Odnalezione w sieci projekty dekoderów funkcyjnych nie do końca do mnie przemawiały. Opierając się na wyżej wymienionych projektach oraz na
Paco's - który mi najbardziej przypadł do gustu i wzorując się na nich poczyniłem własny.
Obecnie wyszedł projekt dekodera 10 - funkcyjnego (w głowie zaczął mi już świtać projekt 16 funkcyjnego - będę mógł oświetlić Bhxz i tym podobne wagoniki. Da to możliwość oświetlenia każdego przedziału z osobna i nim sterowania. Teoretycznie mogę wyśrubować ten projekt do 24 funkcji - nie bardzo widzę tego zastosowania).
Obecnie dekoder realizuje funkcje:
Do klawiszy F1-F8 oraz LF (przód, tył) można przypisać każda z 10 stref.
Tryb ECO oszczędzania naszych cennych amperek
Tryb "fluorescent" migania światełkami przy zapalaniu
Sterowanie natężeniem światła - stwierdziłem, że mogę tym sterować przez dekoder zamiast przez potencjometr - tym samym uprasza się schemat, a co za tym idzie ilość potrzebnych elementów do upchnięcia w wagoniku
Obecnie jeszcze kombinuję na dodaniem trybu wielu-lokomotyw - tak by można było sterować całym składem naraz i także przypisania długich adresów do tego trybu - czego norma chyba obecnie nie przewiduje.
Dodatkowo chce dodać mechanizmie auto włączania i wyłączania stref - efekt zapalania i gaszenia światełek w przedziałach bez potrzeby operatora - nad wszystkim nie da się panować
Jest jeszcze zaimplementowany tryb analogowy - na razie za bardzo go nie testowałem, jak zabraknie miejsca na realizację innych pomysłów to pewnie go amputuję. Zdjęcia z prototypu i schematu oraz listę CV zamieszczę w następnym poście
Jak ktoś chce się podzielić pomysłem co tam jeszcze wsadzić za funkcje to zapraszam do dyskusji.
CDN...