Wymiana sprzegow, zeby czegos nie urwac.
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- krzysztof
- Kontakt:
Re: Wymiana sprzegow, zeby czegos nie urwac.
dokładnie tak jak w LOCO.
wyjąć to pestka, założyć na powrót tą osłonę gniazda - to jest akrobacja!
wyjąć to pestka, założyć na powrót tą osłonę gniazda - to jest akrobacja!
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Marcin
- Kontakt:
Robię to tylko tak:
Sprzęg max na prawą stronę, jak się oprze to wyciągam (nie wyrywam) sprzęg. To jest najprostsza metoda. Sprzęg należy wyciągać delikatnie, ponieważ zauważyłem że gniazdo ma tendencje do rozchylenia się i pozostawania w takim stanie. potem wagony sie rozpinają jak za cięzki skład.
Sprzęg max na prawą stronę, jak się oprze to wyciągam (nie wyrywam) sprzęg. To jest najprostsza metoda. Sprzęg należy wyciągać delikatnie, ponieważ zauważyłem że gniazdo ma tendencje do rozchylenia się i pozostawania w takim stanie. potem wagony sie rozpinają jak za cięzki skład.
- krzysztof
- Kontakt:
nie wiem jak w ROCO, ale w LOCO to jest koszmar. ale się dało 

-
- Kontakt:
Witam!
A jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o wymienianie sprzęgów w wagonach ROCO. Podobno to jest wielki... koszmar. Czy to prawda?
A jak wygląda sprawa jeżeli chodzi o wymienianie sprzęgów w wagonach ROCO. Podobno to jest wielki... koszmar. Czy to prawda?
- mencin
- Kontakt:
Wielkie dzieki, poszlo gladko, sprawa zalatwiona 
Czasem po prostu wole zapytac niz ciagnac samemu cos na sile, boje sie, ze cos urwe, a te wagoniki takie sliczne... Jeszcze w dodatku prezent od zony:)

Czasem po prostu wole zapytac niz ciagnac samemu cos na sile, boje sie, ze cos urwe, a te wagoniki takie sliczne... Jeszcze w dodatku prezent od zony:)
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Robię to w ten sposób:
- trzymam wagon kołami do góry, w lewej dłoni, tak, że paznokieć kciuka przytrymuje krawędź gniazda - zabezpiecza KKS (dyszel) przed wyrwaniem,
- teraz można silnym pociągnięciem za sprzęg (to z kółkami) wyrwać sam sprzęg z gniazda (NEM)
- wszystko w osi wagonu, na boki też można ale wydaje mi się, że wtedy łatwiej o uszkodzenie.
Zakładanie :
- identycznie, tylko kciukiem przytrzymuję gniazdo od strony środka wagonu (nie zawsze paluch się mieści)
- trzymam wagon kołami do góry, w lewej dłoni, tak, że paznokieć kciuka przytrymuje krawędź gniazda - zabezpiecza KKS (dyszel) przed wyrwaniem,
- teraz można silnym pociągnięciem za sprzęg (to z kółkami) wyrwać sam sprzęg z gniazda (NEM)
- wszystko w osi wagonu, na boki też można ale wydaje mi się, że wtedy łatwiej o uszkodzenie.
Zakładanie :
- identycznie, tylko kciukiem przytrzymuję gniazdo od strony środka wagonu (nie zawsze paluch się mieści)

-
- Kontakt:
Prawdopodobnie montowane "na wcisk" czyli pociągnąć trzymając za dyszel 

-
- Kontakt:
Najlepiej przeciągnąć sprzęg w miejsce gdzie nie ma stopni manewrowych i ciągnąć dopóki nie wyjdzie. Te nowe są tak zrobione że trzeba dużo siły włożyć w wyjęcie sprzęgu i jest to trzoszkę denerwujące
- Ciamosław
- Kontakt:
Przytrzymaj pęsetą samo gniazdo sprzęgu, a drugą pęsetą albo paluchami wyjmij sprzęg z gniazda, jak ciężko wychodzi to wychyl go w prawo albo w lewo tak żeby najpierw wyskoczył jeden cypek a potem drugi.
- mencin
- Kontakt:
Wymiana sprzegow, zeby czegos nie urwac.
Panowie,
Mikolaj obdarzyl mnie kilkoma wagonami osobowymi Tilliga, z ktorych czesc ma stare sprzegi. Tzn. wszystkie posiadaja KKS (mechanizm wychylnego "dyszla" ze sprezynka nad osia to KKS, prawda?), ale sam "hak" jest starego typu (takie dwa metalowe oczka). W pudelkach znalazlem nowe sprzegi i chcialbym je wymienic.
Jak to zrobic, zeby czegos waznego nie urwac?
Mikolaj obdarzyl mnie kilkoma wagonami osobowymi Tilliga, z ktorych czesc ma stare sprzegi. Tzn. wszystkie posiadaja KKS (mechanizm wychylnego "dyszla" ze sprezynka nad osia to KKS, prawda?), ale sam "hak" jest starego typu (takie dwa metalowe oczka). W pudelkach znalazlem nowe sprzegi i chcialbym je wymienic.
Jak to zrobic, zeby czegos waznego nie urwac?