Moduły PB

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Paweł Basiński
Kontakt:

Moduły PB - wykonanie

Post autor: Paweł Basiński »

Witam serdecznie!

Z powodu marazmu jak to określił jeden z forumowiczów :lol: i braku nowych tematów w dziale makieta modułowa oraz brakiem możliwości obgadywania innych :P co zrobili do tej pory :) przedstawię swoje wypociny :shock: na temat moich modułów sttandardowych!

Dawno temu kiedyś znalazłem takie forum gdzie kilku zapaleńców zaprezentowało sttandard - myślę sobie OK - fajna rzecz - podoba mi się!

No to najpierw walka z profilami - wycięte 10 sztuk ( kilka dla znajomych coby się zarazili :) ) materiałem na moduły jest sklejka 15mm liściasta
Obrazek

potem skręcanie
Obrazek

przymocowanie siatki do tynków pod piankę montażową - użyłem zszywek tapicerskich
Obrazek

po piankowaniu i wyrównaniu terenu
Obrazek

przyklejenie papieru na piankę - w robocie wikol
Obrazek

przyklejenie podtorza w postaci korka - kupione gotowce na allegro - też na wikol
Obrazek

pierwsza zielenina :) - brałem co w łapki wpadło - klejenie oczywiście na wikol,- materiały faller, auhagen - maty ( 3 rodzaje ), trawka ) 2 rodzaje ) - gąbki (7 rodzajów )- troszkę naturalnych mchów ( gwizdek po kilku miesiącach są żółte :) ) żeby było ciekawiej - torów jeszcze nie ma przyklejonych - jakoś mi tak łatwiej się robiło
Obrazek

potem przerwa - w międzyczasie wizyta w Radomiu 2007 :) i parę ciekawych spostrzeżeń na temat makiet modułowych
http://picasaweb.google.pl/yeazzik/20070421Radom

później większa przerwa ( dzieci trzeba wychowywać :) ) i znowu troszkę się ruszyło - w międzyczasie zakończyłem 1 moduł i zabrałem się za bliźniaka :) - a co!!!

trochę elektryki
Obrazek

pierwsze próbki z tłuczniem - auhagen - przesiewany do skali TT
Obrazek

E95 na module doświadczalnym :mrgreen:
Obrazek

No i kilka fotek ogólnych - 2 moduły są prawie wykończone w zakresie niskiej zieleni - brakuje krzaczków i drzewek - ale po kawałku się zrobi - jak się natchnienie znajdzie :lol: - Radom blisko - elektryka jest podłączona do torów - brak gniazd - też się zrobi!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Muszę poszerzyć swoje materiały na moduły o dodatkowe produkty - tym razem będzie to polak oraz heki - pomieszamy i zobaczymy co wyjdzie.

Co w przyszłości? Mam w planach modulik z półtrapezem - będzie to kawałek prowadzący na bocznicę - opisałem to w wątku http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3314 materiał torowy już jest - przede mną zakup sklejki, cięcie, skręcanie, klejenie itp :)

cdn

Wszelkiego rodzaju krytyka mile widziana , zdaję sobie sprawę z niedoskonałości moich poczynań - ale się nie pogniewam, a może czegoś ciekawego nauczę :roll:

Powyższe zdjęcia dotyczą 2 modułów - ponieważ są prawie bliźniakami dwujajecznymi :) czasami ciężko jest je z samych fotek odróżnić :)

Jak się na odwagę zbiorę to może któryś do Radomia przytaszczę do obejrzenia i oceny na żywo! :roll:

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, 08:57 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Re: Moduły PB

Post autor: miki »

Paweł Basiński pisze:.... jeżeli łuk nie wyjdzie ( patrz wyżej @whosho ) to najwyżej nie będzie zakończony sttandardowym profilem - chciałbym aby był tam profil ale nie za każdą cenę :)
ten profil (nie przejściowy oczywiście) będzie miał na oko 10 cm szerokości to raz, tor nie przetnie go pod kątem prostym, to dwa. Jest i druga możliwość, czyli łuk do boku prostopadłego segmentu, wtedy profil będzie miał z pół metra i z powodów konstrukcyjnych wylezie na następny segment a tor i tak nie przetnie go pod kątem prostym. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by to skonstruować, acz będzie to hm...upierdliwe
Paweł Basiński pisze:.... nie dostałem konkretnej jeszcze odpowiedzi to się spytam ponownie:
- czy można założyć, że ten moduł rozgałęźny ( posterunek odgałęźny )- będzie sterowany ze stacji ( nastawni ), która jest oddalona te 2 moduły po 900mm dalej ( ciągnąć pędnie do tego modułu ze stacji po wszystkich kawałkach ?)
Teoretycznie tak, ale ... jeżeli będzie tam posterunek odgałęźny czy nastawnia wykonawcza to wajchy będą przestawiane z niej a nie z nastawni dysponującej na stacji - czyli pędni w kierunku stacji nie będzie.
Dlatego też kolejne pytanie...
Paweł Basiński pisze:.... I ze względu na odległości dać do tych rozjazdów naprężacze zwrotnicowe ( z uwagi na odległość stosowano kiedyś po 2 naprężacze na jednej pędni? )
traci rację bytu. Ale, jeżeli już, to nie słyszałem o 2 naprężaczach na 1 drut. Stosowne przepisy natomiast wskazują, jak dobrać masę przeciwwagi w zależności od długości i rodzaju pędni. Aha, no i jeżeli nastawnia jest piętrowa, to naprężaczy "nie widać" bo są na parterze.
Paweł Basiński
Kontakt:

Witam!

Dzięki za odzew!

Całość chcę zrobić tak aby była właśnie jak najbardziej uniwersalna - dlatego taka, a nie inna koncepcja :)
Co do pytań:

@whosho
- żeberko i na końcu koziołek - mam już pewien ciekawy pomysł na jego schowanie - powinno fajnie wyjść :)
- łuk na środkowym module - rozmiar modułu to 900x560 - jeszcze nie próbowałem rozrysować 1:1 - muszę to zrobić, aby naocznie się przekonać - ewentualnie może zrobię 2 krótsze kawałki - zobaczę jak wyjdzie w 1:1
- ręczne wajchy na bocznicy OK - a co na szlaku głównym - ten trapez może być na pędniach ciągnionych ze stacji czy nie?

@miki
-raczej potraktować to jako posterunek odgałęźny oddalony kawałek od stacji!!! Wyraźnie chcę to zaznaczyć
- powtórzę co wyżej: ręczne wajchy na bocznicy OK - a co na szlaku głównym - ten trapez może być na pędniach ciągnionych ze stacji czy nie?
- jeżeli łuk nie wyjdzie ( patrz wyżej @whosho ) to najwyżej nie będzie zakończony sttandardowym profilem - chciałbym aby był tam profil ale nie za każdą cenę :)

@gemol
-ja założyłem odległość pomiędzy torami na 36mm :) gdzieś tam na forum jest kawałek jak to zrealizować - wajchy EW3 są do samodzielnego montażu - może troszeczkę trzeba pokombinować, ale powinny się zmieścić 2 na tej szerokości

I jeszcze jeden dylemacik :) nie dostałem konkretnej jeszcze odpowiedzi to się spytam ponownie:
- czy można założyć, że ten moduł rozgałęźny ( posterunek odgałęźny )- będzie sterowany ze stacji ( nastawni ), która jest oddalona te 2 moduły po 900mm dalej ( ciągnąć pędnie do tego modułu ze stacji po wszystkich kawałkach ?)
I ze względu na odległości dać do tych rozjazdów naprężacze zwrotnicowe ( z uwagi na odległość stosowano kiedyś po 2 naprężacze na jednej pędni? )

pozdrawiam
Paweł
miki
Kontakt:

W EW3 można oberżnąć kawałek zwrotnego (konkretnie po kawałku z każdej) - będzie bardziej realistyczna :mrgreen: więc rozstaw torów to akurat nie problem
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Koncepcja ciekawa, ale za dużo uniwersalności. Sttandard zakłada na linii dwutorowej odległość osi torów 36 mm. Zwrotnice EW3 ułożone w ten sposób dadzą rozstaw ok. 45 mm. Zakładając, że jedna ze zwrotnic ułożona będzie centralnie na długości modułu, do jego krawędzi zostanie ci po jakieś 35 cm na wygięcie toru w S /przesunięcie o 9 mm/. Jest to oczywiście możliwe, ale czy nie będzie raziło w oczy - zwłaszcza z obu stron zwrotnicy?
Zastanów się najpierw nad tym, co chcesz osiągnąć /z twojego postu wynika, że jakiś plan masz/ i realizuj to jako moduł, a nie osobne segmenty. Wszak moduł to niekoniecznie jedna skrzynka.
Co do nastawni, czy posterunku osłonnego miki się przed chwilą wypowiedział. Dodam tylko, że ważny jest obraz całości /stacja, bocznica/, aby doradzić ci konkretne rozwiązania.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
miki
Kontakt:

Po pierwsze geometria. Bez porządnego rysunku w wektorze można co najwyżej spekulować.
Zaczynając od prawej: pomysł z żeberkiem/2 torem ciekawy. Choć raczej nie jako element kończący szlak 2 torowy a raczej 1 tor + bocznica wiodąca od stacji. Trzeba by przewertować plawdziwe plany albo zapytać fachowców. Do weryfikacji.
Jeżeli mają być tam rozjazdy w torze głównym i bocznica z ruchem to stawiałbym p.odg. albo raczej nastawnię wykonawczą. Wtedy osłona byłaby realizowana z jednej strony (lewej) przez semafor wjazdowy na stację, z drugiej - przez wyjazdowy, ewentualnie Tm na samej stacji przy założeniu że stacja jest w prawo. Jeżeli stacja jest w lewo to trzebaby odwrócić półtrapez (żeby umożliwić wjazd ze stacji a nie ze szlaku) a zamiast żeberka dać dłuuuuuugi tor wyciągowy. Sama bocznica samoobsługowa, żadnych pędni ze stacji, wajchy ręczne z bambułami - oprócz tych w torze szlakowym.
Dalej. W kwestii segmentu rozgałęźnego.
whosho pisze:Jedyne o co się obawiam, to czy uda Ci się wykręcić łukiem na środkowym module, żeby to jakoś zgrabie wyglądało...? Chociaż... Miki'emu się udało :)
Nie udało!!! Na segmencie 900X520(!!!) mm nie uda się wykręcić przyzwoitym łukiem by na końcu dostać pełny profil przejściowy a łuk miał jakiś przyzwoity kąt (czyli co najmniej 30 st). Tak czy siak, bez konstruowania jakiś 6-bocznych łamańców (weź to i zbuduj :mrgreen: ) rzecz jest realna tylko przy łuku rzędu 900 i zakończeniu albo węższym profilem albo nie pod kątem prostym (u mnie jest jedno i drugie). Samą bocznicę robiłbym już "byle jak", bez żadnych znormalizowanych profili itp. o "module łukowym z EW3 nie wspominając.
Powtarzam - bez rozrysowania tego w wektorze albo 1:1 ciężko cokolwiek powiedzieć na pewno.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Zaraz lepiej :)
Moim zdaniem plan całkiem całkiem. Wydaje się być dość... uniwersalny. Mam na myśli, że nawet bez którejś z części napewno będzie kuszącym urozmaiceniem układanej na zlocie konfiguracji modułów.
Co do użycia profili i tego pomysłu z ewentualnym założeniem kozła (na żeberko). Pomysł w porządku, tylko samo ewentualne założenie kozła na koniec żebra będzie dość "umowne" z modelarsko-wykończeniowego punktu widzenia ;) Ten profil 2 torowy (na 1 module od prawej) moim zdaniem też jest OK.

Jedyne o co się obawiam, to czy uda Ci się wykręcić łukiem na środkowym module, żeby to jakoś zgrabie wyglądało...? Chociaż... Miki'emu się udało :)

Odnośnie wajch na bocznicy - ręczna wydaje się być wystarczająca.

Czy na module z żeberkiem (tym po prawej) planujesz jakiś posterunek (odgałęźny)? Wydaje mi się, że jednoznacze stwierdzenie czy ten fragment powinien być osłaniany przez jakies konkretne semafory czy też tarcze (manewrowe) będzie trudne, jeśli nie pokażesz tego w kontekście tej planowanej stacji... Inaczej będzie to zabezpieczone jako posterunek odgałęźny, nieco inaczej jako odgałęzienie szlaku, a inaczej jako fragment stacji. :roll:
Paweł Basiński
Kontakt:

whosho pisze:Propozycja #1 - Machnij jakiś rysunek do tego bo, szczerze Ci powiem, pogubiłem się w tym opisie koncepcji :mrgreen:
Masz rację bez tego jak bez ręki - lepiej zobaczyć - nieudolny szkic na szybko poniżej :)
Obrazek

Myślę że to powinno dać jako taki obraz całości :mrgreen:

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 22 lis 2007, 08:18 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Propozycja #1 - Machnij jakiś rysunek do tego bo, szczerze Ci powiem, pogubiłem się w tym opisie koncepcji :mrgreen:
Paweł Basiński
Kontakt:

Moduły PB

Witam serdecznie!

Mam taki mały dylemacik i może coś pomożecie:
wykonuję w tej chwili 2 moduły szlakowe jednotorowe wg sttandardu - 300x900mm - od czegoś trzeba zacząć :) - nawet jeden jest przejezdny i zazieleniony niską zieleniną :).
Z jednej strony w przyszłości chciałbym aby była tam stacja kolejowa - coś mi tam już świta, ale to odległa na razie sprawa.
Z drugiej strony po tych 2 modułach 300mmx900mm chciałbym wykonać bocznicę kolejową z żeberkiem ochronnym- i specjalnie chcę ją właśnie od tej stacji odsunąć! - wymiar modułu 300mmx600mm z 2 rozjazdami EW3 pośrodku- może je wcisnę na 36 mm :) i planuje zakończyć z dwóch stron profilem dwutorowym - najwyżej jeden tor będzie zaślepiany na końcu koziołkiem, ale w razie czego będzie można go podłączyć z dwóch stron! - Dobrze kombinuje czy sobie darować ten dwutorowy profil z dwóch stron? Czy może na takiej bocznicy darować sobie żeberko i wstawić tylko wykolejnicę?
Następny moduł 300mmx900mm ma pełnić rolę modułu, na którym zostanie wykonany łuk 30 stopniowy, który będzie oddalał tor od głównego szlaku - czyli z jednej strony dwutorowy z drugiej odgałęzienie i profil jednotorowy.
Dalej łuk 30 stopni w drugą stronę aby wyprostować - pośrodku jego rozjazd EW3 - ten moduł będzie sie rozszerzał z 300mm na 500mm
i na końcu moduł 500mmx900mm z bocznicą.
I teraz następne pytanie: czy można założyć, że ten moduł rozgałęźny - będzie sterowany ze stacji ( nastawni ), która jest oddalona te 2 moduły po 900mm dalej ( ciągnąć pędnie do tego modułu ze stacji po wszystkich kawałkach ?) czy jest to zbyteczne? I ze względu na odległości dać do tych rozjazdów naprężacze zwrotnicowe ( z uwagi na odległość stosowano kiedyś po 2 naprężacze na jednej pędni? ) czy w ogóle nie dawać pędni tylko zwrotniki przerzucające rozjazd ręcznie? I czy do dalszych rozjazdów na kolejnych modułach - tym łukowym i samej bocznicy ma sens ciągnięcia tam pędni, czy to już troszkę za bardzo...... i przerzucać je ręcznie ( powiedzmy, że będzie to robić załoga tej bocznicy)!
No i dodatkowa sprawa z sygnalizacją na tym kawałku - dać tam sygnalizację czy sobie darować - jak to powinno wyglądać w rzeczywistości!
Towarzysze pomóżcie!!!! :)

Wiem, że dużo pytań w jednym kawałku, ale wolę się spytać już na tym etapie niż później coś przerabiać!

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 16 lut 2009, 07:25 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”