BR 182 "Taurus"

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: BR 182 "Taurus"

Post autor: Charakterek »

był zepsuty :) ja to mam jakieś szczęście. Tilligi trafiają mi się w stanie idealnym, nie narzekam absolutnie, jeżdżą sporo i się nie psuja. A reszta - piszczące, wyjące PIKO z palącymi się żarówkami, Ludmiła Roco, która świeciła przez burty i musiałem jej od środka maskowanie robić, BR 80 Roco, która rzęzi niemiłosiernie i właśnie zaczęła skakać przy jeździe do przodu... Help!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze: to była istna kakofonia pisków i stuków!
No nieee !! Zepsułeś takiego dobrego loka !!
Obrazek
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

u mnie w Taurusie od razu padła żaróweczka z jednej strony. Tak na dzień dobry. To od razu podjąłem decyzję o wymianie na Ledy ale te też taurus szybko pali. Nie wiem czemu, bo zabezpieczam je diodami prostowniczymi. Poza tym taurusa musiałem nasmarowac porządnie, bo po postawieniu go na tory jego dźwięk - to była istna kakofonia pisków i stuków!
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Wysokoawaryjny to jest Tillig, ktory potrafi nawet od producenta przyjsc zepsuty.

Przez moje rece przeszlo 8 Taurusow. Zaden nie mial najmniejszego defektu.
Obecnie mam na stanie dwa - jeden od grudnia a drugi od marca. Sa przeze mnie wrecz katowane i zaden nawet nie pisnal :).

Co ciekawe Piko opanowalo technologie budowy modeli do tego stopnia ze nawet robia powtarzalne modele !! :) Tzn. o takich samych wlasciwosciach jezdnych. Taurusy utrzymuja taka sama odleglosc miedzy soba, przyspieszaja podobnie niezaleznie w ktora strone jada.

Tilligowi niestety jeszcze daleko do zachowania parametrow lokow. Mam 3 sztuki BR 101 i kazda z nich jezdzi inaczej z inna predkoscia i nie da sie ich puscic w kolko na tym samym torze.
V100 i BR110 niby te same loki, napedy swietne, cichutkie - tu juz jest zdecydowanie lepiej mozna powiedziec ze jezdza prawie tak samo ale tylko w jedna strone. W druga jedna z nich jest widocznie szybsza.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacekk pisze:Czy to prawda, że Taurus jest wysokoawaryjny ??
Myśmy tego nie zauważyli, ale mamy tylko 3 szt i to dopiero od kilku miesięcy...
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

Czy to prawda, że Taurus jest wysokoawaryjny ??
(oczywiście chodzi o model)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lip 2006, 11:35 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

taaa unas jak zawsze z opóźnieniem hehe , gdzieś wyczytałem, że PIKO ma kolejne taurusy przygotowane w innych malowaniach na sprzedaż..pewnie unas to będzie na zimę lub wiosnę hehehe

Narazie Siemena można sciągnąć z Czech
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Wlasnie doszukalem sie informacji ze na jesien pojawi sie kolejne malowanie Taurusa.

Nr kat. 47414

Obrazek

Piko

Kurcze maluja i maluja zamiast jakis nowy model wypusic :D
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Aha. Czy ktoś juz się tego podejmował i z jakim efektem ??
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

WojTTek pisze:A jest możliwość zdjęcia pantografów PIKO i założenie realistycznych tillligowych np. od BR101 ??
Jak najbardziej !!
Pantograf mocowany jest jedną śrubką od dołu...także jak masz zamiar zamienić i pociągnąć z niego zasilanie...to droga wolna... Nie będziesz miał żadnych problemów
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

A jest możliwość zdjęcia pantografów PIKO i założenie realistycznych tillligowych np. od BR101 ??
Awatar użytkownika
Przemek
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Ja też go kupiłem te loko i właśnie czekam na paczke :) po Waszych wypowiedziach myślę że będe zadowolony bo cena była atrakcyjna :)
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Post autor: MATT »

Kupiłem Taurusa w styczniu i jestem z niego bardzo zadowolony. Głównie jego płynna jazda wzbudza moje szerokie uznanie. do tej pory byłem przyzwyczajony do tradycyjnych modeli głównie BTTB, gdzie jazda jest daleka od płynności. Szkoda tylko że Piko nie wykonało zmiennego oświetlenia z czerwonym na końcu...ale myśle że po małych przeróbkach jest to możliwe do wykonania. Poza tym to wspaniały model!
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Ten w TT jest o klase lepszy, a co ciekawe w Taurusie w H0 jest ten sam silnik co w TT.
W TT ten silnik jest w sam raz ale w H0 za słaby, wystarcza mała nierówność i lok zwalnia.
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

Taurus jest modelem z pewnością świetnym, ja jednak wolę poczekać na diesla od piko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”