TRAKO (10.10-12.10.2007) Gdańsk

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
wski
Kontakt:

Re: TRAKO (10.10-12.10.2007) Gdańsk

Post autor: wski »

witam,
co do sterowania: kol. Artur przedstawił tu swoją wizję DCC for everyone, ale jest tak, że większość kolekcji w kraju nie jest jeszcze scyfrowana, stąd wstępne założenie jest takie:
1. 1 i 3 dzień jeździmy tylko w analogu
2. 2 -gi dzionek dla cyfry
3. jeśli uda się rozdzielić pętle/ grupy torów - możliwe są jednoczesne sterowania obu systemów zawsze - np. w drugim dniu proponowałbym jazdy DCC po całości ale z wyłączeniem wewnętrznej pętli na Wróblewicach (co daje możliwość zawracania całych składów z modułów sterowanych DCC po zewnętrznej) + tory parzyste stacji i wjazd na stromą linię lokalną (Wróblewice Zazamcze)
4. w przypadku łączenia grup wagonów z różnych kolekcji: DOCIĄŻAM SWOJE WAGONY DLA JAZD DŁUGICH SKŁADÓW PO CIASNYCH ŁUKACH, STĄD MOJE GRUPY POWINNY BYĆ PIERWSZE ZA LOKOMOTYWĄ, ZA WYJĄTKIEM WAGONÓW Z PALĄCYMI SIĘ KOŃCÓWKAMI (NIE SĄ DOCIĄŻANE)

5. ZGŁOSZENIA proszę najpóźniej do 10 września
Nie często zaglądam na forum, ale ten temat oczywiście będę śledzić;
w razie pilnych zapytań pr. : 0608 382 758 lub 058 629 71 68 - wieczorem na TP mogę oddzwaniać za darmo dla dłuższych pogawędek ... ale też jeszcze parę rzeczy "hand made" chcę przygotować
wski
Pozdrawiam,

Paweł Wróblewski
WRÓBLEWICE NAD MIASTEM GDYNIĄ
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

JESTEM ZA TYM, ABY POCIĄGI BYŁY STEROWANE Z 1, NAJWYŻEJ 2 MIEJSC W ANALOGU (DCC – UZGODNI KOLEGA ARTUR SCHWARTZ), DO CONAJMNIEJ NASTĘPNEJ STACJI
Wydaje mi się, że chodzi o coś innego, ale z tego zrozumiałem, że na całej makiecie w analogu będzie jeździć jeden, najwyżej dwa pociągi. :cry:

Proponuję sporządzenie krótkiego regulaminu obsługi taboru /rozczepianie, ustawianie, przenoszenie/ - szczególnie modeli trakcyjnych, biorąc pod uwagę jego koszty.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 15:34 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Misiek pisze:podstawki te są regulowane przy pomocy klucza ampulowego 3mm bodajże
Sprawa w takim razie do wyjaśnienia.
Osobiście tych stojaków targowych nie oglądałem, jeśli da się regulować wysokość i będą dostępne, to ujednolicenie wyglądu tylko pomoże ...
:lol:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

podstawki te są regulowane przy pomocy klucza ampulowego 3mm bodajże
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Misiek pisze:Takie fajne podstawki na ktorych mozna ustawic makiety
:arrow: Są jednej wysokości, a jak wiemy z naszych (TT) spotkań moduły mają różne wysokości skrzynek,
:arrow: mają metr wysokości, co uniemożliwia ich wspólne użycie z nogami sTTandardowymi.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

ArturSch pisze: :arrow: Poziom "ZERO" (wysokość główki szyny od podłoża) na TRAKO przyjmujemy 1 m. Każdy uczestnik zabezpiecza nogi we własnym zakresie. Odstępstwa od powyższego (nogi) są możliwe tylko w uzgodnieniu z Pawłem Wróblewskim.
co z zabudową targową?
[dopisane]
Takie fajne podstawki na ktorych mozna ustawic makiety
dwa lata temu organizator użyczyl ich wystawcom (N-am i HO) i bylo to bardzo wygodne do ustawiania makiet
http://www.pbase.com/misiek_m/image/71065754
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 13:33 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

ernie_gdynia pisze:... mogę zaproponować 95 % taboru BTTB pochodzącego z katalogów z lat 1976-1990 z metalowymi kołami. Tabor mógłby zostać wystawiony np. w jakieś gablocie na zasadzie porównania model z katalog>realny model.
Musisz się określić co do ilości i powierzchni gabloty -> do Pawła (kontakt powyżej).

To samo z osobami, które zamierzają na TRAKO pojawić się ze swoimi kolekcjami tylko do gablot.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Założenia do wystawy modelarskiej podczas TRAKO 2007
Makiety i moduły TT

[tekst uzgodniony z Pawłem Wróblewskim, koordynatorem TT na Trako]

:arrow: 1. Układ torowy – w zależności od ilości przydzielonego miejsca i jego kształtu oraz zgłoszeń modelarzy – mamy do dyspozycji 4 x 24 +/- 4 metry
Na 1 - 2 3(?) końcach torowiska – makiety domowe (torTTy) z wyjściem na moduły albo większe stacje położone na modułach.
Jeden z końców – pętli, w środku pasa antresoli (bardziej ciemne miejsce ): węzeł Wróblewice z wyjściem MN2 „zachód”. Na torach węzła możliwy jednoczesny ruch modeli zasilanych analogowo i cyfrowo na izolowanych od siebie torach: DCC na torach długości 220 i 240 cm albo wszystkich nieparzystych – możliwość zawracania całych składów pociągów o długości do 280 cm na zewnętrznej pętli torów.
W dalszej kolejności:
moduły dwutorowe – odc. toru, stacja (Miki),
rozgałęzienie,
moduły jednotorowe – dobrze wykonane od strony publiczności, stacyjne na 1 torze szlakowym oraz mniej atrakcyjne lub niedokończone – od strony obsługi, na końcu (róg antresoli) pętla torów do obracania składów oraz zdejmowania modeli – od strony publiczności przysłonięta gablotą 0,5x 4 m, gdzie będą odstawiane najładniejsze, pełne składy taboru.

Takie rozwiązanie pozawala na najszerszy udział twórców infrastruktury modelowej, pokazanie różnych „klimatów” kolejowych oraz zajmuje stosunkowo mało powierzchni wystawy. JESTEM ZA TYM, ABY POCIĄGI BYŁY STEROWANE Z 1, NAJWYŻEJ 2 MIEJSC W ANALOGU (DCC – UZGODNI KOLEGA ARTUR SCHWARTZ), DO CONAJMNIEJ NASTĘPNEJ STACJI – POŻĄDANE SZTYWNE POŁĄCZENIE KABELKÓW ORAZ TORÓW – TAKŻE NA ZŁĄCZKI; ODCINKI IZOLOWANE – RACZEJ POD SEMAFORAMI WJAZDOWYMI I NA STACJACH.
UWAGA:
:arrow: Zalecane jest zasilanie DCC !!
:arrow: Połączenia elektryczne pomiędzy modułami, zgodnie ze zmodyfikowanym sTTandardem - bananki, dopuszczamy jako rozwiązanie "awaryjne" lutowanie przewodów na czas wystawy.
:arrow: Poziom "ZERO" (wysokość główki szyny od podłoża) na TRAKO przyjmujemy 1 m. Każdy uczestnik zabezpiecza nogi we własnym zakresie.

Odstępstwa od powyższego (nogi) są możliwe tylko w uzgodnieniu z Pawłem Wróblewskim.

:arrow: 2. Ruch pociągów podczas imprezy wg. kolejności:
Dzień I i III:
1-2 godzina: PKP II epoka
2-4 godzina j.w. + składy DR II/III epoka, także trakcja elektryczna DRG, DR
4 godzina – koniec: „Parada Parowozów” a’la Wolsztyn na stacji Wróblewice (LUB Z PRZEJAZDEM DO NASTĘPNEJ STACJI) z prezentacją – opisem modeli dla publiczności;
5-6 godzina – III - IV epoka PKP, możliwe składy międzynarodowe, specjalne – o ile dobrze skompletowane! i zdawcze składy przygraniczne kolei CSD i DR
7-8 godzina – V epoka PKP, DB, kolei prywatnych, składy historyczne muzealne - „Parada Parowozów” – powtórka - koniec godziny 7

Dzień II:
1-3 godzina: Alpy – tabor OBB, DRG, FS trakcja zabytkowa elektryczna - epoka II - III potem składy DR i DB epoka IV i V + Alpy - także trakcja elektryczna i spalinowa
4 godzina – próby rekordowych składów na makiecie / linii: najdłuższy poc. towarowy, trakcja wielokrotna takich samych typów modeli itp. …………………..
5-6 godzina – III - IV epoka PKP, możliwe składy międzynarodowe, specjalne – o ile dobrze skompletowane i zdawcze przygraniczne kolei CSD i DR
7-8 godzina – V epoka PKP, DB, kolei prywatnych, składy historyczne muzealne - „Parada Parowozów”- godzina 7

:arrow: 3. Wyposażenie dodatkowe.
Barierka stała na bardziej wrażliwych odcinkach na styku z publicznością …. m,
Magnetofon/ sprzęt cyfrowy do emisji dźwięków ruchu kolejowego moc 30-70W, ale nie za głośno – nagrania dźwięków z parady w Wolsztynie, pociągów specjalnych parowych lub charakterystycznych dźwięków dla kolei, mikrofon do zapowiedzi podczas „Parady”
Gablotki dla ekspozycji składów pociągów – w pobliżu torów do zdejmowania/ nakładania modeli …dł. 4 m.;
- tamże: tor do czyszczenia kół nieznanego/ starego taboru;

:arrow: 4. Kryteria wyboru składów do jazd:
Ponieważ więcej niż możliwe do jazdy zgłasza się chętnych posiadaczy taboru, ustala się kryteria wyboru:
1.Własne innowacje – patyna, sprzęgi modelowe, oświetlenie itp.
2.Składy taboru PKP
3.Odpowiednie skompletowanie całości/ części składów – w przypadku towarowych.
Proszę o zgłoszenia wg. schematu:
Lokomotywa –…………………………(typ/brak/ właściwości trakcyjne jeśli nieznany szerzej typ/przeróbka)
Wagony komplet/ilość - ………
Opis: patyna - ………………… (brak/lekka/średnia/mocna)
Oświetlenie/ sprzęgi!!! B.ważne!
Zdjęcie JPG (ostre!)
UWAGA:
Każdy, kto dostarczy na Trako tabor zobowiązany jest do dopilnowania niezawodności sprzęgów. Zalecamy sprzęgi SZTYWNE !

:arrow: 5. Informacje dla publiczności:
„Rozkład jazdy” na dany dzień - j.w. po polsku i angielsku
Informacje wymieniane wraz z „epoką” – 1-2 zdania o składach na torach, ciekawostkach taboru np. historia oryginałów, rzadkie lub stare okazy modeli itp. Informacje do przenoszenia do gablotki wraz z modelami – będę prosić o podesłanie takich, wydrukuję wg. jednego schematu.

:arrow: 6. ZGŁOSZENIA
PR. O WYPEŁNIENIE TABELKI (plik Excel, infrastruktura); Mile widziane przemyślane kolekcje taboru, zwłaszcza rzadkiego – jak np. kol. Browarka lub Oelki.

UWAGA:
Wszystkie osoby z TT, które wysłały zgłoszenia na ręce LL, proszone są o ponowne zgłoszenie wraz z wypełnioną tabelką tym razem do Pawła Wróblewskiego - koordynatora TT na TRAKO 2007
!!
Opracował
Paweł Wróblewski
pwroblewski@skm.pkp.pl

0608 382 758
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 11:35 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

Witam... ja w razie co mogę zaproponować 95 % taboru BTTB pochodzącego z katalogów z lat 1976-1990 z metalowymi kołami. Tabor mógłby zostać wystawiony np. w jakieś gablocie na zasadzie porównania model z katalog>realny model. Niestety środków na oświetlenie Y brakuje. Do tego dorzucam set PKP IC + PKP PR.
Uzgodnienia można zrobić na spotkaniach sobotnich.
pozdro
d.
gemol
Kontakt:

Oczywiście będę razem z Piotrem Wróblem - uśmiecham się o zarezerwowanie noclegów od 9. Planuję zabrać wszystkie swoje moduły poza łukowymi /chyba że zajdzie konieczność techniczna - nie wyrobimy się między ścianami :mrgreen: /.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Cienko to widzę - w tym terminie będę poza krajem.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

ostrak pisze:Miki i Gemol wyrażają chęć uczestnictwa, czy dobrze mi się wydaję?
Jeśli o mnie chodzi to tak
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Prosiłbym o napisanie który z kolegów deklaruje swoją chęć zaprezentowania modułów w wielkości TT zgodnych ze sTTandardem na Trako. W rozmowie z Pawłem Wróblewskim doszliśmy do wniosku, że stawiamy na jakość nie na ilość, żeby nie było modułów zimowych lub transparentnych (tu ukłon w moją stronę :P). Ze wstępnych ustaleń wiem, że napewno przyjedzie GrzesiekTT ze swoimi dwoma prostymi modułami dwutorowymi 2x120cm, ja oczywiście też będe z 2 modułami dwutorowymi 90 i 120cm łukiem 90 stopni i promieniu 1500mm i modułem 90cm jednotorwym prostym, widziałem, że Miki i Gemol wyrażają chęć uczestnictwa, czy dobrze mi się wydaję? potwierdzcie proszę. Gdyniak też napewno będzie ze swoimi modułami. Koledzy Jarkott i ArturSch też szykują makietki, Paweł Wróblewski jak co Trako napewno będzie z makietą po przebudowie. Pewności co do możliwości przyjazdu nie miał Whosho ze względu na brak transportu, również chudy nie będzie mógł przyjechać.

Kto jeszcze z kolegów ma chęć i możliwości, żeby przyjechać?. Proszę o wpisywanie kto i z czym przyjeżdża w tym temacie, żeby był porządek.
gemol
Kontakt:

Mam nadzieję, że któryś z kolegów "trójmiejskich" będzie sprawę pilotował, mając na uwadze, że LL w tym roku nie ma na to czasu. Tylko kto mu dorówna? :P
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Paweł Wróblewski pisze:hej
(...) garść informacji organizacyjnych przydatnych do planowania udziału już teraz:

1. montaż ekspozycji oczywiście 9-go 10.br., antresola tej samej hali co 2 lata temu
2. Targi TRAKO w tym roku są w zamierzeniu ogromne, stąd np. wprowadza się czasowe ograniczenia na wyładunek ekspozycji - do godziny pobytu auta na terenie targów za kaucją 50zł.
3. bardzo tani nocleg na terenie kolejowym - SKM baza w Cisowej - tzw. Berlin (dawna noclegownia) 25,68 zł/noc/os
pokoje 2-3 osobowe, prysznice, WC na korytarzu; w październiku powinno być co najmniej kilkanaście miejsc; tel dla rezerwacji : 058 721 27 95
wski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”