Prośba o radę przed budową modułu stacji

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1415
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 03 lis 2018, 18:03

manfred pisze:rozjazdy na torze dla szynobusu mogą być EW2? lub EW 1?

Jeśli chodzi o rozjazdy 3 i 4 (zgodnie z tą numeracją: download/file.php?id=9923&mode=view) to teoretycznie mogłyby to być EW2. EW1 już nie. Ale zauważ, że jeśli w torach głównych użyjesz rozjazdy EW3 (12 stopni), to ciężko ci będzie ładnie dopasować do tego rozjazdy EW2, które mają 15 stopni. Lepiej "poświęcić" tych kilka centymetrów i zrobić wszystko na EW3.
EW2 miałyby sens, gdyby to była jakaś oddzielna część stacji, bocznica.

Odnośnie logistyki, to rozważ propozycję JarUs'a, dotycząca zbudowania 4 zamiast 3 segmentów. Jeśli nie teraz, to może w przyszłości. Wystarczy, że tak zbudujesz stację, żeby kiedyś dało się wstawić w jej środek segment przedłużający. Twój oryginalny plan teoretycznie to umożliwiał.

Składanie segmentów parami w "kanapkę" to dobry pomysł, trzeba tylko pamiętać, że drzewa i budynki mogą to znacznie utrudnić, dlatego do takiej metody transportu trzeba je rozmieszczać strategicznie... ;)


manfred
Posty: 33
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 03 lis 2018, 16:12

Miałem na myśli zestaw Auchagena Neschwitz, a odnoście semaforów to mam dwa moduły szlakowe i mogą służyć na moduły wjazdowe. w golfa wejdzie to wszystko zazwyczaj jeżdżę sam.

Added in 5 minutes 42 seconds:
rozjazdy na torze dla szynobusu mogą być EW2? lub EW 1?

Co do logistyki to i tak mam "przerąbane" bo do Polski muszę zamówić busa transportowego jak będę wracał, nie zamierzam być w Niemczech na stałe, przyjechałem opiekować się staruszkami Rodzicami.

Added in 13 minutes 58 seconds:
Szynobus będzie Kres VT 2.09.203 i VS 2.08.203 Ep.III
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1290
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 03 lis 2018, 14:09

T_Domagalski pisze:Wytłumacz, co rozumiesz przez .....

A ja mam pytanie w temacie logistyki: jak zamierzasz przewozić te trzy moduły?
Bo o ile te dwie głowice „zepniesz w kanapkę” torami do siebie, to środkowy moduł pozostaje „luzem”. Praktyczniejsza jest budowa stacji z parzystą liczbą modułów, aby można byłoby poskładać je po dwa moduły.
Pozostaje jeszcze kwestia semaforów wjazdowych o których nikt nie wspominał. Aby można było zrobić oblot semafory muszą być oddalone od „pierwszego” rozjazdu o długość najdłuższej lokomotywy/zespołu trakcyjnego. To tylko oznacza budowę dwóch dodatkowych skrzynek szlakowych (lub wykorzystać to co się ma) z semaforami wjazdowymi.
W związku z powyższym przedstawiam Ci do rozważenia ... i oceny taki układ stacji:
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1415
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 03 lis 2018, 12:08

Wąski pisze:Chyba lepiej zrobić długi peron między 1 a 2 torem stacji, [...] 1 tor można przesunąć bliżej krawędzi aby zmieścić peron a 3 przybliżyć do toru głównego.

Może korzystajmy z tej samej, kolejowej numeracji torów ( download/file.php?id=9923&mode=view ). Jak rozumiem twój tor 1 to 3, 2 to 1, a 3 to 2.

Wg mnie położenie peronów jest poprawne. Podstawowym jest peron przy torze nr 1. Tor 1 jest torem zasadniczym i wszystkie przejazdy pociągów bez krzyżowania powinny odbywać się tym torem. W przypadku krzyżowania pociągów naturalnym rozwiązaniem jest peron przy torze nr 2, najbliżej budynku dworca. Peron ten powinien być wyciągnięty maksymalnie w lewo, aby stojący przy nim pociąg nie blokował przejścia na peron przy torze 1.
Peron przy torze 3 jest zbędny. Taki tor główny dodatkowy zwykle służy do przyjmowania pociągów towarowych.

Gdyby rozpisać regulamin prowadzenia ruchu na tej stacyjce, to wyglądałby on następująco:
- dla przejazdu bez krzyżowania - pociąg przyjmowany zawsze na tor nr 1,
- dla krzyżowania pociągów osobowych - pociąg jadący "w lewo" przyjmowany na tor 2, pociąg jadący "w prawo" przyjmowany na tor 1,
- dla krzyżowania pociągu osobowego z towarowym - pociąg osobowy przyjmowany na tor 1, towarowy na tor 3,
- dla krzyżowania dwóch pociągów towarowych - pociągi przyjmowane na tory 1 i 3.

Edit:
manfred pisze:...jeszcze pytanie czy na szerokości 50 cm zmieszczę stację w środkowym segmencie, co na to praktycy?

Wytłumacz, co rozumiesz przez "zmieszczę stację". Czy chodzi ci o zmieszczenie budynku stacyjnego? Takie rzeczy musisz już wymierzyć sam, uwzględniając wymiary planowanego budynku(ów).
Awatar użytkownika
drlukasz
Posty: 900
Rejestracja: 09 kwie 2006, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Been thanked: 12 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: drlukasz » 03 lis 2018, 11:20

Wąski pisze:Chyba lepiej zrobić długi peron między 1 a 2 torem stacji, będzie dłuższy, bardziej rzeczywiście a i praktycznie. Wtedy będzie też parę cm więcej na stację, 1 tor można przesunąć bliżej krawędzi aby zmieścić peron a 3 przybliżyć do toru głównego.
Unika się takich rozwiązań.Wbrew temu co piszesz nie jest to rozwiązanie praktyczne. Z dwóch (głównych) powodów.
Po pierwsze. Tor dodatkowy (1) traci funkcję odstawczego dla składów towarowych (pociąg stoi przy krawędzi peronowej). Tym samym na stacji w zasadzie traci się możliwość obsługi pociągów towarowych.
Po drugie. Dojście na peron umieszczony pomiędzy torami (umownie) 1 i 2 wymaga przekroczenia toru głównego. W razie postoju składu "przelotowego" można uniemożliwić dojście do peronu, nie ma też bezkolizyjnej drogi pociągu przejeżdżającego bez zatrzymania przez stację.

W obecnym rozwiązaniu peron pomiędzy torami "2" i "3" umożliwia obsługę ruchu "przelotowego" i kończącego, dojście od strony budynku wymaga tylko przekroczenia toru "3" będącego w tym układzie torem dodatkowym z przeznaczeniem głównie dla pociągów osobowych. A tor "1" oddzielony od części pasażerskiej stacji umożliwia postój pociągu towarowego.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 152
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: Wąski » 03 lis 2018, 06:34

Chyba lepiej zrobić długi peron między 1 a 2 torem stacji, będzie dłuższy, bardziej rzeczywiście a i praktycznie. Wtedy będzie też parę cm więcej na stację, 1 tor można przesunąć bliżej krawędzi aby zmieścić peron a 3 przybliżyć do toru głównego.
manfred
Posty: 33
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 02 lis 2018, 20:52

Cieszę się z pomocy to jeszcze pytanie czy na szerokości 50 cm zmieszczę stację w środkowym segmencie, co na to praktycy?
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1290
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 02 lis 2018, 19:56

T_Domagalski pisze:On tylko u JarUsa jest taki krótki. Na oryginalnym rysunku wyraźnie wychodzi na sąsiednie segmenty.
- peron przy dworcu - 556 mm
- peron między torami - 1234 mm
w trakcie budowy wymiary mogą ulec zmianie - wszystko w rękach manfreda
manfred
Posty: 33
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 02 lis 2018, 12:10

Peron w założeniu ma być 1200 - 1300 w zależności jak się ułożą tory na skrzynkach, rysunek wyjściowy nie był dokładny i wymiarowany.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Posty: 1415
Rejestracja: 07 kwie 2006, 22:57
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 10 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: T_Domagalski » 02 lis 2018, 11:49

gemol pisze:Peron 90 cm to trochę mało. Spróbuj go wydłużyć przynajmniej o 30 cm.

On tylko u JarUsa jest taki krótki. Na oryginalnym rysunku wyraźnie wychodzi na sąsiednie segmenty.
gemol
Posty: 959
Rejestracja: 10 kwie 2006, 10:33
Lokalizacja: Radom
Been thanked: 2 times
Kontaktowanie:

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: gemol » 02 lis 2018, 09:23

Peron 90 cm to trochę mało. Spróbuj go wydłużyć przynajmniej o 30 cm.
manfred
Posty: 33
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 01 lis 2018, 09:39

Dzięki, chciałem tekturę bo słyszałem ze korka sie już nie stosuje gdyż sie z czasem marszczy a skoro na modułach używacie to jeszcze dzisiaj kupie
womo
Posty: 1376
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 24 times
Been thanked: 31 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: womo » 01 lis 2018, 08:03

Zamiast tektury zastosuj korek 3mm jest w każdym sklepie budowlanym. Dużo tutaj go nie potrzeba.
manfred
Posty: 33
Rejestracja: 19 lis 2016, 13:23
Lokalizacja: hamburg
Has thanked: 8 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: manfred » 31 paź 2018, 23:10

Wielkie dzięki za projekty, pomoc, jutro przystępuję do działania tzn. montowania skrzynek. Mam 5 m toru na podkładach fleks kilka odcinków krótkich, EW 3 tez akurat w tej ilości co proponujecie na schemacie. Będzie problem z tekturą na fałszywą podsypkę bo nie mogę znaleźć w Hamburgu sklepu gdzie takowa by była ale dojdę do tego. Jak pisałem tu jest posucha w TT. (mieszkałem w Gdańsku tam było wszystkiego pod dostatkiem Modelmania). Jak coś zrobię to będę pokazywał sukcesywnie i oczywiście będę prosił o rady bo uczę się modelarstwa kolejowego.( realizuję marzenia z dzieciństwa). Pozdrawiam Wszystkich Jerzy.
Awatar użytkownika
JarUs
Posty: 1290
Rejestracja: 28 sty 2013, 17:25
Lokalizacja: Białystok
Has thanked: 12 times
Been thanked: 15 times

Re: Prośba o radę przed budową modułu stacji

Postautor: JarUs » 31 paź 2018, 22:52

T_Domagalski pisze:To dodane żeberko jest niepotrzebne.
Słusznie .. tak mi się dobrze rysowało ;) poprawione

Wróć do „Makieta Modułowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość