: 25%
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9242
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: ArturSchŁ »

Fructus pisze:...z21-start (...) musi zostać odblokowana kodem, który otrzymuje się przy zakupie ROCO z21 WLAN Package (nr produktu: 10814). Bez kodu centralka zachowuje się ...
A co to za dziwo ??
Możesz więcej na ten temat ??
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

I już wszystko jasne!

Aby centralka z21-start funkcjonowała bez Multimausa musi zostać odblokowana kodem, który otrzymuje się przy zakupie ROCO z21 WLAN Package (nr produktu: 10814). Bez kodu centralka zachowuje się tak jak opisywałem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

Zauważyłem, że przy odczycie CV dosyć często pojawiają sie inne wartości niż zaprogramowane. Czego może to być wina?
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

Dziękuje za radę. Skorzystałem i okazało się, że dekoder sie samoczynnie wyłącza i nie ma możliwości odczytu CV. Testowany na dwóch lokomotywach. Widocznie pozostaje kontakt ze sprzedawcą i reklamacja.

Mam także inny problem. Nie jestem w stanie uruchomić lokomotywy z dekoderem ESU LokPilotDCC V4.0. Odczytuje i zmieniam CV bez problemu jednak lokomotywa ani drgnie. Postawiona na torze cały czas lekko buczy. Może macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Borczy
Posty: 1950
Rejestracja: 03 kwie 2015, 11:41
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował;: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Borczy »

Widzę ,że jesteś z okolic Krakowa - sklep Lokland z Bolenia. Może spróbuj u nich przetestować dekoder.
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

Czy macie może jakieś inne pomysły, czy kontaktować się ze sprzedawcą lub producentem?
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

Tak, jest prawidłowo wsadzony.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 9242
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Podziękował;: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Kontakt:

Re: LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: ArturSchŁ »

Czy na pewno dekoder jest prawidłowo wsadzony w gniazdo (Pin 1) ?
Awatar użytkownika
Fructus
Posty: 37
Rejestracja: 03 lut 2013, 21:02
Lokalizacja: Rudno/Kraków
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

LokPilot micro V4.0 + z21-start

Post autor: Fructus »

Zwracam prośbą o pomoc.

Mam problem z dekoderem LokPilot micro V4.0. Po podłączeniu do lokomotywy ER20 firmy Kuehn i postawieniu jej na torze dioda w centralce z21 zapala się na czerwono. Jaka może być tego przyczyna?
Niestety nie mam drugiej lokomotywy z 6 pinami aby sprawdzić na innej. Ponad to, mimo faktu że dekoder rozpoznaje napięcie analog/dcc w analogu lokomotywa także nie reaguje.

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość