Jak napisał drlukasz - to gliceryna. Wrażenie tłustości może wynikać z tego, że gliceryna jako alkohol jest silnie zwilżająca i w dodatku chłonie wodę (jest mocno higroskopijna). Jeśli ktoś ma model wykończony w głęboki mat, to opary gliceryny mogą dać efekt "spocenia" modelu.Wojtek_Kraków pisze:...osadza się tłusty osad na modelu.
Wytwornice, Generatory dymu
Moderator: mod-Ogółem
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: Wytwornice, Generatory dymu
- drlukasz
- Kontakt:
Jeśli przelejesz fluid...
Albo jeśli wlewasz za dużo i w pewnym momencie generator "wypluje" kilka kropel.
Ale to jest mieszanina gliceryny z wodą. Najzwyklejszy patyczek kosmetyczny z IPA załatwia sprawę.
Albo jeśli wlewasz za dużo i w pewnym momencie generator "wypluje" kilka kropel.
Ale to jest mieszanina gliceryny z wodą. Najzwyklejszy patyczek kosmetyczny z IPA załatwia sprawę.
-
- Kontakt:
Czytałem (nie wiem czy to prawda) ale w przypadku używania generatora w lokomotywie, osadza się tłusty osad na modelu.
- drlukasz
- Kontakt:
Od wielu lat używam Ty2 (BR52) z generatorem Seuthe. Żadnych sensacji ani problemów nie zauważyłem. Po kilku godzinach generator jest gorący, a plastik komina mocno ciepły, ale żadnych uszkodzeń nie stwierdzono.
Wkłady z e-papierosów wymagają gigantycznych prądów (w porównaniu z fabrycznymi generatorami dymu)i dość łatwo je przepalić.
Do stacjonarnego "zadymiania" pomyślałbym nad dołożeniem do generatora niewielkiego wiatraczka zwiększającego intensywność i umożliwiającego modulowanie dymu (jak w rozwiązaniach "live steam")
Wkłady z e-papierosów wymagają gigantycznych prądów (w porównaniu z fabrycznymi generatorami dymu)i dość łatwo je przepalić.
Do stacjonarnego "zadymiania" pomyślałbym nad dołożeniem do generatora niewielkiego wiatraczka zwiększającego intensywność i umożliwiającego modulowanie dymu (jak w rozwiązaniach "live steam")
-
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi 
Rurki po makiecie niestety nie przejdą, ponieważ wytwornica ma wydajność blisko 150m3 na minutę, więc raczej szybko zrobiłoby się dość szaro na każdej mniejszej czy większej hali wystawowej
Dzięki za patent z grzałkami z e-papierosów, będzie to chyba fajne rozwiązanie chociażby do kominów parowozowni
Dzięki Artur za ostrzeżenie, na pewno sprawdzę urządzenie przed jego montażem

Rurki po makiecie niestety nie przejdą, ponieważ wytwornica ma wydajność blisko 150m3 na minutę, więc raczej szybko zrobiłoby się dość szaro na każdej mniejszej czy większej hali wystawowej

Dzięki za patent z grzałkami z e-papierosów, będzie to chyba fajne rozwiązanie chociażby do kominów parowozowni

Dzięki Artur za ostrzeżenie, na pewno sprawdzę urządzenie przed jego montażem

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Spotkałem się z lokomotywą, która miała zainstalowaną wytwornicę dymu, taką jak TU u dołu, której wysoka temperatura stopiła komin parowozu oraz sąsiadujący fragment kotła.
Kiedyś, dawno, dawno temu, chyba w Modelarzu, albo u Słodowego, był pomysł, by użyć papierosa nanizanego na szpilkę jako wytwornicy dymu, zawieszoną w wysokim kominie.

Kiedyś, dawno, dawno temu, chyba w Modelarzu, albo u Słodowego, był pomysł, by użyć papierosa nanizanego na szpilkę jako wytwornicy dymu, zawieszoną w wysokim kominie.

- womo
- Kontakt:
Rozprowadź rurki po makiecie do każdego komina i podłącz estradówkę na końcu, będzie dymić jak by wszyscy na raz śmieci palili 

- Domiss
- Kontakt:
Niezupełnie na temat: dym z kominów fabrycznych, może nada się do domków, do pojazdów na pewno nie:
http://trainelectronics.com/Animation_Smoke/
Nie testowałem.
http://trainelectronics.com/Animation_Smoke/
Nie testowałem.
-
- Kontakt:
Wytwornice, Generatory dymu
Witam,
Może temat już tutaj wałkowany, ale nie udało mi się znaleźć takowego...
Zastanawiam się nad montażem w lokomotywie oraz kominach domków generatorów dymu.
Może ktoś miał już tutaj styczność z takimi urządzeniami? Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Jak kupić, żeby było tanio, ale żeby działało?
Na "co dzień" korzystam z profesjonalnych estradowych wytwornic dymu i z nimi wiem co i jak i gdzie są słabe elementy, ale z urządzeniami, które generują dym poprzez rozgrzaną blaszkę nie miałem jeszcze styczności...
Może temat już tutaj wałkowany, ale nie udało mi się znaleźć takowego...
Zastanawiam się nad montażem w lokomotywie oraz kominach domków generatorów dymu.
Może ktoś miał już tutaj styczność z takimi urządzeniami? Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie? Jak kupić, żeby było tanio, ale żeby działało?
Na "co dzień" korzystam z profesjonalnych estradowych wytwornic dymu i z nimi wiem co i jak i gdzie są słabe elementy, ale z urządzeniami, które generują dym poprzez rozgrzaną blaszkę nie miałem jeszcze styczności...