I na głowę maszynisty.T_Domagalski pisze: ↑06 lut 2025, 10:30 (...)zauważ, że w budce zrobiło się miejsce i na dekoder, i na głośnik z komorą rezonansową...
![]()
![]()
![]()

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
I na głowę maszynisty.T_Domagalski pisze: ↑06 lut 2025, 10:30 (...)zauważ, że w budce zrobiło się miejsce i na dekoder, i na głośnik z komorą rezonansową...
![]()
![]()
![]()
Technologia jest. A czy warto? Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam.
W porównaniu ze starymi silnikami BTTB to 40 lat postępu technologicznego: są bezgłośne, są dużo mniejsze, mają możliwość zamontowania koła zamachowego, mają znacznie wyższą sprawność, mają znikome opory ruchu (ruszają już od 0,5V)... A to wszystko przy większej (nieznacznie, ale jednak) mocy na wale.
Cytuję, co przeczytałem. Wszystkie moje lokomotywy sa analogowe, więc nie mam nawet jak sprawdzić, czy to prawda. Dlatego pisałem "podobno".
Tadeusz możesz rozwinąć wypowiedź ? Jakiej częstotliwości PWM potrzebują te silniki ?T_Domagalski pisze: ↑31 sty 2025, 10:07 - przy zasilaniu impulsowym (PWM) silników coreless może podobno wystąpić rezonans, który objawia się m.in. jałowym grzaniem się silnika oraz dekodera. Doczytałem, że wtedy trzeba zmienić częstotliwość impulsów PWM w CV dekodera.
Ale te silniki wcale nie są za słabe. Ich nominalna moc to 2,1W. Stare silniki BTTB miały ok. 1,8W i w dodatku znacznie niższą sprawność.
A sprawdzałeś ten silnik przy dłuższej jeździe? Ja po poście Tadeusza odkryłem, że w SN61 MTB jest taki sam motor 1020, wydłubałem i wsadziłem do BR81. Okazało się że jest troszkę za słaby - grzeje się. Może V36 ma mniejsze opory przez trzy osie napędzane. Co do bujania jeśli osie są proste, to możliwe, że wyrobiony jest któryś z otworów na osie i ten luz powoduje podbijanie ośki
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość