Witam wszystkich TTmaniaków bardzo serdecznie.
Po latach wyciągnąłem, odkurzyłem (no.. prawie nie trzeba było bo dobrze zapakowana była) moją kolejeczkę TT. Cóż, trochę tego mam i szkoda by nie było zrealizować marzeń i nie powrócić do tego wielce miłego hobby. Oczywiście, widzę że teraz wydatki dopiero to się zaczną. Ale na razie zajmuję się głównie czyszczeniem, smarowaniem i drobnymi naprawami taboru.
Ze względu na posiadane zasoby i łatwość uzupełnienia zdecydowałem skupić się głównie na przełomie III i IV epoki w małym miasteczku w NRD w pobliżu granicy czeskiej i polskiej.
I oczywiście wiele pytań mi się nasunęło.
Ze względu na to że zbyt wiele miejsca nie mogę poświęcić na razie to myślę o wykonianiu dioram stacji i miasteczka które będę mógł rozłożyć na podłodze i podłączyć do jakiegoś układu torów rozkładanego ad-hoc.
Oczywiście związane z tym mam pytania.
- Zdecydowałem się na dioramie użyć torów modelowych (czytając forum przekonałem się, że użycie rurek jest bez sensu.. chociaż mam ich tony). I co teraz zrobić z tym co będę na podłodze rozkładał? Też modelowe? Zastanawiałem się czy nie połączyć modelowych na dioramie z bettungs poza nią. Czy takie połączenie da się łatwo zrobić? Czy to ma sens?
A może połączyć się ze starymi rurkami (chyba to już zupełna abstrakcje...)
- kwestia rozjazdów i napędów do nich. Czy rozjazdy modelowe mogą funkcjonować same - bez żadnego napędu. Docelowo zamierzam zainstalować elektryczne, ale na razie ze względów finansowych nie wszędzie.
-pierwsze przymiarki do stacji.
Stacja ma nie być duża. Przy połączeniu dwóch szlaków - jednego o ruchu lokalnym (B) i drugiego przelotowego (A) dla pociągów osobowych i pospiesznych ale o małym obiążeniu ruchem. Na obu liniach ma się odbywać ruch pasażerski oraz niewielki towarowy.
Ruch lokalny obsługiwany będzie głównie przez LVT (mam dwa zestawiki) ale też krótkie składy osobowe (piętrusek?) w trakcji spalinowej i ewentualnie parowej.
Trakt A planuję zelektryfikować (raczej w przyszłości i tylko na dioramie w obrębie stacji...)
Narysowałem sobie schemacik (budynki i drogi są jeszcze niewyskalowane.. ale tory raczej tak). Czy ma to coś ręce i nogi? Ruch planuję na początku w jednym kierunku (zaznaczonym strzałkami) i wtedy pojawią się semafory zaznaczone na czerwono. Te zaznaczone na zielono to opcjonalne (wyjazdowe zbiorcze) i nie wiem czy warto montować do obsługi ruch w drugą stronę..
Peron wyspowy ma obsługiwać LVT.
Bardzo będę wdzięczny za porady..
Pozdrawiam
Łukasz