Kolejny zarażony
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Re: Kolejny zarażony
Patrzyłem i może przeoczyłem. Jeszcze raz poszukam. A jak nie to jak Grzegorz napisał i będzie po problemie.
Dzięki
Dzięki
-
- Kontakt:
Sprawdź jeszcze w instrukcji dekodera, czy ma możliwość programowej zmiany kierunku świecenia świateł. Wtedy nie trzeba nic lutować.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
O tym myślałem ale miałem obawy co do możliwości uszkodzenia dekodera. Skoro tak mówisz! To do roboty.
-
- Kontakt:
Zamień biały z żółtym 

- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
I znów zmuszony jestem post pod postem, przepraszam.
Mam teraz (pewnie proste rozwiązanie) problemik. Loka jeździ nieźle zgodnie z kierunkami wyświetlacza Multimaus. Jednakże jak jadę do przodu to światła świecą się z tyłu. Jak jadę do tłu to światła świecą z przodu. Co zrobiłem nie tak lub nie tak jest zaprogramowane. Nadmieniam, że kabelki z dekodera wlutowałem tak jak w opisie Zimo zaleca (czyli biały do przodu, żółty na tył, a niebieski to PLUS). Niby pierdoła, a męczy mentalnie. Dzięki z góry za kolejną pomoc.
Mam teraz (pewnie proste rozwiązanie) problemik. Loka jeździ nieźle zgodnie z kierunkami wyświetlacza Multimaus. Jednakże jak jadę do przodu to światła świecą się z tyłu. Jak jadę do tłu to światła świecą z przodu. Co zrobiłem nie tak lub nie tak jest zaprogramowane. Nadmieniam, że kabelki z dekodera wlutowałem tak jak w opisie Zimo zaleca (czyli biały do przodu, żółty na tył, a niebieski to PLUS). Niby pierdoła, a męczy mentalnie. Dzięki z góry za kolejną pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2009, 22:29 przez Zbyszek Zajner, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Dzięki Koledzy za pomoc. To spisuję karteczkę i idę do elektronika. Pomęczę się z lutowaniem ale powinienem to "ustrojstwo" złożyć.
DZIĘKI !

-
- Kontakt:
Przepraszam Łukasz ale poprawię i się trochę powymądrzam
- od 68 do 100Ω/0,25W czyli z typoszeregu 5% - 68,75,82,91,100. Przy kondensatorach 10000µF/25V należy zwrócić uwagę na ich wymiary. Te ze starych zapasów magazynowych na pewno nie wejdą do żadnej lokomotywy TT. Warto też przetestować kondensator (mnie jeden rozerwało) podłączając go do zasilacza o napięciu około 20V. (kondensatory elektrolityczne mają biegunowość
).

- od 68 do 100Ω/0,25W czyli z typoszeregu 5% - 68,75,82,91,100. Przy kondensatorach 10000µF/25V należy zwrócić uwagę na ich wymiary. Te ze starych zapasów magazynowych na pewno nie wejdą do żadnej lokomotywy TT. Warto też przetestować kondensator (mnie jeden rozerwało) podłączając go do zasilacza o napięciu około 20V. (kondensatory elektrolityczne mają biegunowość

- drlukasz
- Kontakt:
Skoro producent informuje, że tak należy podłączać USP to tak trzeba to zrobić.
Elementy:
dławik 47µH (mikro henrów) na prąd maksymalny 0,5A
rezystor 3,3kOhm
rezystor 68 lub 100 Ohm 0,25W
kondensator 10000µF 25V
dioda prostownicza 1N4007 lub podobna
W każdym lepiej zaopatrzonym sklepie elektronicznym kupisz komplet, w tych gorzej zaopatrzonych może być problem z dławikiem.
Kondensator wraz z całym układzie bez problemu włożysz do tendra, dwa przewody (np. wyprute z kabla od myszy/klawiatury komputerowej - elastyczne i nie łamiące się) przeprowadzić do dekodera i gotowe
Elementy:
dławik 47µH (mikro henrów) na prąd maksymalny 0,5A
rezystor 3,3kOhm
rezystor 68 lub 100 Ohm 0,25W
kondensator 10000µF 25V
dioda prostownicza 1N4007 lub podobna
W każdym lepiej zaopatrzonym sklepie elektronicznym kupisz komplet, w tych gorzej zaopatrzonych może być problem z dławikiem.
Kondensator wraz z całym układzie bez problemu włożysz do tendra, dwa przewody (np. wyprute z kabla od myszy/klawiatury komputerowej - elastyczne i nie łamiące się) przeprowadzić do dekodera i gotowe

- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
A dziś pytanie z innej beczki. Jestem w trakcie cyfrzenia BR 56 BTTB i mam niewielką możliwość włożenia kondensatora w celu zrobienia tzw UPS. Czy sam kondensator wystarczy czy jak ZIMO pokazuje na swojej stronie zastosować należy taki układzik? Jak to jest? Czy te komponenty u nas będą miały takie same oznaczenia jak w Austrii?
Zdjęcie pochodzi ze strony ZIMO z instrukcji obsługi dekoderów MX 620 N, który właśnie "pakuję"do ww. lokomotywy.

Z góry dziękuję za pomoc.
Zdjęcie pochodzi ze strony ZIMO z instrukcji obsługi dekoderów MX 620 N, który właśnie "pakuję"do ww. lokomotywy.

Z góry dziękuję za pomoc.
- Fantomas
- Kontakt:
Dokładnie to powinno być tak, że lokomotywa parowa powinna jechać do przodu wg wskazań na multimause (tam gdzie kocioł, a nie tam gdzie tendersolar pisze:FaktycznieDopiero teraz zatrybiłem
![]()
Jak jedzie w przeciwnym kierunku od kręcenia, to poprostu odwracam loczkę. Jakieś stare przyzwyczajenia z analogu...

- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
A już myślałem, że Artur się ze mnie nabija. 

- solar
- Kontakt:
Faktycznie
Dopiero teraz zatrybiłem
Jak jedzie w przeciwnym kierunku od kręcenia, to poprostu odwracam loczkę. Jakieś stare przyzwyczajenia z analogu... 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Przepraszam, a nie wystarczy lokomotywę obrócić o 180 stopniZbyszek Zajner pisze:... lok jeździ odwrotnie do kierunku oznaczonego na Multimausie.

- miano
- Kontakt:
Akurat wziąłem to z Kuehna (u mnie działa) Fahrrichtung normal CV = 0, Fahrrichtung invers CV = 1, oczywiście działa zasada sumowania wartości czyli wartość 6 i 7 umożliwia dodatkowo jazdę 28/128 kroków i możliwość jazdy w analogu odpowiednio normalnie i odwrócenie.gbbsoft pisze:Raczej 6 lub 7
Czyli 0 lub 1 odpowiada za przełączanie kierunku aczkolwiek reszta tak jak napisałeś.

Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 08:41 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Raczej 6 lub 7miano pisze:CV 29 = 0 lub = 1, spróbój wpisać najwpierw jedno, potem drugie

Wpisując 0 lub 1 przełączasz dekoder na 14 kroków i wyłączasz możliwość jazdy w analogu (o ile dekoder ma).
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 08:40 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.