Dekodery Kuehna

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: martinezo » 04 mar 2007, 21:10

Definicja "ulubione" może byc użyta tylko w przypadku CV3 (przyspieszanie/czas) i CV4 (zwalnianie/czas).
CV2, CV5 i CV6 są parametrami dla Twojego loka i ewentualnie innych TEGO SAMEGO typu ;)
Z "ulubieniem" nie mają nic wspólnego......
Trzeba je wypracowac.


Awatar użytkownika
jarkott
Posty: 583
Rejestracja: 09 kwie 2006, 09:17
Lokalizacja: Sopot
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: jarkott » 04 mar 2007, 20:40

Posiadam lokomotywę Herkules firmy Kuehn z dekoderem N025-P i centralką ROCO wraz z multimausem.
Pytanie do użytkowników tego dekodera: czy modyfikowaliście ustawienia fabryczne poszczególnych CV-ek - głównie chodzi o CV od 2 do 6 ?
Jakie macie "ulubione" ustawienia tych wartości?
Awatar użytkownika
tydzial
Posty: 840
Rejestracja: 21 sty 2007, 21:14
Lokalizacja: Szczecin Pogodno
Been thanked: 2 times

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: tydzial » 18 lut 2007, 09:02

Załączone czy bez oświetlenia się grzeją wszystkie (Taurus i Herkules nowe Nohab BTTB) i wstrukcji piszą że mogą osiągaci do 60°C, na moje oko to chyba jest więcej.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2007, 19:29 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: martinezo » 18 lut 2007, 00:06

tydzial pisze:SOS mam dekoder T145 i T125 jeden w Tałrusie drugi w Herkulesie trzeci narazie jest wolny .
Oba się grzeją w okolicy diody, wiem że czasami elementy elektroniczne się grzeją te natomiast są gorące czy to normalne a może dla tego że są żarówki.


A wiesz w jakim stanie sa komutatory silnikow ?
Grzeja sie zawsze czy tylko jak wlaczysz oswietlenie ?
Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: martinezo » 18 lut 2007, 00:04

gbbsoft pisze:Panowie. Rozmawiacie o dwóch róznych rzeczach podłaczonych w Lenzu do dwóch róznych Fx (F3 i F4 najczęściej):
:arrow: wyłączenie przyspieszania, zwalniania i stałej drogi hamowania
:arrow: zmniejszenie prędkości o 50%
To nie jest to samo... :lol:


;)
Piotrze - przeca napisalem i o jednym i drugim i ani jeden ani drugi z przypadkow nie jest "jazda manewrowa".......
To sa funkcje.
Nie nalezy ich mylic z definicja "j.m." a mozna je tylko wykorzystac ..... i przyblizyc nimi zachowanie loka do "j.m."

Z definicji sa to "ersatz'e" "j.m."
Awatar użytkownika
tydzial
Posty: 840
Rejestracja: 21 sty 2007, 21:14
Lokalizacja: Szczecin Pogodno
Been thanked: 2 times

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: tydzial » 16 lut 2007, 19:07

SOS mam dekoder T145 i T125 jeden w Tałrusie drugi w Herkulesie trzeci narazie jest wolny.
Oba się grzeją w okolicy diody, wiem że czasami elementy elektroniczne się grzeją te natomiast są gorące czy to normalne a może dla tego że są żarówki.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2007, 19:30 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: gbbsoft » 16 lut 2007, 13:37

miano pisze:Myślałem że wszystkie tak mają...

Niestety, albo stety - nie. Bo dlaczegoż by?

