Moduł z mostem na lini 201
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduł z mostem na lini 201
Pięknie to wygląda. Jeszcze raz gratuluję fajnego mostu, tym bardziej że wykonałeś go ze zwykłego kartonu.
- winner_xp
- Kontakt:
Dziękować
Prace przy moście niewstrzymane 95%
Doszła droga, przygotowane miejsce na rzekę,charakterystyczne słupy oświetlenia oraz powstały barierki.

Prace przy moście niewstrzymane 95%
Doszła droga, przygotowane miejsce na rzekę,charakterystyczne słupy oświetlenia oraz powstały barierki.

Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, 08:20 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Przyjmij wyrazy uznania 

- winner_xp
- Kontakt:
A nic, nie będę się bawił już w takie szczególiki. Można by z fleksa wyciąć elementy i powklejać ale przymknijmy na to okoco wykombinujesz na braki w mocowaniach szyn do podkładów

A teraz moduł w 90% skończony.
Przejezdny odcinek 2m szlaku z mostem na linii 201.
Dziś posiałem na razie samą trawę, zero zieleni średniej i wysokiej, spatynowane tory oraz dorobione szyny prowadzące (nie wiem jak to się fachowo nazywa te dwie szyny pomiędzy szynami na moście ). Zostawione miejsce na drogę oraz małą prawie wyschniętą rzeczkę

Przejazd testowy zaliczony Tamara nie spadła, a tak dla ciekawskich nie leżałem na podłodze w czasie przejazdu

Ostatnio zmieniony 21 lip 2013, 06:22 przez winner_xp, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Fajnie wygląda (co wykombinujesz na braki w mocowaniach szyn do podkładów)
... a co do pieluch ta zrób zapisy z zapytaniem "pełne czy puste" dla zainteresowanych tym tematem (wysyłka jak w taryfie opłat)

... a co do pieluch ta zrób zapisy z zapytaniem "pełne czy puste" dla zainteresowanych tym tematem (wysyłka jak w taryfie opłat)

Ostatnio zmieniony 20 lip 2013, 00:08 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Hmm pieluchy...., zobaczymy jak to będzie... 
Teraz powrót do tematu coś się ruszyło i powstało deskowanie mostu

Teraz powrót do tematu coś się ruszyło i powstało deskowanie mostu

Ostatnio zmieniony 20 lip 2013, 18:37 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
- Robcio1910
- Kontakt:
Robert, tu akurat się mylisz ...solar pisze:Ale z doświadczenia wiem, że przy prasowaniu pieluch szybko się zużywa część drewniana (deska) więc masz szanse na demontaż nóżek po amortyzacji części płaskiej

W Karola przypadku, jako nowoczesnego Ojca, nie ma racji bytu deska do prasowania pieluch.

Będzie kupował gotowe zestawy pieluch, a po użyciu wyrzuci je po prostu do kosza.

Ostatnio zmieniony 19 lip 2013, 08:03 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Ja Ci powiem, że świetnie się sprawuje. Mam gdzieś taki stojak ale nie chce mi się po rodzinie szukać ;Pdeska do prasowania daje rade
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 10:50 przez winner_xp, łącznie zmieniany 3 razy.
- winner_xp
- Kontakt:
Witam po małej przerwie 
Prace postępują, na chwilę obecną sama skrzynka mostowa jest przejezdna
i z elektryfikowana
. Przęsła są umocowane tak że w każdej chwili mogę je wyjąć oraz coś tam podłubać. Pylony również są demontowane przez odkręcenie od spodu segmentu. Tera mam zamiar zroibć dwa pozostałe segmenty jako przejezdne i będziemy siać trawę.
Most 1
Most 2
Most 3

Prace postępują, na chwilę obecną sama skrzynka mostowa jest przejezdna

Most 1
Most 2
Most 3
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Szyny są przecięte w miejscu swobodnego końca przęsła i połączone metalową wsuwką. I to na tej wsuwce wybiera się ten luz w zakresie 0-3mm.whosho pisze:Szyny też?
-
- Kontakt:
Szyny też?T_Domagalski pisze:mój most też ma dylatację, która potrafi pracować w zakresie 0-3 mm...Główne przęsło mostu jest mocowane do filarów tylko jednym końcem, drugi ma możliwość swobodnego przesuwania się - podobnie jak w oryginale.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Zdecydowanie!Kilkujadek pisze:Na w szelki wypadek zastosuj dylatację...
Jako ciekawostkę podam, że mój most też ma dylatację, która potrafi pracować w zakresie 0-3 mm...

-
- Kontakt:
Na w szelki wypadek zastosuj dylatację http://mostopedia.pl/images/0/00/Dylatacja_rys_2.jpg
- winner_xp
- Kontakt:
Po sugestii Miśka faktycznie skrzynka dostała nowe wzmocnienia, przy sprawdzaniu sztywności musiałem zastosować profile aluminiowe (gdzieś wygrzebane w domu) bo strasznie się skręcała na takiej długość. Po sprawdzeniu czy skrzynka jest stabilna i otrzymaniu takiego efektu przyszedł czas na piankowanie. Po piankowaniu ( pierwszy raz do czynienia z pianką
), kształtowaniu oraz papierowaniu efekt wyszedł taki.

- Misiek
- Kontakt:
No ja właśnie o tym - ja bym dołożył jeszcze podparcie w miejscu szczypawek.
Np. jakąś wręgę w kształcie podobnym do profilu czołowego.
Np. jakąś wręgę w kształcie podobnym do profilu czołowego.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, 21:56 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.