Pogadam z projektantem. Dziś wieczorem naradaMariusz pisze:Chodziło mi oto, aby to część towarowa była dłuższa od pasażerskiej.
Tetetkowo
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Re: Tetetkowo
Ostatnio zmieniony 04 maja 2007, 13:57 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Ja napisałem co piszą instrukcje kolejowe. To są max długości. A każda linia ma swoje parametry. U mnie pociągi mogą mieć długość nawet 750m, ale zaraz obok są stacje gdzie i 500m ledwie wchodzi.
Pewnie że teraz takich długich składów pasażerskich nie ma. Teraz pociągi jeżdżą częściej.
Natomiast towarowe to różnie, Do 43 pudełek. A potem przeciąganie za semafor i cofanie aby zmieścić się na krzyżowaniach.
Chodziło mi oto, aby to część towarowa była dłuższa od pasażerskiej.
Pewnie że teraz takich długich składów pasażerskich nie ma. Teraz pociągi jeżdżą częściej.
Natomiast towarowe to różnie, Do 43 pudełek. A potem przeciąganie za semafor i cofanie aby zmieścić się na krzyżowaniach.
Chodziło mi oto, aby to część towarowa była dłuższa od pasażerskiej.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Zobacz plany przebudowy szlaku Warszawa - Gdynia. Perony 300m. Teraz tylko nieliczne posiadają taka długość ale jeżeli zaistnieje taka potrzeba to moja stacja może zostać wydłużona. Obowiązuje mnie też dostosowanie długości składów do możliwości innych stacji.Mariusz pisze:Grzegorzu, powinno być odwrotnie. W realu poc. pasażerskie mogą mieć do 16 wagonów /400m dł. peronów-to b. długie/
a towarowe np. 40 węglarek 4-osiowych, czyli 600m
Ale czy sprzęgi by wytrzymały rozruch takiego składu?
Jeżeli chodzi o ruch towarowy – na szlaku Warszawa – Działdowo nie widziałem składu ponad 30 wagonów, a i te ciągnięte były przez 2 lokomotywy.

Ostatnio zmieniony 04 maja 2007, 13:44 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 5 razy.
- Mariusz
- Kontakt:
Grzegorzu, powinno być odwrotnie. W realu poc. pasażerskie mogą mieć do 16 wagonów /400m dł. peronów-to b. długie/
-
TT-maniak
- Kontakt:
Może to głupie pytanie ale czy to jest makieta sTTandardowa??
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Jak pisałem - wszystko powstaje "na gorąco" ale myślę że loczek + 12 m-wagenów wejdzie.
Mniej miejsca będzie w części towarowej
.
Mniej miejsca będzie w części towarowej
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Grzesiu ! Jaki najdłuższy skład bedzie można zestawić na Twojej stacji (lok + m-wageny lub cm) by sie mieścił przy peronie 
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Może ½ stacji w fazie "Yeti" na Trako 2007. Czasu bardzo niewiele. Całkowite wykończenie - Radom 2015Gdyniak pisze: ... testy pewno w Radomiu za rok

3.1 połączony z 2.1 w celu zobrazowania układu torowego.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2007, 07:45 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mariusz
- Kontakt:
Nareszcie coś większego
Kocham taki galimatias 
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Przedsięwzięcie zapowiada się nader interesująco. A znając zapał i efekty prac poprzednich może to być bardzo ciekawy układ, też jestem ciekaw efektu końcowego. A testy pewno w Radomiu za rok 
- Beniamin
- Kontakt:
zapowiada się ciekawie ja już kończe zbijanie desek pod moduł na stacje towarową
zastanawiałaś się w jaki sposób wybrać sterowanie zwrotnicami ? napędy podmakietowe czy też inny sposób ?
pozdr.
i zachęcam do robienia zdjęć i dzielenia się efektami prac
zastanawiałaś się w jaki sposób wybrać sterowanie zwrotnicami ? napędy podmakietowe czy też inny sposób ?
pozdr.
i zachęcam do robienia zdjęć i dzielenia się efektami prac
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 22:32 przez Beniamin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Ciekawie się zapowiada
. Czekam na dalszy rozwój wypadków ( nie przy pracy ) 
- Jacekk
- Kontakt:
Powodzenia
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Tetetkowo
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, 11:17 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 3 razy.