ukres na makiecie ....

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
grzesiekk2
Kontakt:

Re: ukres na makiecie ....

Post autor: grzesiekk2 »

aviaTTor pisze:... w rzeczywistości ustawia się w odległości 3,75 między osiami torów zwrotnego i z kierunku zasadniczego.
... 3,75m na liniach modernizowanych lub 4m na liniach projektowanych.

Źródło: http://omklnx.il.pw.edu.pl/~iaces/wykla ... _kolej.pdf (str7) Także 4mm w tą czy w tamtą nie ma znaczenia ;)
Warto też przeczytać o długości użytecznej toru (str6), gdzie pisze w jakim przypadku ta długość kończy się na ukresie.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 07:50 przez grzesiekk2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Mnie to lotto, ale dajcie spokój i nie czepiajcie się>zniechęcajcie innych o mm, kolor trawy i czy stoi czy już padła i czy wagon jest ok czy to tylko droga zabawka.
W przeciwnym razie nasze hobby nie będzie już zabawą tylko rywalizacją, a forum się podzieli na realistów i .....już raz się dzieliło.
Szuter :mrgreen: Jak mnie to rozbawia. I te nazewnictwo niemieckie, mieszkamy w Polsce, a forum jest PL a nie DE.
Polacy nie gęsi ponoć, choć z tym też było inaczej.
Szutrować torowiska, a nie pierdoły wypisywać i zachęcam do używania pw przy udzielaniu rad.
;)
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

Fantomas pisze:Szczególnie po niemiecku, oni nawet nie znają słowa 'tłuczeń' :lol:
Wystarczy popatrzeć na torowiska DB i PKP.
Obawiam się, że jednak lepiej jest szutrować niż tłuczniować. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 13:28 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

gemol pisze:Po prostu szutrowanie brzmi lepiej niż tłuczniowanie i do tego łatwiej wymówić. :mrgreen:
Szczególnie po niemiecku, oni nawet nie znają słowa 'tłuczeń' :lol:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 13:28 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

...Pozdrawiam szutrujących, ja sypię tłuczeń...
Po prostu szutrowanie brzmi lepiej niż tłuczniowanie i do tego łatwiej wymówić. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 13:28 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Ile razy czytam jak modelarze spierają się o milimetry, okna i inne bzdety, to zrazu przypomina mi się, że nie jestem modelarzem tylko dużym dzieckiem z drogimi zabawkami.
Ale denerwuje mnie fakt, gdy prawie wszyscy są jednomyślni w tych mm i przysłowiowych oknach, czy ukresach, a jednocześnie zapalczywie szutrują aż się kurzy od różnej maści posypek. Mnie włosy stają dęba choć nie mam elektrosadzarki jak mam jechać po szutrze czy jak tam ten proszek się nazywa.
Do tej pory myślałem, że szutrowe są tylko drogi na prowincji.
Bez urazy dla któregokolwiek z Kolegów tutaj. To takie moje przemyślenia po obiedzie.
Pozdrawiam szutrujących, ja sypię tłuczeń, ale leję na ilość okien i proste tory, czy kolory trawy na moich łaciatych modułach.
Nie wszyscy są pedantami i drobiazgowymi zegarmistrzami. Apeluję o więcej wyrozumiałości dla nowych, mniej doświadczonych, posiadających skromniejszą wiedzę i ignorantów !!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

... bierzemy dwa "duże" wagony, doprowadzamy do ich spotkania z obu stron rozjazdu, cofamy się o kilka mm (np 5) i mamy punkt wskaźnika - niezależnie od typu rozjazdu i jego konta.
Po co ta cała teoria i wyliczenia
Arturze chciałem koledze wyjaśnić zasady ustawiania ukresu w prawdziwej koleji-bo modelarstwo jest jej odwzorowaniem.To tak jakby nie przeszkadzał nam wagon Y ,który ma za mało o jedno okno :)
Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 17:09 przez aviaTTor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Sprawa jest prosta: bierzemy dwa "duże" wagony, doprowadzamy do ich spotkania z obu stron rozjazdu, cofamy się o kilka mm (np 5) i mamy punkt wskaźnika - niezależnie od typu rozjazdu i jego konta.
Po co ta cała teoria i wyliczenia ??
:P
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Ukres to punkt w którym przecinają się dwie linie skrajni taboru nie mierzy się od iglicy czy też od innych elementów rozjazdu. W przypadku makiet, modułów wytyczenie jest proste chyba nie trzeba tłumaczyć.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 07:54 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

aviaTTor pisze:...w rzeczywistości ustawia się w odległości 3,75 między osiami torów...
3,75m to 31,25mm w TT. Jednak należałoby jeszcze się przyjrzeć rozjazdom i skrajni taboru w TT. I dopiero na tej podstawie wyznaczyć ukres.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 20:13 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

aviaTTor pisze:Te 35 metrów od iglicy to troche niefortunne...
Ale bodajże najmniej... generalnie bez EW XX nie ma się co tym przejmować
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

Te 35 metrów od iglicy to trochę niefortunne-bo przecież rozjazdy mają różną długość-w rzeczywistości ustawia się w odległości 3,75 między osiami torów zwrotnego i z kierunku zasadniczego. Chociaż ostatnia instrukcja IE1 mówi że miejsce ustawienia wskaźnika wyznacza się z uwzględnieniem skrajni i warunków lokalnych :)
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 20:09 przez aviaTTor, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

W takiej żeby ci się tabor (tego chyba masz dość :mrgreen: ) nie haczył... W oryginale jest coś ok. 35 metrów od początku iglic :mrgreen:
eg_ptmkż
Kontakt:

ukres na makiecie ....

Post autor: eg_ptmkż »

Witam wszystkich,
mam następujące zagadnienie. Przymierzam się do zamontowania na moich modułach ukresów - miejsce przy zbiegających się torach, dokąd wolno zająć tor taborem, aby umożliwić przejazd po drugim torze.

I teraz tak moje pytanie brzmi - w jakiej odległości w cm od miejsca zbiegania się torów proponujecie wstawienie UKRESU ???
- na wikipedii jest 3,75 m :)

Wskaźnik ukresu (oznaczenie wg E-1: W17) - słupek biało-czerwony na ogół specjalny słupek ceramiczny; czasem stosuje się wkopany kawałek szyny lub drewna
- ja planuje wykorzystać resztki szyn modelowych pozostałych z ciętych flexów i pomalować je całkowicie korektorem biurowym białym - ale takim z gąbką prostokątną a potem jedną połówkę czerwonym markerem do cd ? Jaką długość ma mieć wskaźnik i na jaką głębokość go osadzacie ...

Ma ktoś doświadczenia w tym związane ?
Obrazek Obrazek
źródło zdjęć
Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 20:06 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”