Bielsko-Biała Główna

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: Bielsko-Biała Główna

Post autor: Marcin »

rokkor pisze:Tempo niezłe, efekty są, ale z semaforem się pospieszyłeś, bo segment wielokrotnie będzie przestawiany, przenoszony, odwracany, więc delikatny semafor umiejscowiony na skraju segmentu jest teraz zagrożony.
Przede wszystkim na semafory są inne patenty i nie mocuje się ich na module na stałe, ale to temat na inną opowieść......
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, 09:06 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
rokkor
Kontakt:

Post autor: rokkor »

Tempo niezłe, efekty są, ale z semaforem się pospieszyłeś, bo segment wielokrotnie będzie przestawiany, przenoszony, odwracany, więc delikatny semafor umiejscowiony na skraju segmentu jest teraz zagrożony.
KamilW pisze:Kobiety ..
Jakie kobiety ??
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 22:33 przez rokkor, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Na razie tyle mam gotowe.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 19eeb.html
Kobiety zaproponowały dorobienie trójkąta pomiędzy dwa końcowe moduły żeby poprawić wygląd całości i chyba tak właśnie zrobię.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Absolutnie nie odbieram tego jako krytykę.
Każda uwaga jest dla mnie bardzo cenna.
Co do umiejętności obsługi stacji to wydaje mi się że najlepiej takie umiejętności zdobywa się w praktyce - czas pokaże jak wyjdzie.
Podejrzewam, że na pierwszą imprezę Grzegorz umieści Bielsko gdzieś z boku żeby obsługa stacji mogła właśnie takich umiejętności nabrać.
Na pewno będę chciał mieć stację skończoną i rozłożoną do końca roku żeby na spokojnie wyłapać wszystkie niedoróbki i przećwiczyć sterowanie.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Post autor: TittyTwister »

Nie idzię konwerzacja już dużo poza temat (Bielsko-Biała Główna)?
Co się dotyczy stacji, mi się bardzo podoba, że ktoś chce zrobić stacju rzeczywistą, i z tego co widziałem, Kamił potrafi ji dobudować, ale jest to bardo duża stacja (1) węzłowa, (2) "pociągo-tworząca" - więc powinno mieć depo (wagonownia?). Bo ma sens mieć taką stacju bez depa? Potem stacja ma przez 15 torów. Na takiej stacji powinno być duży ruch (idą zniej 4 szlaki, z tego jeden 2 torowy). No i chodzi o to, czy Kamil potrafisz obsługiwać taką stację? Bo żeby czlowiek potrafił poprawnie obslugiwać taką stację, to mi się wydaję, że musi mieć duże doświadczenie z takimi rzeczami, że nie wystarczy tylko o tym coś przeczytać. W Sosnowcu na Zbożeszynie to tam kierował potem Maciek (bo obsluga stacji sama nie dała radę - PS: to nie krytyka zla, tylko przyklad:) ) a i tak tam było zapchane i wagony się nosily rękami. Z tego co znam z spotkań, gdzie się jeździ z kartamy wagonowymi i ładunkowimy, to obsługiwać takie stacje jest bardzo trudne, czym większa stacja jest, nawet ludźmi z braży, albo jeżeli miali dużo wolnych torów, to potem manewry olewali nie realnie, ale tylko, żeby co najlatwiej było, ale daleko od rzeczywistości, albo była zapcha.

No, Kamil, to tylko taka polemika, nie krytika, i myśli, że w swoim języku bym to napisał o wiele lepiej :)
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Na razie jestem na etapie rozeznawania systemów sterowania, na pewno będzie to system oparty na cyfrowej transmisji żeby własnie ograniczyć ilość kabli.
Dzięki za informację o systemie, rozeznam temat.
Co do wydłużenia sekcji towarowej to postaram się to zrobić.
Jaką ogólnie minimalną długość torów zalecasz/zalecacie, żeby dało się tam coś zmieścić - czego się trzymać?
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Jeżeli dodasz sekcji towarowej 0,5m to powinno wystarczyć. Co do sterowania to ja bym zastosował spójny system (pulpit można podzielić) z zastosowaniem centrali alarmowej Integra 128. Wielką zaletą takiego rozwiązania jest magistrala sterowania modułami oparta na 4 przewodach.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Z tego co ja widzę (chodź może się mylę, zastosowanie anglika nic w tym miejscu nie da bo i tak muszę rozsunąć się torami na szerokość peronu.
Zastanawiałem się natomiast nad inną rzeczą, czy od miejsca pokazanego na zrzucie nie zwiększyć kąta odchodzenia toru z 6,20 stopnia na 8,36 stopnia i nie zastosować rozjazdów o skosie 1:6,6 od tego miejsca.
Obrazek

Co do sterowania to na chwilę obecną pomysł jest taki:
Trzy tradycyjne pulpity (po jednym dla każdej z głowic + jeden dla sekcji towarowej (6 lub 8 ostatnich torów + bocznice przy placach). Co najmniej 3 osoby obsługujące ruch na stacji.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 09:01 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Licząc od lewej (1A,1B,2,....) na 6 segmencie zastosowałbym rozjazd angielski w celu skompresowania lewej głowicy i przedłużenia torów sekcji towarowej.
KamilW pisze:P.S. zapadła ostateczna decyzja w sprawie sygnalizacji - będzie świetlna.
Czym masz zamiar sterować tak dużą stacją w dodatku na sygnalizatorach świetlnych?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 08:59 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Skończyłem rozrysowywać całą stację z podziałem na moduły.
Obrazek

Jakby ktoś widział coś co można poprawić lub zmienić pod kątem przydatności na zlotach to proszę o informację - odwzorowanie rzeczywistości swoją drogą ale stacja ma być przede wszystkim użyteczna na zlotach.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 08:59 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Skończyłem stelaż.
Załączniki
P3260015.JPG
P3260012.JPG
P3260005.JPG
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Zastanawiałem się jak ty to wszystko pomieścisz... potem pomyślałem, że pewnie skoro to robisz, to masz gdzie trzymać
Na chwilę obecną mam piwnicę do dyspozycji i swój pokój w mieszkaniu w bloku.
Powiem szczerze - mnie cieszyłaby bardziej makieta, która była by ciągle rozłożona, a nie tylko na spotkaniach.
Docelowo na makietę będę miał pomieszczenie o wymiarach 9 na 7 metrów, także makieta będzie cały czas rozłożona i gotowa do jazd.
telaż jak rozumiem będzie składany na ścianę i mieścił część makiety? Chmm... ciekawy pomysł. Jak się mylę - popraw.
Stelaż ma długość 2,6 metra i mieści 1/3 całej makiety, na czas braku prac albo prac nad elektryką będzie złożony na ściane, dzięki temu uniknę bieganiny po domu ze skrzynkami.
Cieniutkie te listewki jak na 8mb
Ma tylko 2,6 metra i te listewki są wystarczające jak na te wymiary. Całość będzie jeszcze wzmocniona. Dzisiaj go dokończę i wrzucę zdjęcia gotowego.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

KamilW pisze:...pomysł na... 8 metrową makietę modułową w bloku.
Cieniutkie te listewki jak na 8mb !!
:shock:
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

KamilW pisze:Składany stelaż - czyli pomysł na... 8 metrową makietę modułową w bloku.
Zastanawiałem się jak ty to wszystko pomieścisz... potem pomyślałem, że pewnie skoro to robisz, to masz gdzie trzymać :) Powiem szczerze - mnie cieszyłaby bardziej makieta, która była by ciągle rozłożona, a nie tylko na spotkaniach.

Stelaż jak rozumiem będzie składany na ścianę i mieścił część makiety? Chmm... ciekawy pomysł. Jak się mylę - popraw.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2013, 08:36 przez jafrap, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Składany stelaż - czyli pomysł na... 8 metrową makietę modułową w bloku.
Jutro będę go dokańczał, bo kilka rzeczy jest jeszcze do zrobienia.
Załączniki
DSC_0011.jpg
DSC_0002.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”