Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Post autor: ArJu »

Cobrix pisze: (...) zdecydowalem sie na dekodery poniewaz zalezalo mi na goldach i ABC (dzisiaj bede to trenowal) ale i tak silniczek wylutowalem z plytki.
Małe dopowiedzenie: nie jest konieczne instalowanie Gold'a, aby cieczyć się ABC. Silver też posiada tę cechę. Jeśli się nie mylę, głównymi atrybutami Gold'a są możliwości związane z RailCom i USP, czego Silver nie posiada.
Pozdrawiam,
ArTTur
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

ArJu pisze:Na TE2 jest Silver. Na TE1 musi być coś wcześniejszego niż Gold czy Silver. A czy to najlepsze rozwiązanie? Trudno powiedzieć. Jestem chyba jednym z nielicznych na tym forum, którzy montowali TE2 i mam mieszane uczucia co do wymiany płytki (instalacja TE2), głównie z powodu wylutowywania silnika. Jednak wyłamywanie kawałka płytki i wlutowywanie dekodera też mi się nie podoba.
Prawda jest taka ze oba rozwiazania sa do kitu. Tam gdzie sa plytki ktore mozna zastapic TE1 lub TE2 spokojnie moglyby byc gniazda NEM651. Wylamywanie jest totalnie bez sensu. Czlowiek w strachu zeby czegos nie uszkodzic, to jeszcze ciezko sie po takim wylamaniu lutuje bo dojscie jest bardzo trudne. Przeszkadzaja gniazda przegubu kardana. W przypadku jednej 101 meczylem sie bez wylutowania silnika i niestetu leciutko mi sie gniazdo nadtopilo od ciepla. W drugiej 101 po prostu wylutowalem juz silnik bo nie chcialem powtorki z historii. Tak wiec roznica polega tylko na tym ze jezeli stosujemy plytki TE to zamiast 6 lutow (dekoder) mamy dwa (silniczek) ale eleganckie to nie jest w zadnym wypadku - ja zdecydowalem sie na dekodery poniewaz zalezalo mi na goldach i ABC (dzisiaj bede to trenowal) ale i tak silniczek wylutowalem z plytki.

A mogloby byc tak pieknie jak w Roco Ludmile. Obudowa do gory, zaslepka z gniazda out, dekoder do gniazda, obudowa na miejsce. Sekund piec i zadnego stresu. I w razie czego mozna szybko i sprawnie powrocic do analoga.

gbbsoft pisze:A wiesz, że ESC można się przełączać między dwoma lokami...
Tak :) ta funkcja jest ok - sprawnie mozna sie przelaczac ale ten stos to jakies nieporozumienie.

Dzisiaj podlaczam makiete pod DCC. Dotychczas operowalem na oddzielnych torach. Mam nadzieje ze jakos poskladam te wszystkie moje separowane kawalki torta w calosc :)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2006, 10:03 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

KrzyszTTof pisze:To ja bym się dopiął do wątku z pytaniem - jaki dekoder do BR119? Znalazłem że Tillig dedykuje do tego modelu płytkę TE-1 / TE-2. Czy to najlepsze rozwiązanie? I przy okazji - czym one się różnią (płytki)?
Różnią się na pewno przynajmniej zabudowanym dekoderem. Na TE2 jest Silver. Na TE1 musi być coś wcześniejszego niż Gold czy Silver. A czy to najlepsze rozwiązanie? Trudno powiedzieć. Jestem chyba jednym z nielicznych na tym forum, którzy montowali TE2 i mam mieszane uczucia co do wymiany płytki (instalacja TE2), głównie z powodu wylutowywania silnika. Jednak wyłamywanie kawałka płytki i wlutowywanie dekodera też mi się nie podoba. Tak naprawdę musisz sobie odpowiedzieć czy akceptowalny jest dla Ciebie dekoder Silver. Jeśli tak, to IMO jest to metoda bardziej elegancka.
KrzyszTTof pisze:I może jeszcze jedno pytanko - jaki dekoder mają założony fabrycznie loki w zestawach cyfrowych 1202 (BR118) i 1203 (BR215) ?
Pewnie siedzi tam TE1 lub TE2. Zatem jeśli się nie mylę, jest tam co najwyżej Silver. Jednakże są to tylko moje domysły.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

To ja bym się dopiął do wątku z pytaniem - jaki dekoder do BR119? Znalazłem że Tillig dedykuje do tego modelu płytkę TE-1 / TE-2. Czy to najlepsze rozwiązanie? I przy okazji - czym one się różnią (płytki)?

I może jeszcze jedno pytanko - jaki dekoder mają założony fabrycznie loki w zestawach cyfrowych 1202 (BR118) i 1203 (BR215) ?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Cobrix pisze:Teraz to juz przynajmniej wiem o co biega w tym DCC :)
Też tak myślałem, ale się myliłem... :mrgreen: :mrgreen:
Cobrix pisze:W jakiej on sie ustawia kolejnosci?
W kolejności ostatniego ich użycia (mnie to się nie podoba i nie korzystam ze stosu, szybciej mi się wpisuje bezposrednio numer dekodera)
Cobrix pisze:Co zrobic zeby miec te same maszyny kolo siebie (adres dekodera rozni sie o jeden)?
A wiesz, że ESC można się przełączać między dwoma lokami...
Cobrix pisze:Kilka razy sie zlapalem ze chcialem zatrzymac i przesunalem palucha na dol klik klik i zamiast stop lok wylatuje z torow :)
Nauczysz się... :lol: Od nagłego zatrzymania masz przycisk STOP i tego się lepiej naucz używać, aby chronić tabor, a nie zmniejszenia prędkości do zera, bo zatrzymanie może o kilka cm. za długo trwać... 8)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 22:03 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Teraz to juz przynajmniej wiem o co biega w tym DCC :)

Zostala jeszcze BR52 ale i ICE ale musze odpoczac bo rece sie juz trzesa. Juz myslalem ze jeden dekoder pojdzie na straty. Tyle razy poprawialem ze sie szpilki tak nagrzaly ze powypadaly z lutow przy dekoderze. Ale udalo sie jakos polatac to wszystko. Kurcze jakby nie mozna dac gniazda NEM651. Ciekawe co teraz gdyby ktos chcial powrocic do analoga. Plytki wylamane jak te zaslepki zamocowac?

Juz doszedlem jako tako do ustawien ze lok nie jedzie jeszcze 1.5m przy predkosci 0 :)

Szybkie przelaczanie miedzy 2 lokami jest ok ale czasami przelaczam przy uzyciu kolejki ("stosu"). Myslalem ze ten "stos" jest uporzadkowany wg numeru adresu - ale nie. W jakiej on sie ustawia kolejnosci? Co zrobic zeby miec te same maszyny kolo siebie (adres dekodera rozni sie o jeden)? Jak skasowac stos jest w instrukcji.

Przyciski w LH100 sa ok ale bardziej naturalne byloby chyba gdyby zamiast 4 byly 2 (zmieniajace o kilka krokow i o jeden krok) ale zespolone - gora zwiekszala a dol zmniejszal. Kilka razy sie zlapalem ze chcialem zatrzymac i przesunalem palucha na dol klik klik i zamiast stop lok wylatuje z torow :) Nie byloby potrzebne przekladanie palucha.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 16:46 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze:A może by tak do PDF, żeby można było off-line używać ?
:/
Jak możesz (i umiesz) to przekonwertuj i udostępnij...
Zawsze można przecież zapisać sobie stronę na dysku: Plik -> Zapisz jako... i po krzyku... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 11:35 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

gbbsoft pisze:PS. Wiesz, że przetłumaczyłem instrukcję na język polski?
Gbb dzieki Ci za to!! Wiem, wiem siedze online na tej stronie bo papierowa mam tylko DE.:)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 11:25 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

gbbsoft pisze:PS. Wiesz, że przetłumaczyłem instrukcję na język polski?
A może by tak do PDF, żeby można było off-line używać ?
:/
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:Kurcze ciekawe od czego to zwarcie. Dzieje sie to tylko w momencie gdy klade na tory desiro. Moze ono ma jakis feler. Kolka ma czyste. Szyny sa nowe nic po nich jeszcze nie jezdzilo.
Nie tak trudno zrobić zwarcie. Może przed położeniem loka na tory naciśnij czerwony guzik, aby odciąć zasilanie...
Cobrix pisze:Sa gdzies w necie przykladowe wartosci dla lokow czy tez to sie na czuja wpisuje?
Jest nawet wzór matematyczny, ale co z tego... wszyscy robią to na oko.

PS. Wiesz, że przetłumaczyłem instrukcję na język polski? http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=7097
Cobrix
Kontakt:

Kurcze ciekawe od czego to zwarcie. Dzieje sie to tylko w momencie gdy klade na tory desiro. Moze ono ma jakis feler. Kolka ma czyste. Szyny sa nowe nic po nich jeszcze nie jezdzilo.

Na razie ciezko mi opanowac te przyciski :). No i chyba musze pogrzebac z CV odpowiedzialnymi za hamowanie bo 1m wybiegu dla loka to zdecydowanie za duzo i nie moge sobie z nimi poradzic :). Sa gdzies w necie przykladowe wartosci dla lokow czy tez to sie na czuja wpisuje?

Widok BR110 jadacej z predkoscia 1 jest po prostu zabojczy :) Ona juz w analogu dobrze jezdzila. Ale za pozalowanie wtyczki NEM651 w modelu to juz trzeba Tilliga op..... Nie dosyc ze trzeba lutowac to jeszcze wygiac te druciki zeby sie w BR110 zmiescil dekoder. I wez tu operuj obcazkami z takim malutkim elementem.
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

Cobrixie przy desiro użyj może pensety do wkładania dekodera i wchodzi elegancko ,lekko docisnąc do końca i musi być ok.Wszystkie dekodery będą na początku na 3 adresie ,to musiśz sobie pozmieniac .Zrób sobie tzw.tor programowy i od najukochańszej loki- pewnie adres 1 i tak dalej
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

gbbsoft pisze:A czy ona na pewno jest w 100% czysta i czy czyste są tory?
Sugeruję użycie specjalnego toru DO PROGRAMOWANIA (piny PQ w LZV100).
:P
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 11:04 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:I czasami jak przekladam to na wyswietlaczu pojawia sie komunikat "AUS".
Nie moge znalezc w instrukcji co to oznacza. Inny lok polozony na tory nie otrzymuje wtedy polecen.
Zwarcie. Może przełącz się na jezyk angielski - będzie ci moze łatwiej (po angiesku jest "STOP")
Cobrix pisze:I przy montazy dekoderow Desiro stroilo fochy. Najpierw zglosil sie Error 02. Potem odczytany zostal domyslny adres 3. Przy ponownym odczycie znow error. Wymienilem dekoder ale na innym znow error. Poruszalem docisnalem i adres 3 ale ponowny odczyt i adres 95. Za chwile znow inny adres. Docisnalem poskladalem i na razie jezdzi jako 3. Nie wiem czego to moze byc przyczyna. Ten sam dekoder w Rocoskiej Ludmile zachowuje sie poprawnie.
A czy ona na pewno jest w 100% czysta i czy czyste są tory?
Cobrix
Kontakt:

Na razie jestem troche przerazony. Chyba zepsul mi sie amerykanski lok w H0 :(
Zapytalem na martelu bo tam wiecej osob ma Atlasy bo jakos wogole dziwnie te amerykance sie zachowuja z tym setem.

TT loko jezdza ok. Chociaz czasami zdarza sie cos dziwnego. Na razie mam wszystkie dekodery wg defaultowych ustawien lacznie z adresem - 3. Testuje je po jednym na torze. I czasami jak przekladam to na wyswietlaczu pojawia sie komunikat "AUS".
Nie moge znalezc w instrukcji co to oznacza. Inny lok polozony na tory nie otrzymuje wtedy polecen.

I przy montazy dekoderow Desiro stroilo fochy. Najpierw zglosil sie Error 02. Potem odczytany zostal domyslny adres 3. Przy ponownym odczycie znow error. Wymienilem dekoder ale na innym znow error. Poruszalem docisnalem i adres 3 ale ponowny odczyt i adres 95. Za chwile znow inny adres. Docisnalem poskladalem i na razie jezdzi jako 3. Nie wiem czego to moze byc przyczyna. Ten sam dekoder w Rocoskiej Ludmile zachowuje sie poprawnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”