Płoty i nie tylko
Moderator: mod-Tabor
- Misiek
- Kontakt:
Re: Płoty i nie tylko
BR 94 1346 -> pruska T16.1 (zakres numerów DR 94 502–1740)
Wysokość 4550mm (w oryginale ;-) )
i takie tam, jak widać to też nasz Tkw1
https://de.wikipedia.org/wiki/Preu%C3%9Fische_T_16.1
po wpisaniu w gogle numerka z tabliczki na zdjęciu, pokazuje się, zę nawet model tego konkretnego jest, w innych skalach ;-)
Nie wiem jak bardzo firmy TT przekłamują wymiary modeli *, ale można użyć skrajni NEM?
http://morop.de/de/normes/nem301_d.pdf
można sobie zrobić szablonik ;-)
poza tym, liczymy wysokość od główki szyny czy od podłogi parowozowni? Wydaje mi się, że to powinno być jednoznaczne, tj. szyny "wpiuszczone" w podłogę"
*) w N czasem kantowali, ale to w starych modelach.
Wysokość 4550mm (w oryginale ;-) )
i takie tam, jak widać to też nasz Tkw1
https://de.wikipedia.org/wiki/Preu%C3%9Fische_T_16.1
po wpisaniu w gogle numerka z tabliczki na zdjęciu, pokazuje się, zę nawet model tego konkretnego jest, w innych skalach ;-)
Nie wiem jak bardzo firmy TT przekłamują wymiary modeli *, ale można użyć skrajni NEM?
http://morop.de/de/normes/nem301_d.pdf
można sobie zrobić szablonik ;-)
poza tym, liczymy wysokość od główki szyny czy od podłogi parowozowni? Wydaje mi się, że to powinno być jednoznaczne, tj. szyny "wpiuszczone" w podłogę"
*) w N czasem kantowali, ale to w starych modelach.
- womo
- Kontakt:
Są standardy które lokomotywy muszą spełniać, i wysokość jest jednym z nich. Popatrz one wszystkie mają wysokość prawie taką samą. Jak 18 wejdzie to i reszta się zmieści.
A
jak nie to zapałka pod fundament i też będzie dobrze

A

- Slawek77
- Kontakt:
A może ktoś podesłać wysokość ok1 czy ty5 ? Będę wdzięczny
Ogólnie lokomotywownia którą robię drzwi są przerobione na przesuwne, lecz chęć zrobić tak jak kiedyś były, czyli drzwi łukowe tak jka u kolegi post wyżej.
Troszkę pokombinowałem i mam teraz wysokość 44,618 mm tak że spokojnie br18 wchodzi, lecz nie wiem jak inne parowozy.
Chyba nie będę się zastanawiał tylko zwyższę parowozownię o 1 cm, lecz wiązało by się to z małym kompromisem przeskalowania lokomotywowni.
Wymiary raczej są rzetelne bo były robione przez osobę zamawiającą.
Added in 18 minutes 43 seconds:
Na długość w sam raz, zmieści się każdy kopciuch
lecz boje się o wysokość 
Ups teraz zauważyłem że bramy mają być jednak proste a na 3 stanowisku jest tylko owalna brama.
Ogólnie lokomotywownia którą robię drzwi są przerobione na przesuwne, lecz chęć zrobić tak jak kiedyś były, czyli drzwi łukowe tak jka u kolegi post wyżej.
Troszkę pokombinowałem i mam teraz wysokość 44,618 mm tak że spokojnie br18 wchodzi, lecz nie wiem jak inne parowozy.
Chyba nie będę się zastanawiał tylko zwyższę parowozownię o 1 cm, lecz wiązało by się to z małym kompromisem przeskalowania lokomotywowni.
Wymiary raczej są rzetelne bo były robione przez osobę zamawiającą.
Added in 18 minutes 43 seconds:
Na długość w sam raz, zmieści się każdy kopciuch

Ups teraz zauważyłem że bramy mają być jednak proste a na 3 stanowisku jest tylko owalna brama.
- womo
- Kontakt:
Tadeusz kiedyś popełnił parowozownię, jak dla mnie wciąż jest najfajniejsza. Dziękuję Tadeusz.
Od ziemi drzwi mają 5 cm i wszystkie parowozy w nią wjadą, nie koniecznie się zmieszczą, ale przodem i tyłem można zaparkować
Trzymam w niej koffy i jest aż za wielka
ps
Parowóz stoi prosto. Parowozownia stoi krzywo bo w końcu może będzie w około trawa
Od ziemi drzwi mają 5 cm i wszystkie parowozy w nią wjadą, nie koniecznie się zmieszczą, ale przodem i tyłem można zaparkować

Trzymam w niej koffy i jest aż za wielka

ps
Parowóz stoi prosto. Parowozownia stoi krzywo bo w końcu może będzie w około trawa
- Slawek77
- Kontakt:
Dobra źle zmierzyłem br18 zmierzyłem od główki szyny i ma niecałe 4 cm wysokości, więc w tą lokomotywownie się zmieści, lecz co z pozostałymi wyższymi ?
Wydaje mi sie że wymiary sa przekłamane tej parowozowni.
Wydaje mi sie że wymiary sa przekłamane tej parowozowni.
- Borczy
- Kontakt:
Myślę, że może mieć podobne wymiary jak BR 86 - miałem 94 Beckmanna, o którym pisze Piotrek.
Krzysztofie - Oelka, wzywamy Cię do odpowiedzi
Krzysztofie - Oelka, wzywamy Cię do odpowiedzi

- Slawek77
- Kontakt:
Wymiary są mi potrzebne bo robię lokomotywownię a na zdjęciu widać że ten parowóz się tam mieści bez problemu. 4,083 cm
Wysokość lokomotywowni ma być 5,6 m czyli w naszej skali 4,666 cm i wydaje mi się że jest za niska.
Wysokość bramy wjazdowej ma być 4,083 cm i np br18 już się się nie zmieści.
br18 stojąc na torze ma 4,3 mm wysokości.
Wysokość lokomotywowni ma być 5,6 m czyli w naszej skali 4,666 cm i wydaje mi się że jest za niska.
Wysokość bramy wjazdowej ma być 4,083 cm i np br18 już się się nie zmieści.
br18 stojąc na torze ma 4,3 mm wysokości.
-
- Kontakt:
Jest to Saksoński typ 11/nie mam rzymskich cyfr na lapku/.Po 2 W Ś było ich podobno 3 szt ,jedna na PKP ozn Tkw 3 -1,reszta przemysł.Wysokość od główki szyny do końca komina 4550 mm/ TT 37,91 mm/.Jeśli chodzi Ci o model Beckmna BR 94 -20 -21 nie jestem pewien czy to ten sam parowóz na Twojej fotce -nie ma zbiornika za kominem i kilku innych detali /może jest po przebudowie DR i różni się ,od oryginału/. Ale poczekaj ,mądrzejsi zaraz zaczną się rozpisywać
pozdro Sławku .

- Slawek77
- Kontakt:
Czy ktoś wie co to za parowóz i czy ktoś go ma ? jeśli tak to będę wdzięczny za wymiar wysokości wraz z kominem.
- Slawek77
- Kontakt:
W Sopocie byłem jako dzieciak wiec przy okazji szło by sobie zrobić 10cio dniowy urlop z rodzinką
pomyślę o tym

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
- Slawek77
- Kontakt:
A jakaś impreza tam jest ? i kiedy ?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Na to jest tylko jeden sposób: wpadnij do Sopotu na TT-Weekend to sam pooglądasz te budynki (i wiele innych).

- Slawek77
- Kontakt:
Budynek Sopocki dość ciekawy i raczej do zrobienia, co to za wieża ? do czego służyła ?
Nie daleko tego domu stoi podobny lecz chyba mniejszy.
Może jest ktoś tu ze Spotu by mógł porobić zdjęcia tych domów ?
Jak poszukamy na google to w tym rejonie są same ciekawe budowle
Nie daleko tego domu stoi podobny lecz chyba mniejszy.
Może jest ktoś tu ze Spotu by mógł porobić zdjęcia tych domów ?
Jak poszukamy na google to w tym rejonie są same ciekawe budowle
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
W sopockich willach przedwojennych są jeszcze do dziś takie rolety na całe okno i do dołu, np dzisiejsza ulica Obrońców Westerplatte:
Muzeum Sopotu, koło trzeciej willi (ul.Kosciuszki) przechodzimy idąc na obiad podczas TT-weekendu
)
Więcej
PS:
Sopocka perełka: kolejny temat na makietę.
(Fot 1: parter, prawo, Fot 2: 
Więcej
PS:
Sopocka perełka: kolejny temat na makietę.