Ostatnio znalazłem trochę czasu i jeszcze popracowałem nad tym Fredem. Zrobiłem sobie płytki i wymieniam stare fredy na nowe. Zostało mi kilka płytek. Niestety koszt sztuki wynosi prawie 40zł - mała seria, ale dobra jakość płytki. Jak ma się wszystkie części, to montaż zajmuje 1godzinę i od razu startuje. Jak ktoś jest chętny mogę odstąpić po kosztach.
Do tego wprowadziłem kilka poprawek do oprogramowania:
1. Test obejmuje również diody z wyświetlacza,
2. Szybciej odświeża stan prędkości po odczytaniu z centralki,
3. Jeśli naciśniemy shift to jak długo będziemy go trzymać, to na wyświetlaczu pojawia się stan funkcji (od lewej F0...F8)
4. Pin 3 procesora (wyprowadzony na złącze na pin 6) ma włączone podciąganie wewnętrzne i zmiana jego stanu powoduje automatyczne resetowanie Freda. Do tej pory trzeba było wyciągać wtyczkę, by zmienić bank pamięci. Bank pamięci 0 jest pod adresem 0x00 a 1 jest pod adresem 0x80. Adresacja zamyka się w 1 bajcie. O tym który bank jest ładowany decyduje stan pinu 3 po starcie freda. Jak ktoś nie potrzebuje to może zostawić pin wiszący w powietrzu i będzie używany tylko bank 0. Zwarcie pinu3 do masy oznacza bank 1. Wewnętrznie jest podciągany do 3,3V.
Podobnie jak w zwykłym fredzie trzeba zaprogramować 2-bajtowy ID. Jeden pod 0x00, drugi pod 0x80. Dla obu trzeba przejść procedurę autotestu i meldować się w centralce.
Nowy Fred ver. 1.7 super led
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- ozzon
- Kontakt:
Re: Nowy Fred ver. 1.7 super led
- Załączniki
-
- fredi-1.7x.zip
- Firmware ver. 20170125
- (6.62 KiB) Pobrany 192 razy
-
- Kontakt:
Plik jest otwierany przez program "EAGLE"
-
- Kontakt:
Jakiego programu użyć do otworzenia pliku schematu? A może warto by udostępnić plik w PDF?
- ozzon
- Kontakt:
Układ 138 musi być w wersji HC, bo całość pracuje na napięciu 3,3V a HCT a tym bardziej LS nie pracują poprawnie przy tym napięciu.
- ozzon
- Kontakt:
Załączam schemat, płytkę oraz firmware.
Wersja ligth, tylko dla wersji z enkoderem oraz przystosowana do programatora AVRASP.2 z 10pinowym gniazdem.
Pin nr 6 w gnieździe programatora decyduje którą "instancję" freda używamy. Jak podłączymy do niego przełącznik. to uzyskujemy dwa fredy w jednym. Każdy z fredów należy osobno zaprogramować z centralka.
To tyle...
Wersja ligth, tylko dla wersji z enkoderem oraz przystosowana do programatora AVRASP.2 z 10pinowym gniazdem.
Pin nr 6 w gnieździe programatora decyduje którą "instancję" freda używamy. Jak podłączymy do niego przełącznik. to uzyskujemy dwa fredy w jednym. Każdy z fredów należy osobno zaprogramować z centralka.
To tyle...
- Załączniki
-
- fredi_light_xled1.zip
- Komplet wersja 1.7.x1
- (117.62 KiB) Pobrany 226 razy
- Misiek
- Kontakt:
Nie ma sensu rozwijać w tę strone FREDa skoro tę samą funkcjonalność co chcesz mieć, obsługują smarkfony.ArturSchŁ pisze:Wszystko pięknie, ale przydała by się prosta obsługa Fn do F28, a jeśli już bawimy się w prezentację to chyba praktyczniejszy by był (podświetlony) wyświetlacz LCD pokazujący to co linijka LEDowa, status poszczególnych Fn oraz wszystko inne.
Interface w multiMaus może posłużyć za wzór prostoty i funkcjonalności.
Zwłaszcza przy kosztach rzędu 100zł - co brzmi bardzo obiecująco, skoro na forum H0 FREDKI kosztują ok. 130zł.
Co prawda możliwość wyboru dwóch lokomotyw kłóci się trochę z ideą FREDowania, ale co tam - nie mam z tym problemu ;-)
- ozzon
- Kontakt:
Jak potrzeba komuś funkcjonalności Multimaus to musi kupić sobie Multimaus za 100EU. Fred kosztuje nie więcej jak 100PLN, można go sobie zrobić za pomocą "żelazka" i moim zdaniem ma inne przeznaczenie.
Podstawowe dekodery do lokomotyw obsługują F0-F4, jazda przód-tył, więc Fred najzupełniej wystarczy.
Mi akurat tej funkcjonalności we Fredzie (wersji z Enkoderem) brakowało, więc sobie dorobiłem.
Problem z fredem jest taki, że tak w prostej płytce nie da się już nic więcej upchnąć, mimo bardzo dobrego oprogramowania i dużych zasobach w procesorze. Trzeba by całkowicie przerobić sprzęt rezygnując z malutkiej obudowy na rzecz czegoś większego i jak patrzy się na wyświetlacz MM to widać, że jest to konstrukcja dedykowana i w ramach DIY nie zrobi się tego, chyba żeby dać mały wyświelacz punktowy i bawić się w wymyślanie jak na takim wyświetlaczu to pokazać.
Dla dzieci do zabawy Fred również jest niezastąpiony, bo jak im się da MM to zaczną kombinować.
Podstawowe dekodery do lokomotyw obsługują F0-F4, jazda przód-tył, więc Fred najzupełniej wystarczy.
Mi akurat tej funkcjonalności we Fredzie (wersji z Enkoderem) brakowało, więc sobie dorobiłem.
Problem z fredem jest taki, że tak w prostej płytce nie da się już nic więcej upchnąć, mimo bardzo dobrego oprogramowania i dużych zasobach w procesorze. Trzeba by całkowicie przerobić sprzęt rezygnując z malutkiej obudowy na rzecz czegoś większego i jak patrzy się na wyświetlacz MM to widać, że jest to konstrukcja dedykowana i w ramach DIY nie zrobi się tego, chyba żeby dać mały wyświelacz punktowy i bawić się w wymyślanie jak na takim wyświetlaczu to pokazać.
Dla dzieci do zabawy Fred również jest niezastąpiony, bo jak im się da MM to zaczną kombinować.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Wszystko pięknie, ale przydała by się prosta obsługa Fn do F28, a jeśli już bawimy się w prezentację to chyba praktyczniejszy by był (podświetlony) wyświetlacz LCD pokazujący to co linijka LEDowa, status poszczególnych Fn oraz wszystko inne.
- ozzon
- Kontakt:
Nowy Fred ver. 1.7 super led
Właśnie skończyłem robić nowego Freda. Bazuje na wersji software'u 1.7, a płytka od 1.8 po przeróbce.
Co ma nowego ?
Linijkę diodową pokazującą nastawioną prędkość. Linijka 10 diodowa (niebieska) dwie skrajne diody używa jako diody odpowiedzialne za kierunek. Pozostałych 8 pokazuje nastawioną (lub otrzymaną z centralki po ponownym podłączeniu) prędkość.
Zastosowanie niebieskich diod pozwoliło znacznie ograniczyć prąd pobierany przez układ z około 12mA pobieranych przez standardowego Freda do 8mA, przy normalnej pracy (zalogowaniu się i wysterowaniu lokomotywy). Fizycznie jest skończony, ale jeszcze nie jest skręcony, bo sprawdzam jeszcze jeden pomysł, który już jest w powijakach.
Fred będzie mógł obsługiwać dwie lokomotywy. Oczywiście nie w tym samym czasie, ale za pomocą przełącznika na urządzeniu, będę wybierał, która lokomotywa będzie obsługiwana. Wymaga to dopracowania jednego szczegółu i testów.
O postępach będę informował na bieżąco.
Co ma nowego ?
Linijkę diodową pokazującą nastawioną prędkość. Linijka 10 diodowa (niebieska) dwie skrajne diody używa jako diody odpowiedzialne za kierunek. Pozostałych 8 pokazuje nastawioną (lub otrzymaną z centralki po ponownym podłączeniu) prędkość.
Zastosowanie niebieskich diod pozwoliło znacznie ograniczyć prąd pobierany przez układ z około 12mA pobieranych przez standardowego Freda do 8mA, przy normalnej pracy (zalogowaniu się i wysterowaniu lokomotywy). Fizycznie jest skończony, ale jeszcze nie jest skręcony, bo sprawdzam jeszcze jeden pomysł, który już jest w powijakach.
Fred będzie mógł obsługiwać dwie lokomotywy. Oczywiście nie w tym samym czasie, ale za pomocą przełącznika na urządzeniu, będę wybierał, która lokomotywa będzie obsługiwana. Wymaga to dopracowania jednego szczegółu i testów.
O postępach będę informował na bieżąco.