Modul v.2.0
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- drlukasz
- Kontakt:
Re: Modul v.2.0
Do puszki z farbką parę kulek łożyskowych (ew śrut okrągły) i porządnie wytrząść (kilka - kilkanaśce minut) - szczególnie ważne przy wszelkich matach (rozpuszczalnik się "świeci", to pigment daje mat), bezbarwnych i metalicznych/srebrnych/złotych.
Zamiast Humbrola - polecam tak jak Grzegorz - Valejo, ewentualnie ModelMaster.
30cm jest jak najbardziej poprawną i zgodną ze sTTandardem długością modułu.
Zamiast Humbrola - polecam tak jak Grzegorz - Valejo, ewentualnie ModelMaster.
30cm jest jak najbardziej poprawną i zgodną ze sTTandardem długością modułu.
-
- Kontakt:
30cm to siatka sTTandard'u więc jest szansa, że jednak przepisowy.mahlerian pisze:...ale ten modulik jest nieprzepisowy - ma tylko 30cm długości, bo to jest takie moje pole doświadczalne.
Co do farb - przeszedłem na Vallejo i sobie chwalę. Pod pędzel Model Color, do aerografu Model Air.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 12:54 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
A wymieszaliście porządnie
Trzeba dokładnie objechać każdą ściankę i dno bo tam zbiera się cały lakier. Też tak miałem że pomalowałem kiedyś coś tam i wyszło dokładnie odwrotnie, a po wymieszaniu było co innego. Na marginesie zdaje się że firma Humbrol upadła- gdzieś o tym czytałem 

-
- Kontakt:
Ja miałem to samo z HUMBROLEM. Na szczęście maznąłem tym coś na próbę bo zaufanie mi spadło po jednym takim incydencie z HUMBROLEM - i okazało się to samo. Humbrol zszedł na psy...mahlerian pisze:Po nałożeniu pierwszej warstwy i przepisanych 6 godzinach na wyschnięcie, moim oczom ukazała się powierzchnia świecąca jak ...
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 12:34 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Nie wiem... może i do października bym się wyrobił, ale ten modulik jest nieprzepisowy - ma tylko 30cm długości, bo to jest takie moje pole doświadczalne. Jeśli mi się uda ten moduł, to planuję dołączyć do niego drugi - nową wersję poprzedniego 60cm, na nowej skrzynce, z nową trawą i wszystko na nowo - tylko budynki wciąż te same. Czyli razem 90cm - i chyba dopiero to by się nadawało na wystawę 

-
- Kontakt:
Targi w Poznaniu są w połowie października - 17-19 dokładnie.
-
- Kontakt:
ad.2 Dla mnie wygląda jak jedna długość tylko posadzona na nierównym podłożu.
Są jeszcze trawy 1mm ale te głównie rosną na "sosnach"
ad.3 To zbyt małe zróżnicowanie. Minimum 4-5 daje pożądany efekt.
ad.4 Lukier czyli - kurka wodna ładnie wyszło
"...Heki 1681 i 1682"
A gąbkę takową posiadam tylko gdzieś poszła w zapomnienie...
Są jeszcze trawy 1mm ale te głównie rosną na "sosnach"

ad.3 To zbyt małe zróżnicowanie. Minimum 4-5 daje pożądany efekt.
ad.4 Lukier czyli - kurka wodna ładnie wyszło

"...Heki 1681 i 1682"

-
- Kontakt:
Thanks! Tak 3-majmahlerian pisze:5) Do Sz.Kol.tete: szuter zwykły Fallera do Z i N...

Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 10:45 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- mahlerian
- Kontakt:
Dziękuję Sz.Kol.gemolowi za info o werniksie. Pójdę, sprawdzę, może co z tego będzie. A kiedy są te targi w Poznaniu? Bo jak na razie to tylko tyle ile na zdjęciach zrobione jest...Z przyjemnością widziałbym ten moduł na targach w Poznaniu - jeśli będzie przejezdny.
1) Do Sz.Kol. Pawła: czerwone "maki" i białe "kwiatki" to rzeczywiście ręczna robota z gąbeczkami i igiełką.
2) Do Sz.Kol.Grzegorza TT: co do zróżnicowania - tu są 3 długości traw - 2mm, 4.5mm i 6 mm - czy są jeszcze jakieś?
3) Do Sz.Kol.Grzegorza TT: są również zielono-żółte źdźbła, ale oszczędnie (Pollak 8308).
4) Do Sz.Kol.Grzegorza TT: o co chodziło z tym "lukrem na koniec"? Gąbka to drobna posypka Heki 1681 i 1682.
5) Do Sz.Kol.tete: szuter zwykły Fallera do Z i N, bo ten TT jest bardzo przeskalowany. A technika? Pinceta, igła, rozcieńczony wikol, trawa Pollaka (podawałem już wcześniej) i JA

Dziękuję za życzliwe słowo. P.s. sTTandard "się tłumaczy", hehe. Czy mamy jakiś deadline?
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 10:45 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Powiem tak...
Dobrze, a nawet lepiej niż na początku
postępy widać!
Troszkę zróżnicowałbym wysokość trawy ( co napisał Grzegorz ) i dodał suchej trawki
Te czerwone "maki" i białe "kwiatki" są fajnie zrobione - podejrzewam że to ręczna robótka
przy pomocy pęsetki
i kolorowej gąbeczki!!
pozdrawiam
Paweł
Dobrze, a nawet lepiej niż na początku

Troszkę zróżnicowałbym wysokość trawy ( co napisał Grzegorz ) i dodał suchej trawki

Te czerwone "maki" i białe "kwiatki" są fajnie zrobione - podejrzewam że to ręczna robótka

pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
Ładne określenie z boazerią, ale raczej nie mojego autorstwa, choć w pełni popieram.I jeszcze prosiłbym o poradę. Na zjeździe w Radomiu Sz.Kol.gemol wskazał mi na konieczność zmatowienia farby na budynkach mojego przystanku, gdyż, tu cytat: "na połysk to może być boazeria" (czy jakoś tak). Zakupiłem więc w tym celu lakier bezbarwny Humbrola nr 49, jak głosiła etykietka MATT. Po nałożeniu pierwszej warstwy i przepisanych 6 godzinach na wyschnięcie, moim oczom ukazała się powierzchnia świecąca jak psu d**a na przednówku... No i jak tu wierzyć producentowi... Wypadałoby złapać za kudły i wysmarować im tym "MATTem"... Co teraz mam z tym zrobić? Czy znacie jakiś dobry, NAPRAWDĘ matowy lakier bezbarwny? A jak uratować mój budynek??

Humbrol nie ma dobrych notowań od dłuższego czasu. Osobiście używam matowego lakieru w spreju - jest to jakiś werniks do drewna /to akurat nie ma większego znaczenia/ na bazie akryli. Kupowałem na 11 listopada, między Żwirki i Kusocińskiego.
Co do zieleni - nie chcę powielać przedmówców, ale obrany kierunek jest słuszny. Z przyjemnością widziałbym ten moduł na targach w Poznaniu - jeśli będzie przejezdny.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 16:42 przez gemol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Nikt nie pisze no to ja się narażę
. Jednolita wielkością i kolorystycznie trawa. Brak suchej slomkowej i brązowej. Ciekawa gąbka imitująca chwasty ( podaj proszę co to za diabelstwo) no i lukier na koniec
- technologia 

-
- Kontakt:
Bardzo ładny mak na 4 fotce 

-
- Kontakt:
Kochany, rewelkamahlerian pisze:Rezultaty mojej ostatniej (2-dniowej) pracy - niewiele tego, bo jakoś nie bardzo mam czas. Poza tym - ogrom tego, co jeszcze mam do zrobienia trochę zniechęcaMam pytanie - CZY DOBRZE ODWZOROWAŁEM ROŚLINNOŚĆ NA NASYPIE I W ROWIE?

Widzę, że najpierw zaszutrowałeś tory (jaki szuterek?), a potem przystąpiłeś do zazielenienia okolicy. Zdradź no szczegóły

Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 08:02 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Efekt jaki kolega osiągnął raczej powinien zachęcac do dalszej pracy. Na moim torowisku przydałaby się taka zieleń.