Makieta - solar

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 22 lip 2013, 16:21

Witam!
Dziś nastąpiło wstępne "trawienie siana" abo jak kto woli sianie trawy :mrgreen:
Na początek troszkę "upiększyłem" skały aerografem z użyciem pigmentów Śnieżki do farb emulsyjnych rozcieńczonych wodą:
Obrazek
I parę fotek po sianiu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak wspomniałem sianie jest "wstępne", na tą trawkę będę dosiewał inne celem urozmaicenia "natury".
Ostatnio zmieniony 22 lip 2013, 16:25 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 17 lut 2013, 23:35

PiotrT pisze:A dworzec?
Dworzec to Faller Friedenthal już nie produkowany
RICOCHET pisze:Bardzooo ciekawa technika wykonania muru oporowego i portalu !! Gratulacje, bardzo mi się podoba. :)
Dziękuję !!
Przy budowie tego muru miałem pewne wątpliwości co do ostatecznego wyglądu (czy aby te "kamienie" nie są przeskalowane). Doszedłem jednak do wniosku, że ostatecznie powinno byś dobrze. Technika układania była bardzo czasochłonna. Potem miałem problem z odpowiednim "postarzeniem" tegoż muru. W końcu - po wielu próbach - doszedłem do takiego efektu jak na zdjęciach powyżej. Mur ceglany (płytki Auchagen'a) malowałem aerografem przy użyciu farb Gunze kolory: czerwony, żółty, czarny. Na to wszystko wcierałem twardym pędzelkiem gładź szpachlową (gotową do nakładania LaboFarbu , a na koniec przecierałem suchą gąbką. Natomiast kamienie malowałem rozcieńczoną farbą pastelową (żółtą z dodatkiem brązu) - efekt mnie nie zadowolił, więc pociągnąłem potem to wszystko czarną pastelą. Na koniec przecierałem wszystkie kamienie delikatnym papierkiem ściernym (przedmuchiwałem powietrzem z pyłu), a następnie bardzo delikatnie zacierałem wszystko drobną szczotką drucianą - z mosiądzu Dremel'a - ręcznie.
Tak do końca nie jestem z tego murku zadowolony :(
Awatar użytkownika
RICOCHET
Posty: 90
Rejestracja: 15 wrz 2010, 14:07
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:

Re: Makieta - solar

Postautor: RICOCHET » 17 lut 2013, 10:43

Bardzooo ciekawa technika wykonania muru oporowego i portalu !! Gratulacje, bardzo mi się podoba. :)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2013, 15:56 przez RICOCHET, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 10 lut 2013, 16:30

PiotrT pisze:Przestawił bym tą nastawnię wieżową w inne miejsce. Może po prawej stronie przy rozjazdach?
O! Popatrz! Nawet nie zauważyłem, że mój "Mały Zawiadowca" przestawił nastawnię. Ona docelowo ma stać po prawej stronie przy rozjeździe DKW
PiotrT pisze:Mam pytanie o te "kamienie" do budowy tunelu. Sam je odlewałeś czy to coś kupnego?
Kamienie to zakup w okolicznym sklepie modelarskim. Wyrób firmy Duduś
A co do budownictwa Auchagen'a, to akurat tak się zdarzyło, że mi się spodobały te budynki, a i dostępność pozwoliła na ich zakup.
Awatar użytkownika
PiotrT
Posty: 370
Rejestracja: 07 mar 2012, 09:00
Lokalizacja: Warszawa

Re: Makieta - solar

Postautor: PiotrT » 10 lut 2013, 09:21

Widać że prace postępują. Super sprawa.

Przestawił bym tą nastawnię wieżową w inne miejsce. Może po prawej stronie przy rozjazdach?

Mam pytanie o te "kamienie" do budowy tunelu. Sam je odlewałeś czy to coś kupnego?
Sporo budownictwa Auchagen'a. A dworzec?
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 09 lut 2013, 23:28

Styczeń i luty nieco przyhamował prace na makiecie, ale od listopada zeszłego roku udało mi się poczynić pewne prace:
Na początek parę fotek z budowy tunelu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz plan zagospodarowania przestrzennego :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Troszkę zdjęć z innej perspektywy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i oczywiście Główny Zawiadowca stacji Gryffitów!! :lol:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 lut 2013, 08:26 przez solar, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 27 sie 2012, 23:39

Jak to powiedział Kol. Samowarek "każdy ma inny 'patent'" :) . Najważniejsze, aby to z czego robimy i co robimy po wykonaniu - jako całość - cieszyło nasze oko (oczy) :>
Jak próbowałem robić skały ze szpachli wydawało mi się, że jest lżejsza i trochę elastyczna (nakładana na siatkę elewacyjną), ale to długo schło, a klej po zaschnięciu ciężko się obrabia :( Choć z z klejem nie kombinowałem (po remoncie mieszkania miałem dosyć pracy z nim :P )
Awatar użytkownika
Scio
Posty: 596
Rejestracja: 11 mar 2009, 17:09
Lokalizacja: Kielce
Been thanked: 1 time

Re: Makieta - solar

Postautor: Scio » 27 sie 2012, 23:11

Na styropian odpowiednio wyprofilowany naklejam siatkę samoprzylepną, stosowaną do łączenia płyt gipsowo-kartonowych i na to cienka warstwa gipsu albo szpachli czy kleju do styropianu. Trzyma się dobrze i nie pęka.
Samowarek
Posty: 749
Rejestracja: 30 paź 2010, 02:05
Lokalizacja: Lublin
Been thanked: 2 times

Re: Makieta - solar

Postautor: Samowarek » 27 sie 2012, 21:40

Ponoć niezłe są bandaże od chirurga od razu z gipsem a przy okazji mają dobre zbrojenie.Nie próbowałem ale może... :mrgreen:
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 27 sie 2012, 18:46

Tez próbowałem kilku sposobów: np. masa szpachlowa wylewana na uformowaną grubą folię aluminiową - nie spodobało mi się. Z papierem i wikolem również próbowałem - też mi coś nie wychodziło to ładnie (jakieś takie obłe). Doszedłem więc do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie styropian i na to gips. Na całość gór zużyłem ok. 4-5 kg gipsu budowlanego (suchego). Zrezygnowałem z dodawania piasku (dla lepszej faktury) z uwagi na większy ciężar. Dlatego po przeschnięciu gipsu rozcierałem jego powierzchnię wąską szczotką drucianą. Tak naprawdę to trudno mi powiedzieć o ile zwiększył się ciężar makiety, ponieważ nie podnoszę jej do góry, nie dźwigam, a przechylam z pozycji pionowej na poziomą - ale tu jakoś nie odczułem różnicy.
Gips nie jest idealny, na pewno zwiększa ciężar makiety ale za to mogłem go obrabiać w żądanym przez siebie kształcie i oczywiście ładnei wchłaniał farby podczas waloryzacji.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 18:50 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Samowarek
Posty: 749
Rejestracja: 30 paź 2010, 02:05
Lokalizacja: Lublin
Been thanked: 2 times

Re: Makieta - solar

Postautor: Samowarek » 27 sie 2012, 14:40

Jak po gipsie przedstawia się całość (wagowo) :/ bo kiedyś próbowałem coś podobnego robić ale z tzw. masy papierowej (moczyłem gazety w roztworze wody+wikol, formowałem i czekałem aż to wszystko wyschnie i dopiero małe doklejki gdzie słabo wyszło no i malowanko). W sumie lżejsze i mocniejsze no i przy uderzeniu nie kruszy się i nie odpryskuje. Ale każdy ma inny "patent", więc nie krytykuję, ale trzymam kciuki za dalsze postępy w pracach. Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 17:30 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 27 sie 2012, 14:03

...i góry skończone...
Na razie... Jeszcze poryć je zielenią i będzie ładnie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 17:28 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 06 sie 2012, 15:28

Witam!
Dziś dla odmiany pokażę jak wykonałem skały na makiecie, która w założeniu ma przedstawiać kolej na tle krajobrazu górskiego.
Umyśliłem sobie, że góry, zbocza i ściany skalne będą imitować piaskowca, którego na południu jest aż nadto :P
Do budowy w/w krajobrazu użyłem:
- gips budowlany (suchy do rozmajenia z wodą :P )
- styropian cienki o grubości 1 cm
- wąską szpachelkę (do nakładania gipsu na uformowany styropian)
- pędzel szeroki i wąski z długim włosiem (do malowania i waloryzowania gipsu)
- nuż tapicerski (do modelowania gipsu)
- farby (emulsje, pastele do waloryzowania gipsu)
- lutownica gazowa (do opalania styropianu i modelowania go, jako przygotowanie kształtu pod gips)
- siatka aluminiowa (do kształtowania podstawowego terenu - zakupiona w Kauflandzie za 9 PLN o wymiarach 50x80 cm można oczywiście inną, ta była tania :P))
- klej polimerowy - uniwersalny
- dużo chęci i cierpliwości... :mrgreen:
Obrazek

Zaczynamy od ukształtowania terenu z zastosowaniem siatki aluminiowej, na którą za pomocą kleju polimerowego kleimy łamane na kawałki fragmenty styropianu.
ObrazekObrazekObrazek

Następnie lutownicą gazową (opalarką) delikatnie opalamy krawędzie styropianu w/g żądanego kształtu.
ObrazekObrazek

Nakładamy gips:
Rozmieszany z wodą (w żądanej przez siebie konsystencji) gips budowlany i nakładamy wąską szpachelką, wąską ponieważ daje się fajnie wpychać wokół nierówności styropianu.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kształtujemy gips:
Po nałożeniu gipsu na podłoże przy pomocy noża tapicerskiego przycinamy wszystkie zaokrąglenia (świadczące o plackach gipsowych) i ostrą częścią noża przycinamy, a tępą krawędzią skrobiemy gips. Ja musiałem to wykonać po około godzinie, kiedy gips był jeszcze nie całkiem zaschnięty (w mieszkaniu miałem ok. 30 *C), bo jak zaschnie na dobre, to już tylko majzel i młotek, a w przypadku lekko zaschniętego daje się sympatycznie formować ;)

Kiedy już gips (po kształtowaniu i obróbce ręcznej) zaschnie - chyba najlepiej dopiero na następny dzień, zaczynamy malowanie.
Na początek mieszanką farby emulsyjnej brązowej i żółtej mieszamy w słoiczku a potem pędzelkiem (szerokim) malujemy wszystko jak popadnie (znaczy się gips). I znowu czekamy, albo - jak ja - suszymy suszarką do włosów i odczekałem jeszcze ok. godziny. Kolejna warstwa malowania to już delikatnie (również szerokim pędzlem) malujemy powierzchnię skał, ale pamietać należy, że farba na pędzlu musi byś rozcierana na czymś wcześniej, jakiejś palecie, chodzi o to, aby waloryzować skały bardziej suchą farbą i suchym pędzlem. Ja zanużałem tylko czubek pędzla w gęstej mieszance farby rozcierałem pędzel na deseczce i dopiero po gipsie. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, przy czym za każdym razem mieszanka farby jest jaśniejsza. Ja dodawałem za każdym razem więcej żółtej emulsji (trochę mi jej zostało po malowaniu mieszkania.
Mieszankę farby do waloryzacji wykonywałem z połączenia żółtej emulsji do ścian + brązowa farba plakatowa.
Taki mi wyszedł efekt:
ObrazekObrazek

Na samym końcu farbę żółtą rozcieńczyłem z farbą białą, aby uzyskać efekt wyrazistych krawędzi skał. W tym przypadku mniejszym pędzlem wykonywałem ruchy z góry do dołu, bardzo delikatnie i tylko z odrobina farby na końcu suchego pędzla - farba była już dobrze przyschnięta - roztarta.
I efekt końcowy:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tak zakończyłem pierwszy etap robót geologicznych, tworząc nowe górokształty na razie części makiety. To dopiero 1/3 gor....
Ostatnio zmieniony 06 sie 2012, 18:22 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 16 maja 2012, 11:15

Witam!

Prace na makiecie postępują powoli ale do przodu !! ;)
Od dłuższego czasu przystawiałem się do wymiany obecnie istniejącego sterowania (produkcji własnej :P) na jakieś bardziej funkcjonalne i podlegające swobodnej rozbudowie w miarę przybywania urządzeń na makiecie. Pod uwagę brałem koszty i oczywiście zainstalowane oraz posiadane urządzenia sterowania [napędy Conrad, okablowanie, zestaw MultiMaus (dwa wzmacniacze/booster'y Roco 10764 zasilane z dwóch zasilaczy IBM - laptopowe)]. Wybór padł na Wajchownie pomysłu Kolegi whosho z Naszego ForumTT. Program jest prosty w budowie, montażu, konfiguracji i obsłudze. Na razie wykorzystałem go do sterowania rozjazdami wyposażonymi w napędy Conrad ale przewiduję użycie go do sterowania semaforami świetlnymi, układami BM-1 (ABC) na posiadanych odcinkach izolowanych - no może nie na wszystkich (45 odcinków), a także wykorzystam moduł zajętości odcinków (podoba mi się, że nie jest "metalicznie" połączony z układem torowym).

