Przyklejanie maty trawiastej
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Jacekk
- Kontakt:
Re: Przyklejanie maty trawiastej
Ja na razie wszystko obklejam jednym rodzajem, ale to się zmieni. Po prostu nie wiem dokładnie co mam kupić. Przecież inny kolor na zdjęciu, a inny na żywo. Pytałem się już o te trawy, ale ludzie piszą same firmy, a nie pojedyńcze produkty, których sami używają. Chyba kupię sobie z dwa rodzaje trawy elektrostratycznej do tego (polaka).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 cze 2006, 10:18 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Dodam jeszcze że potrzebne są przynajmniej trzy rodzaje mat - odcien i wysokość trawy.
- drlukasz
- Kontakt:
Maty klei się na styk, i następnie delikatnie przesypuje pyłem (przez jak najdrobniejsze sitko - ukłony w stronę filtrów do wody Britta). Dodatkowo takie miejsca styku pokrywa się (tak jak napisał Bujager) gąbkami, sianą dodatkowo trawką elektrostatyczną itp.Jacekk pisze:Daj jakieś zdjęcie trawy przyklejonej tą metodą. Wydaje mi się, że bardzo widać łączenie. Mały kawałek trawy, a po każdej stronie piasek.drlukasz pisze:Chodziło o pył imitujący piasek i ziemię...
Z ziemi... a nie z maty
Pozdrawiam
Poza tym zawsze można zabarwić klej, przez co nie jest on aż tak widoczny.
Jeśli zrobisz to dobrze, to nie ma szans na zobaczenie jakiegokolwiek łączenia.
Zdjęcia wieczorem jeśli znajdę chwilę czasu.
Zresztą - weź kawałek tekturki jako podkład, trochę maty, pył i po prostu spróbuj. Inaczej się nie przekonasz i nie nauczysz.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2006, 12:25 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bujager
- Kontakt:
Jak się to dobrze zrobi to nie widać, że jest tam piasek/pył. Matę kleisz jak najciaśniej a w powstałe szparki wsypujesz pył. Tam gdzie on jest lepisz gąbki, posypki etc. ...dopóki nie wypróbujesz nie zobaczysz efektu.Jacekk pisze:Daj jakieś zdjęcie trawy przyklejonej tą metodą. Wydaje mi się, że bardzo widać łączenie. Mały kawałek trawy, a po każdej stronie piasek.
Pozdrawiam
- Jacekk
- Kontakt:
Daj jakieś zdjęcie trawy przyklejonej tą metodą. Wydaje mi się, że bardzo widać łączenie. Mały kawałek trawy, a po każdej stronie piasek.drlukasz pisze:Chodziło o pył imitujący piasek i ziemię...
Z ziemi... a nie z maty
Pozdrawiam
- drlukasz
- Kontakt:
Chodziło o pył imitujący piasek i ziemię...Jacekk pisze:W jaki sposób pozyskujecie ten pył z matyJa ścieram na tarku na njmniejszych oczkach
![]()
Jest to dość dobra metoda, ponieważ ściera większość trawy z tego papieru.
Z ziemi... a nie z maty
- Jacekk
- Kontakt:
Odkryłem coś
Jak posmaruje się kawąłki maty trawiastej od spodu i przyklei się na nieposmarowane oczywiście podłoże to nie widać tak bardzo miejsca łączenia trawy, jednak tzreba uważać, żeby nie przesadzić z klejem, bo może wypłynąć po bokach i trzeba będzie przyklejać malutkie kawałeczki, żeby to zamaskować.
Ja ścieram na tarku na njmniejszych oczkach

W jaki sposób pozyskujecie ten pył z matyBujager pisze: -przyklejam kawałki maty tak aby została minimalna szpara między nimi,
-szpary obsypuje pyłem, tak aby pył przykleił się do wikolu

-
- Kontakt:
Racja, metod jest wiele.
Niektórzy modellarze sugerują rwanie maleńkich kawałków. Inny znowu stosują dość spore jednolite kawałki.
Ja jestem za umiarkowanym rozdrabniniem mat gdyż daje to sporo miejsc które trzeba jakoś korygować, chyba, że akurat robię fragment terenu wymagający dość zróżnicowanej zieleni.
W obrębie stacji w moim wypadku są to zadedwie(aż) dwa rodzaje mat krawiastych , przy czym przeważa mata Auhagena (nie pamiętam nigdy numeru). Druga z nich to stare wyższe Vero. Jako wyższe chaszcze stosuje produkty Polaka i ostatnio trochę kosmatych traw Heki.
Jedyne co postanowiłem na początku, to żeby trawy miały w miarę zbliżony do siebie kolor, aby utrzymać wszystko w miarę jednolitej tonacji. Zobacz jak to wygląda u mnie na poniższym zdjęciu przy środkowym torze. Jedynie drzewa i bardzo drobne gąbki do posypywania np. przejśc między trawą o nasypem są u mnie wyraźnie ciemniejsze. A po za tym nic nadzwyczjnego...
foto. drLukasz

Niektórzy modellarze sugerują rwanie maleńkich kawałków. Inny znowu stosują dość spore jednolite kawałki.
Ja jestem za umiarkowanym rozdrabniniem mat gdyż daje to sporo miejsc które trzeba jakoś korygować, chyba, że akurat robię fragment terenu wymagający dość zróżnicowanej zieleni.
W obrębie stacji w moim wypadku są to zadedwie(aż) dwa rodzaje mat krawiastych , przy czym przeważa mata Auhagena (nie pamiętam nigdy numeru). Druga z nich to stare wyższe Vero. Jako wyższe chaszcze stosuje produkty Polaka i ostatnio trochę kosmatych traw Heki.

foto. drLukasz

Ostatnio zmieniony 17 cze 2006, 17:28 przez whosho, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bujager
- Kontakt:
W sumie to kawałki maty nie musza być, aż tak małe.
Ja to robie tak:
-smaruje lekko rozrzedzonym wikolem kawałek podłoża,
-przyklejam kawałki maty tak aby została minimalna szpara między nimi,
-szpary obsypuje pyłem, tak aby pył przykleił się do wikolu,
-w miejscach łączeń (tam gdzie widać pył), sadzę zieleń średnią, lub posypuję trawką elektrostatyczną o odcieniu maty.
Sposobów jest wiele, każdy opracowywuje swoją technikę.
Ja to robie tak:
-smaruje lekko rozrzedzonym wikolem kawałek podłoża,
-przyklejam kawałki maty tak aby została minimalna szpara między nimi,
-szpary obsypuje pyłem, tak aby pył przykleił się do wikolu,
-w miejscach łączeń (tam gdzie widać pył), sadzę zieleń średnią, lub posypuję trawką elektrostatyczną o odcieniu maty.
Sposobów jest wiele, każdy opracowywuje swoją technikę.
- Jacekk
- Kontakt:
Przyklejanie maty trawiastej
Kiedyś przeczytałem porady dotyczące przyklejanie mat trawiastych i wyczytałem, aby rwać małe kawałki i przyklejać je. Tak też robie, ale zastanawiam się czy nie wyrywam zbyt małych kawałków. Mają one bok o długości około 1cm, a nawet mniej. Wy jakiej wielkości wyrywacie kawałki
Co robicie, aby miejsce łączenia trawy było mniej widoczne