MakieTTa - Ciamek
Moderator: mod-Makieta
- Ciamosław
- Kontakt:
Re: MakieTTa - Ciamek
Ostatnio zmieniony 06 gru 2007, 20:22 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ciamosław
- Kontakt:
Dobrze o tym wiem że może się wykoleić i wylądować na ziemi tym bardziej że są tam rozjazdy. Dlatego przybiłem gwoździami z boku do makiety ten przezroczysty plastik, trzyma się solidnie i skutecznie zatrzyma wykolejony skład.ArturSch pisze:BTW: Uważaj na zbyt blisko krawędzi ułożone tory. Upadek taboru na podłogę może skończyć się śmiertelnie (chyba widzę jakieś plastikowe bandy ? ).
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 18:20 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Raczej bym powiedział, że doszedł drugi segmentCiamek pisze:Przybyło mi torów na nowej makiecie...

BTW: Uważaj na zbyt blisko krawędzi ułożone tory. Upadek taboru na podłogę może skończyć się śmiertelnie (chyba widzę jakieś plastikowe bandy ? ).

- Ciamosław
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 09:00 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ciamosław
- Kontakt:
Zdecydowałem że tak właśnie zrobię, ale to później, jak zdobędę na to jakieś materiały.KrzyszTTof pisze:Może zrób tak
- KrzyszTTof
- Kontakt:
Może zrób tak:Mariusz pisze:Peronik bardzo ładny, ale przedłuż go jak wszyscy Ci radzą doklejając do tego co masz z obu stron po kawałku peronu aż do ukresu na tyle niski aby wagony nie haczyły.
I zlikwiduj jeszcze trawę pomiędzy torem a krawędzią peronu. Zasyp ją delikatnie tłuczniem.

Ostatnio zmieniony 23 sie 2007, 08:22 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przemek
- Kontakt:
Ciamek no to pojechałeś z grubej rury Gratuluje 

- Adamczewski
- Kontakt:
Zazdroszczę! 
Własna szopa z obrotnicą, no i oczywiście cała zapełniona lokami...
Zyczę powodzenia przy dalszych pracach nad makietą

Własna szopa z obrotnicą, no i oczywiście cała zapełniona lokami...
Zyczę powodzenia przy dalszych pracach nad makietą

- Ciamosław
- Kontakt:
Tak więc spełniło się moje marzenie o własnej szopie.
Oto jest zaczątek nowej makiety:

Oprócz tego co na fotkach jest na razie pusta decha więc całości nie pokazuję.
Oto jest zaczątek nowej makiety:

Oprócz tego co na fotkach jest na razie pusta decha więc całości nie pokazuję.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 17:41 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
I rzadko kiedy cały peron jest przykryty wiatą.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ale przecież to jest peron dwustronnyCiamek pisze:Między tym torem na dole a peronem jest trawa bo nie jest on (tor) częścią dworca i nie przewidziałem tego by zatrzymywały się tam składy osobowe.

- Ciamosław
- Kontakt:
No więc jest tak:

Z lewej strony, jak wszyscy chyba widzą, peronu przedłużyć się za bardzo nie da, zresztą stoi tam choinka a ja nie chcę jej już odrywać, z prawej strony to faktycznie można się kłócić o te 6 centymetrów ale taka nagła różnica poziomu będzie trochę dziwnie wyglądać, a poza tym nie mam już więcej takiego daszku co jeszcze bardziej by psuło wygląd całości. Ewentualnym rozwiązaniem może być przedłużenie na tej samej wysokości, ale musiało by to być zaokrąglone z jednej strony wzdłuż łuku toru. Między tym torem na dole a peronem jest trawa bo nie jest on (tor) częścią dworca i nie przewidziałem tego by zatrzymywały się tam składy osobowe. Dodatkowo przewiduje na swojej makiecie ruch wagonów piętrowych, które są długie i "wiszą" prawie równo z linią szyn co dodatkowo utrudnia sprawę:

Z lewej strony, jak wszyscy chyba widzą, peronu przedłużyć się za bardzo nie da, zresztą stoi tam choinka a ja nie chcę jej już odrywać, z prawej strony to faktycznie można się kłócić o te 6 centymetrów ale taka nagła różnica poziomu będzie trochę dziwnie wyglądać, a poza tym nie mam już więcej takiego daszku co jeszcze bardziej by psuło wygląd całości. Ewentualnym rozwiązaniem może być przedłużenie na tej samej wysokości, ale musiało by to być zaokrąglone z jednej strony wzdłuż łuku toru. Między tym torem na dole a peronem jest trawa bo nie jest on (tor) częścią dworca i nie przewidziałem tego by zatrzymywały się tam składy osobowe. Dodatkowo przewiduje na swojej makiecie ruch wagonów piętrowych, które są długie i "wiszą" prawie równo z linią szyn co dodatkowo utrudnia sprawę:

Ostatnio zmieniony 06 lip 2007, 08:10 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Peronik bardzo ładny, ale przedłuż go jak wszyscy Ci radzą doklejając do tego co masz z obu stron po kawałku peronu aż do ukresu na tyle niski aby wagony nie haczyły.
I zlikwiduj jeszcze trawę pomiędzy torem a krawędzią peronu. Zasyp ją delikatnie tłuczniem.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
To zrezygnuj z plastikowego gotowego peronu i wykonaj go "na wymiar" np ze sklejki czy korka (+ odpowiednie malowanie).Ciamek pisze:... nie ma już miejsca ...
Możesz w ten sposób przedłużyć peron i nie będzie on "taki plastikowy".

PS: Ten dworzec skleiłem, jako jeden z pierwszych, jeszcze w latach 70-ych ubiegłego wieku.
- Ciamosław
- Kontakt:
Nie będą, bo nie ma już miejsca między jednym a drugim torem (kanty peronu wypadły po wewnętrznych stronach łuków toru na peron i toru dookoła makiety), i tak M wageny na tych łukach przechodzą prawie że na styk.