Konfiguracja:
Tworzenie schematu stacji i ustawienia zależności semaforów jest proste, choć na początku miałem problem z "zatrybieniem" :P ustawienia zależności semaforów, jak się okazało trzeba ustawić ich wszystkie zależności (w bu kierunkach przejazdu) ażeby to ruszyło :idea: :> Każdy semafor, rozjazd czy inne urządzenie ma przypisane własne ID i w przypadku, gdy chcemy aby działały razem (np. dwa rozjazdy) przypisujemy im to samo ID. Niestety wadą Wajchowni jest to, iż nie może ona obsłużyć więcej niż 32 semafory świetlne, co przy bardzo dużej - rozbudowanej makiecie wymusza pewien kompromis i wybranie najważniejszych miejsc gdzie je zabudujemy.
Obrazek

Montaż:
Aby to wszystko ruszyło na początek trzeba zakupić moduł A-11 Sterownik pulpitu na łącze USB, umożliwiające podłączenie skonfigurowanego schematu w komputerze do np. modułu A-06 odpowiadającego za działanie rozjazdów. Pamiętać należy, że w przypadku przypisania jednego ID do dwóch różnych napędów (działających razem w jednej chwili) trzeba je wpiąć tylko pod jeden przekaźnik na module A-06.
Sterownik A-11 i moduły A-06 zamontowałem na płycie plexi (zakupionej w supermarkecie) o wymiarach wymiarach 50x25x0,5 cm (wys/szer/gru.) w formie drzwiczek, tak aby mieć w przyszłości swobodny dostęp do okablowania i urządzeń w głębi makiety.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Działanie:
Powyższy zestaw (Laptop - A-11 - A-06) działa bardzo dobrze pod warunkiem precyzyjnego ustawienia napędów (w moim przypadku Conrad'ów). Jężeli są zamontowane niedokładnie, to może się okazać, że podczas przełączania napędu po lewej stronie makiety, po prawej usłyszymy krótkie buczenie silniczka Conrad'a innego napędu. Dlaczego? Dlatego, że napędy te muszą przełączyć się w pełnym jego zakresie działania i rozewrzeć styki krańcowe wewnątrz napędu. Programowo można ustawić oczywiście przez jaki czas ma być podawane napięcie na silnik - ja pozostałem przy ustawieniu 1 sekundy.

Tak wyglądało sterowanie przedtem:
Obrazek Obrazek

A tak wygląda obecnie:
Obrazek Obrazek
W chwili obecnej Wajchownia w wersji 1.4.5. steruje mi 20-oma rozjazdami Conrad, podłączone do dwóch modułów A-06, trzeci stanowi rezerwę na wypadek "W" ;) Ogólne wrażenia z użytkowania Wajchowni są bardzo dobre !! !! !! 8)
C.d. wrażeń po zamontowaniu i uruchomieniu semaforów :mrgreen:
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 15:27 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Posty: 501
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie
Been thanked: 3 times

Re: Makieta - solar

Postautor: solar » 04 wrz 2011, 15:15

Albert221 pisze:A tak z czystej ciekawości jak zrobiłeś te przełączniki da panelu ze semaforami?
Wybacz ale nie bardzo Cię rozumie :|
Ale jeżeli chodzi Ci o pulpit z sygnalizacją świetlną (diody z odwzorowaniem świetlnym semaforów), to na chwilę obecną go nie wykorzystuję. Zrobiłem drugi pulpit i steruje tylko rozjazdami (zwrotnicami) z wykorzystaniem przełączników impulsowych (działających tylko jak je przycisnę i przytrzymam). Używam impulsowych, ponieważ napędy Conrad na mojej makiecie wykazują czasem nieposłuszeństwo i lubią po załączeniu "buczęć" (jakby nie do końca się przełączyły, jakby styki krańcowe nie zadziałały prawidłowo).
Cała reszta czeka na jakiś pomysł, który mi wpadnie do głowy. Na tym etapie wszystko jest jeszcze "rozwojowe". :mrgreen:

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość