Br 81 zeuke
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Br 81 zeuke
Dziękuję wszystkim za pomoc, dziadek stoi już w gablocie, w końcu należy mu się szacunek z racji wieku. Pozdrowienia.
- brovarek
- Kontakt:
Dobrze, że dałes te zdjecia 23 Jacku, bo juz miałem swoją rozbierać, a nie miałem kiedy 
Zeuke kondensatorów nie miało, zdjecie przedstawia bebeszki oryginalnego loka, bez jakichkolwiek przeróbek. Zielone cewki to też oryginał.
Jesli chcesz doprowadzic Zeuke do oryginalnego stanu o kondku zapomnij. Zreszta one i tak do jazdy nadaja sie tak sobie , wiec po co Ci on.

Zeuke kondensatorów nie miało, zdjecie przedstawia bebeszki oryginalnego loka, bez jakichkolwiek przeróbek. Zielone cewki to też oryginał.
Jesli chcesz doprowadzic Zeuke do oryginalnego stanu o kondku zapomnij. Zreszta one i tak do jazdy nadaja sie tak sobie , wiec po co Ci on.

- Charakterek
- Kontakt:
Bowiem ani w Zeuke ani we wczesnym BTTB tam kondensatorów nie było:malzyw pisze:Na zdjęciu egzemplarza brovarka kondensatora nie widać, ....

Co wcale nie oznacza, że nie może ich tam być. Ba. Nawet zaleca się ich stosowanie:

Nie wiem czemu nie stosowano kondensatorów w dławikach u Zeuke. Ale to dziwne czasy były, może po prostu nie mięli dojścia do kondensatorów o niewielkich rozmiarach i odpowiednich parametrach...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2008, 08:00 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
u mnie kondensator porostu jest przylutowany do obu styków silnika. jest to ceramiczny kondensator, czerwony kwadrat.
-
- Kontakt:
Na zdjęciu egzemplarza brovarka kondensatora nie widać, właśnie zaglądam do br 23 1003 zeuke - są cewki, kondensatora nie widzę. Chciałbym dziadka zrobić tak, jak był fabrycznie, stąd kolejne pytanie: w zeuke były kondensatory, czy nie, jeśli tak, to w którym miejscu? Pozdrowienia.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Kondensator ceramiczny 1-47nF na min 25 V lutujesz bezpośrednio do silnika:malzyw pisze:...cewki są, kondensatora brak.

-
- Kontakt:
Zrobiłem według zdjęcia zamieszczonego przez brovarka, cewki są, kondensatora brak. Pozdrowienia.
- Charakterek
- Kontakt:
Które w przypadku starych silników Zeuke i BTTB były znaczne. Dlatego dławiki tam nie bez kozery dawali.Grzegorz TT pisze: Zapobiega jedynie zakłóceniom RTV.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2008, 15:57 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Cewki i kondensator nie jest wymagany. Zapobiega jedynie zakłóceniom RTV.
-
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za pomoc, to jest dokładnie to co na zdjęciu, teraz wiem o co chodzi, zaraz biorę się za lutowanie.
- krzysztof
- Kontakt:
a to już jest pradziadek!
rzadkość - dbaj o niego!!!
rzadkość - dbaj o niego!!!
- brovarek
- Kontakt:

Tak to powinno wyglądać.
Dzieki Tobie wyjąłem tego klamora z pawlacza. Najbardziej podoba mi sie w nim protoplasta KKS-u

M
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, 09:07 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof
- Kontakt:
witaj,
to jest coprawda katalog bttb, ale umieszczenie cewek w br81 nie zmieniło się: nie ma ich przy silniku, zawsze byłu widoczne nazewnątrz - nad kołami (między 2 a 3 kołem).
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 5&kat=1985
pozdrawiam: krzysztof
to jest coprawda katalog bttb, ale umieszczenie cewek w br81 nie zmieniło się: nie ma ich przy silniku, zawsze byłu widoczne nazewnątrz - nad kołami (między 2 a 3 kołem).
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 5&kat=1985
pozdrawiam: krzysztof
- piottrw
- Kontakt:
Witam
Zdjęcia by sie przydały bo nie wiem czy to ta 81 ze stalowa ramą, czy już plastykowa czarna. Z tego co wiem to cewki tak czy owak powinny być.
Pozdrawiam
Zdjęcia by sie przydały bo nie wiem czy to ta 81 ze stalowa ramą, czy już plastykowa czarna. Z tego co wiem to cewki tak czy owak powinny być.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Br 81 zeuke
To moje pierwsze wystąpienie na forum, więc witam wszystkich użytkowników. Ostatnio wzbogaciłem się o br 81 001 zeuke z pierwszej połowy lat sześćdziesiątych. Porównując z bttb, przy silniku nie ma cewek (dławików?) oraz elementu lutowanego do ramion trzymających szczotki (filtr?). Proszę o podpowiedź, czy te sprzęty powinny być w tym modelu, jeśli tak, to w którym miejscu były cewki?.