Górka

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
JarUs
Kontakt:

Re: Górka

Post autor: JarUs »

wicy pisze:... z zasilacza impulsowego 5V/5A ...
Jak nie ma stabilizacji to będą buczały. Przetestowałem kilkanaście zasilaczy i dopiero ten, co pokazałem działa i serwa działają bez zarzutu.
Tym zasilaczem, zasilam poprzez sterowniki, 9 szt serw. Moje moduły od spodu.
Buczenie występuje tylko w przypadku, gdy przekroczy się maksymalną siłę docisku serwa i tyle, ale od tego jest przecież regulacja wychylenia orczyka ;
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Prawdopodobnie problemem jest sterownik serwa i zasilacz.
My robimy swoje sterowniki z zasilaczem na 5V stabilizowanym i nie ma problemów - są cichutkie - wcześniej ze zwykłymi sterownikami dostępnymi w sieci był ten sam problem.
Stosujemy identyczne serwa i nie ma z nimi problemu.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Przejrzałem sporo filmików na YT i kurcze im tam te serwa nie buczą!
Wydawało mi się, że buczenie serwa wynika z marnej dokładności suwak/potencjometr (w serwie analogowym) i że te mikro ruchy wynikają z wiecznego szukania pozycji, której serwo nie może znaleźć. Rozwiązaniem byłyby większe i droższe serwa. A może serwo cyfrowe, działające na innej zasadzie. Zamówiłem takie na próbę, zobaczymy co to zmieni.
Te filmiki na YT i wasze pomysły z zasilaczem to może dobry trop. Serwo zasilałem z USB i z zasilacza impulsowego 5V/5A (http://www.tme.eu/pl/details/rs-25-5/za ... mean-well/). Być może to kwestia tętnień zasilania. Trzeba będzie sprawdzić ten trop.
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Zostaw serwa, zmień sterowanie: serwo dostaje sygnał i zasilanie tylko na czas przełączania (plus ok. 1-2s aby na pewno się przełączyło), potem odłączasz zasilanie i sygnał sterujący, wtedy nie ma co hałasować ;).
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

U mnie też brzęczały, ale w dużej hali i tak to jest zagłuszane ;-)

I jeszcze jedno zdziwko kiedyś było, Andrzej C podpowiedział:
Jeśli makieta (tabor) ma zasilanie analogowe i kable jej sterowania się krzyżują z kablami sterowania serwami to... serwa grały częściej i głośniej niż w przypadku napędzania makiety (taboru) przez DCC.
JarUs
Kontakt:

womo pisze: Tam poradzili zmianę zasilacza ...
Miałem tak samo. Zmieniłem na zasilacz z stabilizacją i problem zniknął ; takiego używam.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Zrób głośniej radio :mrgreen:

U mnie buczały. Jak szukałem po różnych forach co z tym zrobić to znalazłem podobny temat. Tam poradzili zmianę zasilacza i było podane jaki polecają. Gość napisał, że pomogło. Nie mogę teraz tego znaleźć. Chyba na elektrodzie to było.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Mam ich kilka w sterowaniu DCC i nie mam żadnych objawów o których piszesz być może w analogu tak działają a w DCC zmienia się na lepsze
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Któryś dzień z rzędu walczę ze sterowaniem zwrotnicami. Jako napęd użyłem najtańszych serw SG90. Serwa analogowe, z plastikowymi zębatkami. Strasznie "grają", gadają, hałasują, terkoczą - czy jako to nazwać - w stanie spoczynku, bez obciążenia i z obciążeniem. Myślałem, że to kwestia plastikowych zębatek więc część wymieniłem na SG92R z zębatkami węglowymi. Sytuacja poprawiła się nieco tylko, o tyle, że serwa mniej się męczą w skrajnych położeniach, ale i tak losowo zaczynają "gadać". Przy 8 serwach na module sytuacja jest nie do zniesienia zwłaszcza gdy pudło modułu wzmacnia ten hałas.
Czy ktoś stosował te małe serwa i ma jakieś doświadczenie z ich hałasem? Ewentualnie jakie inne, niedrogie serwa byście polecali? Warunek konieczny - zero hałasu w dowolnej ustalonej pozycji :)
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Tadek podał ci najprostsze rozwiązanie, które wygląda najsensowniej. Elementy infrastruktury lub roślinność skutecznie zabezpiecza tabor przed spadnięciem. Na kilku skrzynkach tak to musiałem rozwiązać.
JarUs
Kontakt:

wicy pisze:Sttandard mówi, że odległość osi toru od krawędzi modułu nie może być mniejsza niż 7,5 cm.
A co jeśli byłaby mniejsza?
Co sądzicie o dodaniu półki zabezpieczającej, poszerzającej - zamocowanej z boku modułu na zawiasie wstęgowym, podpartej jakimś otwieranym wysięgnikiem?
Zamiast półki - przekręcany na śruby moduł szerokości spełniający normę, bez toru z .... co tam sobie wymyślisz.
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Nie kombinuj,posadź drzewa będzie przynajmniej ładnie.
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

A może jednak plexi, półka wygięta w literę L zamykana " na moduł ". Dlaczego plexi, bo przez nią widać, a część poziomą można wykończyć jak moduł. Dostajemy zwiększenie powierzchni modułu i dodatkowe zabezpieczenie taboru.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Półka to trochę mało praktyczny pomysł. Jeżeli nie chcesz plexi to postaw w tym miejscu wytrzymały płot, chroniący tabor przed spadnięciem w przypadku np. wykolejenia lub spiętrzenia wagonów na skutek zderzenia. Choc wg mnie użycie plexi byłoby najbezpieczniejsze...
Plexi mi się całkowicie nie podoba po prostu. Płot, drzewa, wznios wału? Hmm... to może być dobry pomysł.
Rozkładana półka (jak ławostół) to jedyne co przyszło mi do głowy, co nie poszerzy zbytnio modułu a po rozłożeniu da wymagany margines bezpieczeństwa.
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Tadziu ,a co to za wagon w załączniku ??

Added in 1 minute 11 seconds:
O znikł !! :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”