Ja mam też ESU 3.0 i pod wszystkimi Fx mam różne muzyczki... :lol:
Awatar użytkownika
miano
Posty: 545
Rejestracja: 04 maja 2006, 13:56
Lokalizacja: Poznań
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: miano » 16 lut 2007, 12:32

Ja mam dekoder ESU lokpilot V 3,0 czy jakoś tam. Nie zmieniałem a mam na F3 jazdę z połową prędkości, a na F4 coś co uważałem za jazdę manewrową - natychmiastowa reakcja na pokrętło. Myślałem że wszystkie tak mają... :lol: . Zamówiłem 2 Kuehny N025P i myślałem że też tak będą działały ??
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, 12:33 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: gbbsoft » 16 lut 2007, 09:36

Panowie. Rozmawiacie o dwóch róznych rzeczach podłaczonych w Lenzu do dwóch róznych Fx (F3 i F4 najczęściej):
:arrow: wyłączenie przyspieszania, zwalniania i stałej drogi hamowania
:arrow: zmniejszenie prędkości o 50%
To nie jest to samo... :lol:
Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: martinezo » 16 lut 2007, 00:32

...... czyli - wyłączenie ABC ;) i ew. CV3/CV4 zejście do 0 lub1
Nie jazda manewrowa :mrgreen:
:lol: :D :) ;)
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: Cobrix » 15 lut 2007, 20:40

Martinezo problem nie lezy w predkosci loka jaki on ma na poszczegolnym kroku tylko jak on reaguje na polecenia.
Przy wlaczonym stalym odcinku hamowania nie ma znaczenia z jakiej predkosci na jak on schodzi. Zatrzymanie z predkosci 1 wykonywane jest na takim samym odcinku jak z 255 wiec loko i tak przejezdza mi przez pomost. Nie ma szans zeby precyzyjnie zatrzymac loka.
Wlaczenie na czas manewrow F3 w Lenzu zapewnia mi kontrole nad lokiem. Dlatego dla mnie to jest jazda manewrowa :)
Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: martinezo » 15 lut 2007, 20:30

Jakie sa predkosci manewrowe ?
To gdzies tak 5km/h max do 10.
Ja ustawiam pierwsze cztery/piec krokow tabeli predkosci co 1 i dostaje loka tak poslusznego az milo....... bo "kroki" schodza o "1" "od reki"
Zakres wartosci w tabeli od 1 do 255 a krokow jest 28 ;)

Nie nazywajcie tej funkcji w dekoderach jako jazdy manewrowej.
Dzieli ona z reguly szybkosc aktualna przez dwa ;)
Daje to efekt zmniejszenia szybkosci ale na 100% to nie manewrowa......
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: gbbsoft » 14 lut 2007, 22:42

Dobre pomysły szybko są powielane.. :mrgreen:
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Posty: 1434
Rejestracja: 09 kwie 2006, 13:57
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: KrzyszTTof » 14 lut 2007, 22:32

Cobrix pisze:Nie da sie ukryc ze bardzo przydatny.
Bez F3 juz mi sie pare razy zdarzylo przeleciec przez pomost obrotnicy :) zwlaszcza ze jak juz opisywalem przy wlaczonym ABC i stalym odcinku hamowania mozna wscieklizny dostac zeby wyhamowac loka :)
Sprawdziłem - Kuehn na F4 ma zmniejszoną prędkość i wyłaczone opóźnenie hamowania i przyspieszania. Do manewrów jak znalazł.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2007, 08:25 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Posty: 488
Rejestracja: 07 kwie 2006, 23:19
Lokalizacja: Wrocław / Warszawa

Re: Dekodery Kuehna

Postautor: ArJu » 13 lut 2007, 22:42

ArturSch pisze:
Cobrix pisze:Nie da sie ukryc ze bardzo przydatny.
Dlatego, gdy jest pytanie o to, jaki dekoder, zawsze odpowiadam: GOLD/GOLD mini.
Zgadzam się. Pierwotnie chciałem napisać, że warto mieć na uwadze także silver, bo w porówaniu do gold'a nie ma właściwie tylko RC i USP, ale zajrzałem do cennika i myślę, że nie warto oszczędzać ok. 15%, tym bardziej, że RC ma chyba realne szanse zaistnieć.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2007, 07:59 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości