Tillig - problemy z jakością

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Re: Tillig - problemy z jakością

Post autor: wlodar »

Z tego co widzę, to cysterna ma niedomontowany pomost i rozmazany napis, a w krytym to chyba chodzi o to, że ściana czołowa lekko odchodzi na dole (chyba że to jednak nie to). :)
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

A co jest nie tak ?
Bo na zdjęciu cysterna ma chyba niedomontowany pomost, chyba że tak przyklejony, a kryty ?
krisss
Kontakt:

Post autor: krisss »

Tillig ciągle zaskakuje - kolejne 2 wagony do reklamacji i to w jednym miesiącu. Nie jest to wina ani sprzedawcy, ani transportu. Czasami się zastanawiam, czy to nie jakiś sabotaż w samej firmie na etapie pakowania modeli do pudełka. Albo się sprzeda, albo wróci do reklamacji i praca zapewniona.
Załączniki
IMG_0057 (1024x575).jpg
IMG_0058 (1024x575).jpg
IMG_0003 (1024x575).jpg
IMG_0004 (1024x575).jpg
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

na to może się składać kilka przyczyn, np. oszczędny materiał, za szybki czas otwarcia formy, błąd w samej formie coś niedopolerowane, itp. 40 lat temu miałem do czynienia z podobnymi błędami detali wychodzących z form wtryskowych w GZE Unimor, a ojciec mój projektował takie formy.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Post autor: Ciora »

Czyli nie do poprawienia. Chyba tylko przegiąć na gorąco w drugą stronę. Ale to zbyt ryzykowne. :/
Maciej
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

odnośnie platformy - taka uroda wtrysku, jeśli coś zbyt wcześnie wyjmie się z formy
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

ArturSchŁ pisze: 14 kwie 2021, 14:35 Wersja budżetowa ??
:shock:
Albo ktoś w domu składa wynosząc po elementach :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Wersja budżetowa ??
:shock:
ggrzegorz
Kontakt:

Post autor: ggrzegorz »

U mnie też wagon Tillig 18504 dzisiaj dotarl bez tej plastikowej pokrywki. Skutkowało to odklejeniem z jednej strony poręczy, a stopnie leżały luzem w pudełku. Oczywiście też nie ma foli za którą wyciąga sie wagon.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

piottrw pisze: 12 mar 2021, 17:04 A mi się wydaje że to może być wina opakowania, naciska po środku to się wygina i końce lecą, zwłaszcza jak się w ciepłym przechowuje, albo słoneczko na pudełko świeci.
;)
On już taki przyszedł ze sklepu. W pudełku jest luz. A trzymany w szafie , bez dostępu światła/słońca, z dala od grzejników.
Maciej
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

krzysztof pisze: 12 mar 2021, 16:30 czy skrzynia wagonu przesuwa się (o mniej niż 0,5mm) względem podwozia?
pod KKS masz takie zaczepy. takie ząbki mocujące skrzynię z podwoziem, po dwa z każdej strony. mogą być źle odlane i wtedy są za ciasne - wypinają i deformują skrzynię. naprawa mozliwa ale demolujesz te ząbki, poluźniasz i łączysz na klej. może też być, że ślad po wtryskarce nie był odpowiednio wypiłowany i to on wybrzusza skrzynie. ale... jeżeli to nie to? jeżeli skrzynia juz się tak zeformowała że tylko na gorąco można coś z tym zrobić?
jak za bardzo nie przeszkadza, to bym to zostawił.
Nie ma żadnego , nawet najmniejszego luzu. Skrzynia wagonu ani drgnie względem podwozia. Wyjąłem kks-y , ale trochę się boję rozwalać te ząbki mocujące, żeby nie było gorzej. Jeszcze się zastanowię, czy gra warta świeczki. Dzięki za radę.
Maciej
markom
Kontakt:

Post autor: markom »

Też tak mam
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

A mi się wydaje że to może być wina opakowania, naciska po środku to się wygina i końce lecą, zwłaszcza jak się w ciepłym przechowuje, albo słoneczko na pudełko świeci.
;)
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

czy skrzynia wagonu przesuwa się (o mniej niż 0,5mm) względem podwozia?
pod KKS masz takie zaczepy. takie ząbki mocujące skrzynię z podwoziem, po dwa z każdej strony. mogą być źle odlane i wtedy są za ciasne - wypinają i deformują skrzynię. naprawa mozliwa ale demolujesz te ząbki, poluźniasz i łączysz na klej. może też być, że ślad po wtryskarce nie był odpowiednio wypiłowany i to on wybrzusza skrzynie. ale... jeżeli to nie to? jeżeli skrzynia juz się tak zeformowała że tylko na gorąco można coś z tym zrobić?
jak za bardzo nie przeszkadza, to bym to zostawił.
Awatar użytkownika
Ciora
Kontakt:

Cześć!
Czy można, jeśli tak, to w jaki sposób "wyprostować" wagon? Chodzi o platformę Ks. Jest wygięta delikatnie w górę, w łuk. Da się to poprawić? Myślę, że rady typu: "podgrzej nad gazem, jak plastik zmięknie, to przegnij w drugą stronę" się nie sprawdzą :mrgreen:
Na fotkach widać skrzywienie. Zdjęcie z liniałem (on jest prosty) - widać, że na środku wagonu ściana styka się z liniałem, na końcach jest odstęp (nie chodzi o odstęp z powodu ciut wyższych ścian czołowych, tylko odstęp na końcach ścian bocznych i brak odstępu na środku ściany czołowej).
Ks2.jpg
Ks1.jpg
Ks.jpg
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”