Tabor TT- carman

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Re: Tabor TT- carman

Post autor: carman »

markom
Kontakt:

Post autor: markom »

A gdzie kolega szanowny zakupił loko?
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Kolejna lokomotywa wjechała na moje tory.
Tym razem jest to BR151 Piko z IV epoki. Model wygląda świetnie, a pantografy są zdecydowanie lepsze od tych jednoramiennych. Uważać trzeba jednak na detale, które łatwo uszkodzić. Jeden element oderwałem niechcący od podwozia już przy pierwszym wyjęciu z pudełka :| Na wózku też pękł mi jeden element... Na szczęście jednego i drugiego nie widać :> Napęd na 4 osie. Jazda nie budzi większych zastrzeżeń, jednak lokomotywa koniecznie wymaga dotarcia. Zdecydowanie na + jest oświetlenie. Są to 3 diody LED, o takim biało-żółtym odcieniu. Są jaśniejsze od tych Tilligowskich i zdecydowanie mocniej świecą już od najmniejszych napięć. Są bardzo wyraźne w dzień, a w nocy lokomotywka pewnie będzie nimi oświetlać sobie drogę :) Po za tym model posiada dokładny spis części zapasowych, również w języku polskim. Moim zdaniem lokomotywka jest warta tych 250zł. Polecam innym ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

carman pisze:[center]Back to TT, że tak się wyrażę ;) [/center]
Niedługo trzeba było czekać.....
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, 10:29 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

[center]Back to TT, że tak się wyrażę ;) [/center]
Miałem w planach pozbyć się tego, ale nie mogę. Za bardzo lubię te modele, więc dalej je zbieram. A przez ten czas...
Obrazek Obrazek
Wydłużyły mi się 2 składy :mrgreen:
Obrazek
I przybyła lokomotywa BR 346 :D
Obrazek
A inne zostały ulepszone. Taurus też ma nowe oświetlenie biało-czerwone, tylko zdjęcia znaleźć nie mogę :?
ObrazekObrazek
I jeszcze zapytam. Czy ktoś zmieniał pantografy w Taurusie na metalowe Tillig-a? I czy pasują w miejsce tych plastikowych?
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Jacula pisze:Schowaj ją do szuflady.
Sądzę właśnie, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Do pudełka ładnie zapakować i schować w szafie. Moją działalność w TT zamykam na bliżej nieokreślony czas.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, 11:28 przez carman, łącznie zmieniany 1 raz.
akinomrz
Kontakt:

Post autor: akinomrz »

Jak radzą przedmówcy - schować do szuflady czy tam gdzie masz miejsce i zapomnieć ;) - nie zaglądać przez parę ( parenaście ) lat, a potem znienacka przy jakiejś okazji wróci na dobre - tak jak u mnie :mrgreen: . Jak sie pozbędziesz to faktycznie potem jest ciężko odbudować stan wyjściowy ( wiem to po sobie ).
Auta to fajna sprawa ale jako hobby mało praktyczne - bo z czasem tylko nerwy można stracić przy naprawach, opłatach i płaceniu za paliwo :P
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Popieram przedmówców. Schowaj do szuflady i czekaj aż hobby wróci, bo wróci na pewno :) A jeśli sprzedasz - ciężko będzie Ci odbudować kolekcję. Zabawa samochodami w skali 1:1 jest o wiele bardziej kosztowna - wiem to po sobie. Moja kolejka stoi przed blokiem, pali ropę i pochłania miesięcznie jedną lokomotywę Tilliga ;) A miałem kupić zestaw DCC...
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

carman pisze:Mam dylemat. Czy pozbyć się mojej TT?
Schowaj ją do szuflady. Nawet nie przypuszczasz, kiedy wróci z powrotem. Do mnie wróciła po 28 latach :) I wcale nie żałuję, że nie sprzedałem onegdaj BTTB.

Pzdr - Jacek
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, 11:28 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

carman pisze:Mam dylemat. Czy pozbyć się mojej TT ?
Na tak postawione pytanie jest tylko JEDNA odpowiedź i to NIE pozytywna !!
:lol:

A tak na poważnie to poczytaj wypowiedzi tych, którzy ze sentymentem wrócili do TeTetki po kilku / kilkunastu / kilkudziesięciu latach ...
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Mam dylemat. Czy pozbyć się mojej TT? Nie ruszałem tego od dawna, ponieważ i czasu nie mam i tak znów bardziej interesować zaczęły mnie samochody. A jeszcze trochę i zacznę się bawić tymi w skali 1:1... Na makietę i na moduł miejsca nie mam. Nie znam też nikogo w okolicy, kto interesuje się koleją, a tym bardziej TT. Nie wiem :(
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Podczas gdy BR 101 kurząc się na półce czeka na naprawę, do kolekcji doszły już nowe wagony:
Obrazek
InterRegio set 01489 (3 środkowe wagony)

Obrazek
Muzealny DEC 14474

Obrazek
Platforma Samms z transporterem opancerzonym TPz 1 Fuchs (95012)
Szkoda, że transporter nie trzyma się skali 1:120.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 18:20 przez carman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Wziąłem się więc za przegląd. Wyczyściłem tory. Zostały kółka w wagonach. Chciało się mieć dużo wagonów, to teraz będzie dużo czyszczenia...

Jednak usterką BR 101 nie były brudne blaszki (tzn czyste też nie były), a urwany kabelek prowadzący do oświetlenia. Obudowę lokomotywy zdejmowałem raz i to półtora roku temu. Nie wiem więc jak się mógł on odczepić. Trzeba będzie go przylutować, a urządzenia zwanego lutownicą w życiu na oczy nie widziałem...
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 lut 2008, 14:53 przez carman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

BarTTek pisze:Hmm przyznam się szczerze że po dłuższym przestoju 110 też nie chciało się jeździć. Stojąc na torach lekko przerywała. Wyjąłem osie, wyczyściłem, podobnie jak blaszki konaktowe, rozjeździłem i jest ok. Znane są przypadki zbierania różnych odpadków przez koła (coś tam było z Desiro). Dla porównania Ludka nie ma żadnych problemów :?
:lol: Lenistwo kolego się kłania ;) Lokomotywy jak w realu muszą mieć przeglądy - słynne blaszki to pierwszy "odkurzacz" na naszych szynach.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2008, 14:54 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Hmm przyznam się szczerze że po dłuższym przestoju 110 też nie chciało się jeździć. Stojąc na torach lekko przerywała. Wyjąłem osie, wyczyściłem, podobnie jak blaszki konaktowe, rozjeździłem i jest ok. Znane są przypadki zbierania różnych odpadków przez koła (coś tam było z Desiro). Dla porównania Ludka nie ma żadnych problemów :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”