ABC, BM1 i BM2

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
solar
Posty: 470
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: solar » 24 wrz 2008, 14:04

Z wyjątkiem wymienionych CV'ków nie wprowadzałem żadnych zmian. Reszta CV pozostała na fabrycznych ustawieniach.

acha... ustawiłem stopień prędkości na 128 (ale nie przez CV 29, lecz w multiMausie przy ustawieniach Lokomotywy). Ale czy mi to coś dało? Nie wiem...

"...kruca bomba, mało casu... mało casu...." ;)


Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: gbbsoft » 24 wrz 2008, 13:00

(nie sprawdzałem CV) ale ustawiłeś 'kompensację obciążenia"?
Awatar użytkownika
solar
Posty: 470
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: solar » 24 wrz 2008, 12:16

Witam!
Po trzech godzinach walki udało mi się wreszcie dojść do ładu z multiMaus'em (+osprzęt)
Ustawiłem sobie:
CV1-1
CV2-1
CV3-10
CV4-10
CV5-255

Z układem ABC na BM-1

CV51 -3
CV52 -17
CV53 -30

Loko Taurus z dekoderem Lenz Gold zatrzymuje się po uzyskaniu pełnej prędkości i wjeździe na odcinek izolowany (załączony BM-1) po dystansie ok. 70 cm + długość loka = 80 cm!
Gorzej z dojazdami przy średniej prędkości, ponieważ pokonuje odległość zaledwie ok. 50 cm + długość loka = ok. 70 cm
Na razie pełen sukces! :mrgreen:
Zabawy ciąg dalszy... ;)
Awatar użytkownika
solar
Posty: 470
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: solar » 30 sie 2008, 17:19

gbbsoft pisze:To może zacznij od przeczytania tego: http://download.gbbkolejka.pl/doc/LenzGold_Blue.pdf
:D
Dziękuję! Przeczytałem coś już wiem, czegoś się jeszcze domyślam, ale to tylko zapoznanie się z tematem na poziomie teoretycznym. :> "Coś" za mną chodzi to DCC, przekonuje i prosi o zakup... :mrgreen:
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: gbbsoft » 30 sie 2008, 16:36

To może zacznij od przeczytania tego: http://download.gbbkolejka.pl/doc/LenzGold_Blue.pdf
:D
Awatar użytkownika
solar
Posty: 470
Rejestracja: 26 wrz 2007, 17:49
Lokalizacja: Dębica/Zawierzbie

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: solar » 30 sie 2008, 16:26

Misiek pisze:Poszperaj dokładnie w instrukcji. Zdaje się, że jest jakaś CeVałka odpowiedzialna za zatrzymanie się po przejechaniu zadanego dystansu, niezależnie od prędkości
Czyli istnieje możliwość w dekoderach Lenz'a ustalenie żądanego dystansu (j.w) np. po przejechaniu powiedzmy 80 lub 100 cm od momentu wjechania na odcinek izolowany wyposażony w BM1?? Wybaczcie laickie pytanie, ale właśnie taki dystans mnie interesuje.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: gbbsoft » 30 sie 2008, 12:57

Cobrix pisze:Nie mam compacta ani nawet instrukcji.

http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... nz+Compact
:mrgreen:
lucero
Posty: 22
Rejestracja: 19 lut 2008, 11:07
Lokalizacja: Kraków

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: lucero » 28 sie 2008, 21:45

Co do cm sie nie bedzie zgadzac ale generalnie bedzie trzymac staly odcinek.[/quote]

Ok juz cos mi wychodzi, jeszcze mam jakies dziwne objawy ale moze je juz sam zwalcze :)
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: Cobrix » 28 sie 2008, 21:35

Czyli nie wiedzac o tym wyliczyles wartosc CV :mrgreen:

Tak jak myslalem - compact nie ma obslugi bitow. Odpowiednie ustawienie poszczegolnych bitow trzeba dokonac poprzez wyliczenie wartosci CV. Poniewaz dla CV 51 ma byc wlaczony bit 1 i 2 dlatego trzeba wpisac wartosc 3.


Co do cm sie nie bedzie zgadzac ale generalnie bedzie trzymac staly odcinek.
lucero
Posty: 22
Rejestracja: 19 lut 2008, 11:07
Lokalizacja: Kraków

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: lucero » 28 sie 2008, 21:28

Ok, juz do tego doszedlem, po prostu trzeba ustawic CV51 na wartosc 3 a nie 2 tak jak wczesniej myslalem. Teraz jest juz o wiele lepiej :) chociaz nie idealnie, ale mam nadziej ze z 2 godziny i bede juz calkowicie w temacie wyczucia tej kwestii

Dzieki za pomoc
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: Cobrix » 28 sie 2008, 21:26

A to juz nie wiem :mrgreen:


Ja mam set'a 100. Czy Compactem da sie ustawiac wogole bity? Zeby aktywowac ABC musiales wlaczyc bit 2 - jak to zrobiles? Nie mam compacta ani nawet instrukcji. Na stronach jest po niemiecku ktorego nie kumam wiec nie bardzo mam jak pomoc.
lucero
Posty: 22
Rejestracja: 19 lut 2008, 11:07
Lokalizacja: Kraków

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: lucero » 28 sie 2008, 20:49

Cobrix pisze:Masz zrobic to:
"Enable the constant braking distance function (this requires setting Bit 1 in CV51)"
A jak to zrobić używając Lenz Compact- pogubiłem się chyba trochę z tymi CV i bitami.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 09:56 przez lucero, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Posty: 440
Rejestracja: 10 kwie 2006, 13:15
Lokalizacja: wlkp

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: Cobrix » 28 sie 2008, 20:39

Nie sluchasz mnie.

"Activate the ABC module by setting Bit 2 (1) in CV51."
to jest aktywacja ABC

Masz zrobic to:
"Enable the constant braking distance function (this requires setting Bit 1 in CV51)"
Awatar użytkownika
Misiek
Posty: 1512
Rejestracja: 23 kwie 2007, 22:26
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 4 times
Kontaktowanie:

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: Misiek » 28 sie 2008, 20:15

Poszperaj dokładnie w instrukcji. Zdaje się, że jest jakaś CeVałka odpowiedzialna za zatrzymanie się po przejechaniu zadanego dystansu, niezależnie od prędkości
lucero
Posty: 22
Rejestracja: 19 lut 2008, 11:07
Lokalizacja: Kraków

Re: ABC, BM1 i BM2

Postautor: lucero » 28 sie 2008, 19:57

Cobrix pisze:W CV52 ustawiasz dystans po jakim ma się zatrzymać ale żeby włączyć stały odcinek hamowania musisz ostawić Bit 1 w CV51.
To właśnie miałem na myśli mówiąc o aktywacji ABC. Bit jest ustawiony na 2 i efekt jest taki, iż lok zatrzymuje się, tyle tylko iż w takim stylu o jakim napisałem.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 09:27 przez lucero, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości