Budowa makiety

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 196
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Budowa makiety

Postautor: Wąski » 15 paź 2014, 17:11

Dzięki za opinie. Tylko mam dylemat bo ma być w 4 częściach (łączenia torów muszą być na prostych odcinkach?) i wyszły wymiary 2 segmentów trochę za duże. Może jakieś sugestie jak rozwiązać ten problem.


Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Budowa makiety

Postautor: womo » 15 paź 2014, 16:18

No co ty Mariusz, w końcu ktoś wymyślił makietę na której jest miejsce do pojeżdżenia :mrgreen: Każda makieta o takich wymiarach wygląda jak wesołe miasteczko :mrgreen:
Mi się podoba.
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 2502
Rejestracja: 26 kwie 2006, 21:55
Lokalizacja: Łubowo
Kontaktowanie:

Re: Budowa makiety

Postautor: Mariusz » 15 paź 2014, 15:41

Wąski postaraj się bardziej, bo te fale Dunaju kiepsko wyglądają.
Makieta bez względu jaka powinna przypominać jakieś realia kolejowe a nie wesołe miasteczko, chyba, że nie budujesz makiety kolejowej, to przepraszam.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 196
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Budowa makiety

Postautor: Wąski » 15 paź 2014, 13:30

Taki mam plan mojego TTortu. Oj będzie duuuużo zabawy!
Załączniki
TTort 2.JPG
I wersji 3d.
TTort 1.JPG
Plan torowiska.
jafrap
Posty: 462
Rejestracja: 20 sty 2012, 08:17
Lokalizacja: Z miasta
Been thanked: 1 time

Re: Budowa makiety

Postautor: jafrap » 15 paź 2014, 07:06

Wąski pisze:Czyli na wierzch tylko sklejka (słyszałem, że z czasem może się zwichrować) nie można zrobić z OSB odpornej na wilgoć, widziałem takie w rozsądnej cenie?
Są też sklejki odporne na wilgoć. Płyta OSB moim zdaniem to nie jest najlepsze rozwiązanie z uwagi na wagę. Płyta ta jednak jest trochę gruba. Myślę, że sklejka wodoodporna góra 10mm styka. Ale to moje zdanie.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, 08:16 przez jafrap, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 196
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Budowa makiety

Postautor: Wąski » 14 paź 2014, 09:29

Czyli na wierzch tylko sklejka (słyszałem, że z czasem może się zwichrować) nie można zrobić z OSB odpornej na wilgoć, widziałem takie w rozsądnej cenie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8471
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Budowa makiety

Postautor: ArturSchŁ » 14 paź 2014, 07:20

Wąski pisze:Rozpoczynam budowę makiety 2,8*1,6/1,2.
...
dodam, że będzie się składać z 4 elementów
... czyli 1,4 m x 80/60 cm.
Nie są to gigantyczne skrzynki. zawsze użyj na konstrukcję najlepszego co możesz. Jeśli użebrowanie zrobisz nie rzadziej niż 50 cm to sklejka 6-8 mm wystarczy.
Pamiętaj, że drewno chłonie wilgoć. Zanim zaczniesz robić cokolwiek na skrzynkach zabezpiecz lakierem dół i boki (ew. górę).

Proponuję EW2, a w ciasnych miejscach jednak EW1, ale tylko na jakieś mało znaczące bocznice.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2014, 07:20 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Posty: 506
Rejestracja: 09 kwie 2006, 18:08
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Budowa makiety

Postautor: Ciamosław » 13 paź 2014, 22:34

Sklejka grubości przynajmniej 1 cm i wzmocnienia pod spodem z desek żeby sklejka się nie wypaczyła a całość była sztywna. Łączenia torów możesz podpatrzeć w dziale makiet modułowych.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 196
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Budowa makiety

Postautor: Wąski » 13 paź 2014, 22:28

Mam pytanie z czego zrobić płytę makiety (sklejka czy płyta wiórowa), dodam, że będzie się składać z 4 elementów. Drugie pytanie jak zrobić łączenia torów, wszędzie mam na stykach tory proste.
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 196
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Budowa makiety

Postautor: Wąski » 13 paź 2014, 22:13

Mogę przesłać mailem, tu nie chce mi wejść ale po zsumowaniu torów wyszło ok.33 mb.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Budowa makiety

Postautor: womo » 13 paź 2014, 22:11

Wiesz długość torów to jedno. Im więcej tym lepiej :mrgreen:
Tylko zobacz czy najdłuższe Twoje składy na peronach się potem zmieszczą :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wąski
Posty: 196
Rejestracja: 07 paź 2014, 15:32
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Budowa makiety

Postautor: Wąski » 13 paź 2014, 22:08

Mogę przesłać mailem, tu nie chce mi wejść ale po zsumowaniu torów wyszło ok.33 mb.
Awatar użytkownika
womo
Posty: 1499
Rejestracja: 19 maja 2008, 13:53
Lokalizacja: Wrocław
Has thanked: 25 times
Been thanked: 33 times

Re: Budowa makiety

Postautor: womo » 13 paź 2014, 22:02

Długość makiety to raptem 2,8 metra. Nie wiem jaki masz plan makiety, ale jak wsadzisz ew3 (ponad 20cm) to zobaczysz, że jednak każdy centymetr się liczy. :mrgreen:

Ale jak masz takie marzenie to niech będzie i ew3 :mrgreen:
Awatar użytkownika
brovarek
Posty: 788
Rejestracja: 14 cze 2006, 14:06
Lokalizacja: Gliwice
Been thanked: 4 times

Re: Rozjazdy

Postautor: brovarek » 13 paź 2014, 21:18

Wąski pisze:Witam. Mam pytanie odnośnie rozjazdów EW2 EW3. Czy inwestować w EW3 czy zrobić całość na EW2?
EW3, jeśli bardzo chcesz zaoszczędzić miejsce, ewentualnie na bocznych EW2.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2014, 07:10 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RICOCHET
Posty: 90
Rejestracja: 15 wrz 2010, 14:07
Lokalizacja: Toruń
Kontaktowanie:

Re: Rozjazdy

Postautor: RICOCHET » 13 paź 2014, 18:56

Wąski pisze:Czy inwestować w EW3 czy zrobić całość na EW2?
Witam. Musisz wiedzieć jakiego taboru chcesz używać na makiecie. Jeżeli długie wagony 220mm, np typ Eurofima to proponuję EW2. Przy odpowiednim ułożeniu w/w rozjazdów przejedzie Ci wszystko po makiecie. Wyglądają bardziej realnie niż EW1 i składy poruszają sie też trochę bardziej naturalnie niż po EW1. A musisz wiedzieć jakiego taboru chcesz używać na makiecie, to podstawa. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, 19:57 przez RICOCHET, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Makieta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość