Płoty i nie tylko

A&S PROJEKT / modelekartonowe.eu

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Re: Płoty i nie tylko

Post autor: Slawek77 »

Paraloid b72 to nic innego jak żywica do konserwacji drzewa obrazów itd... a za tym idzie idealny do modeli kartonowych.
Tu masz filmik bo nagrałem.
https://asprojekt.sklep.pl/poradnik-mod ... nf-28.html
Ja model usztywniam dopiero po sklejeniu przed malowaniem.
Jeśli nie zakonserwował był np. dźwigu zręb to przy malowaniu odkształcą się elementy i model do kosza.
Modele maluję pactra i rozcieńczam je jeszcze woda , więc po usztywnieniu kartonu nic się nie dzieje, więc paraloid spełnia swoją rolę.
To co napisała admin to same bzdury że most czy filar to tylko z gipsu lub blaszek.
Most i filary są robione na zlecenie osób ze skali 1:87 i mają takie mosty i filary lecz chcą je z kartonu :mrgreen:

Century pisze:Jeśli można jedną małą krytykę - wydaje mi się zbyt równomiernie rozłożenie cegieł chyba że taki był zamiar - a tak to robot przednia.
Krytykować zawsze się lepiej krytykuje niż robi, twoja krytyka jest bez postawna, a to dlatego że filar nie jest z cegły tylko z kamienia.
A jeśli nie odpowiada Tobie mój układ kamienia to na niego nie patrz :mrgreen: i proste

Pochwal się choćby jedna pracą co zrobiłeś od podstaw, wątpię że coś zrobiłeś !! bo jedynie co znalazłem w Twoich postach to wagony na zwykłych torach postawione na stole ;)

Pozdrawiam Sławek
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Slawek77 pisze:Nie wiem czy wiesz lecz ja usztywniam paraloid B72
[...]Artur za 20 lat udowodnię Tobie że moduł mostu z papieru będzie się miał dobrze ;)

Pod laser raczej styrodur się nie nadaje, ale mogę sprawdzić przy okazji i dam znać.
Czy możesz napisać coś więcej o metodzie konserwacji kartonu Paraloidem?
Ja osobiście bardzo lubię karton, ale karton bardzo nie lubi mnie. ;) Dlatego ostatnio nie tykam kartonu, jeśli go wcześniej nie zaimpregnuję cyjanoakrylem lub polimerem.

Co się zaś tyczy lasera i styroduru, to odradzam prób. Podczas palenia tych materiałów wydzielają się związki szkodliwe nie tylko dla ludzi, ale także szkodliwe dla samego urządzenia. Szkoda lasera. Cięcie styroduru przeprowadza się zwykle ploterem z drutem oporowym.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

To jest do doprecyzowania lecz nie na dzień dzisiejszy, filar narysowałem w dwie godziny, więc aby przypominał orginał trzeba poświecić więcej czasu, co uczynię to nie prędzej jak w Maju.

Added in 41 minutes 30 seconds:
Tak wygląda orginał
Century
Kontakt:

Post autor: Century »

Jeśli można jedną małą krytykę - wydaje mi się zbyt równomiernie rozłożenie cegieł chyba że taki był zamiar - a tak to robot przednia.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Nie wiem czy wiesz lecz ja usztywniam paraloid B72
Usztywniając model paraloidem nie tylko się usztywnia ale i konserwuje papier tak by ograniczył wchłanianie wilgocie ;)

Nie tylko modele kartonowe są podatne na wilgoć !! skrzynki modułowe są też narażone na wilgoć !! prawda ?
Raz miałem okazję zobaczyć taki moduł, torowisko powyginane itd..

Ludzi maja po xx lat modele posklejane i nic się z nimi nie dzieje, lecz wystarczy odpowiednio je zabezpieczyć i tyle ;)

Tak masz rację nie wszystko da się zrobić z kartonu i przydałyby się elementy fototrawione, ale na zbyt wysoki koszt elementów fototrawionych zmusiło mnie do rezygnacji z tych dodatków.

Artur za 20 lat udowodnię Tobie że moduł mostu z papieru będzie się miał dobrze ;)

Pod laser raczej styrodur się nie nadaje, ale mogę sprawdzić przy okazji i dam znać.
womo pisze:Moim zdaniem chodzi o pracochłonność. Jednak papier wymaga więcej cierpliwości i zabiegów niż plastik ...
I na tym polega hobby !!!!

Added in 25 minutes 47 seconds:
Artur most który buduję na moje moduły wyszedłby z fotorawionych elementów krocie
Tu jest mały mostek i cena powala z nóg :mrgreen:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=91311

Podobnych mostków będę potrzebował 16 szt ;) teraz już wiesz dlaczego wole karton :mrgreen:
Za 20 lat pozwolę Tobie przejchać Twoim składem po moim module ;)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Slawek77 pisze:Nie raz spotkałem się z opinia negatywną jak ktoś dowiedział się na giełdzie że modele wystawowe to karton, nie wiem dlaczego ludzi skreślają modele kartonowe :|
Moim zdaniem chodzi o pracochłonność. Jednak papier wymaga więcej cierpliwości i zabiegów niż plastik ...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Slawek77 pisze:Czy mogę poznać Twoją opinie dlaczego sądzisz że lepiej go wykonać z styroduru ?
1. Jestem pełen podziwu dla Twoich prac i sekunduję Twoim projektom.
2. Tak, karton to niedoceniany materiał i teraz, gdy wycinanie laserem pozwala na precyzję i powtarzalność, dostaje on nowego życia.
3. Nie wszytko musi być z kartonu, np drzewek z kratonu nie wykonasz tak, by przebić te z komosy czy skręcanego drutu.

Tak samo uważam, że pewne elementy konstrukcyjne powinny być wykonane z innego niż karton materiału, analogicznie jak nie wykonasz precyzyjnych detali choćby poręcze czy okno ze szprosami, tu lepsze okazuje się fototrawienie z blaszek.
Pomimo, ze Twój most kratownicowy z kartonu dziś wytrzymuje nacisk >kilograma, to w niesprzyjających warunkach (np. wilgoć) może nie wytrzymać nacisku i sugerowałbym użycie innego materiału na elementy nośne, np blaszek (ps: czy możesz wypalać cienką blaszkę jak np z puszek, które dają się lutować, np część puszek po dezodorantach, oczywiście nie aluminiowe ?? ).
Mówiąc o styrodurze miałem na myśli jego trwałość oraz łatwość kształtowania - czy próbowałeś wypalać fugi cegieł w styrodurze ? ... - przy jednocześnie znikomej wadze materiału.
Wypełnienie filaru styrodurem, a właściwie wykonanie filaru ze styroduru (lub styropianu) i oklejenie go cienkim kartonem z wypalonym wzorem kamieni lub cegieł, zapewni solidność konstrukcji (i niezmienność jej w czasie) oraz piękny efekt końcowy.
Przemyśl powyższe pomysły, może coś się z nich pozytywnego dla Ciebie 'urodzi'. :)
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Jarek to nie chodzi o mistrzostwo tu chodzi o to że większość modelarzy nie docenia możliwości modeli kartonowych ;)
Wystarczy odpowiednio przygotować projekt i model w niczym nie będzie gorszy od modeli plastikowych czy odlewów.
Jak zauważyliście staram się wstawiać takie zdjęcia aby były widoczne nawet felery danej budowli ;)
Nie jedna osoba chwali się czymś co zrobiła lecz jakość zdjęć nie pozwala na dostrzeżenia wad, a tylko plusy :mrgreen:
Ja tak nie robię i nie ukrywam wad bo dzięki takim zdjęciom widzę i wy widzicie plusy i minusy.

ArturSchŁ pisze:
Slawek77 pisze:... będę go robić z kartonu
Proponowałbym wykonanie takiego filaru raczej ze styroduru niż kartonu,
choć może styrodur/styropian ......oklejony kartonową cegłą ??
Czy mogę poznać Twoją opinie dlaczego sądzisz że lepiej go wykonać z styroduru ?

Nie raz spotkałem się z opinia negatywną jak ktoś dowiedział się na giełdzie że modele wystawowe to karton, nie wiem dlaczego ludzi skreślają modele kartonowe :|

Przypuszczam że kiedyś zakupili jakieś modele i nie dało się ich skleić, sam to przerabiałem, lecz moje projekty są tak przygotowane by były jak najłatwiejsze do sklejania.
Ważne też jest dobór materiałów czyli tektur.
Ja na papierach nie oszczędzam i wybieram tylko takie który mnie odpowiadają i nie patrzę na cenę arkusza.
jeśli daną budowle posklejam sam bez trudu to raczej każdy to poskleja ;)
Nie chce pisać jaka to firma lecz kilka rzeczy kupiłem u nich z kartonu, i nie dało się tego posklejać, a to dlatego że materiał na którym było to wypalone nadawał się tylko na podpałkę do kominka.

Tak samo pokazałem wytrzymałość kartonu, test zrobiłem z myślą o koledze Golab ;) kiedyś zadał mi pytanie z lekkim :D , a czy to utrzyma lokomotywkę, więc teraz już kolego wiesz że utrzyma 10 :mrgreen: Twoich lokomotyw ;)
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

To już mistrzostwo ;)
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Wojtek_Kraków pisze:Filar fajny ale lepiej by wyglądał gdyby krawędzie od wewnątrz były sfazowane pod kątem 45 stopni. Ładnie by się wtedy schodziły "kamienie".
Tak na szybko skleiłem i pomalowałem filar mostu
Wojtek jak na zdjęciach widać nie trzeba nic ścinać, wystarczy dobrze skleić i nałożyć farbę kilka razy a efekt łącznie zniknie raz na zawsze ;)
Musze jeszcze kilka elementów w projekcie dopracować i filar będzie perfekcyjny.

Added in 7 minutes 54 seconds:
Nie tylko karton ma wady ale odlewy tak samo ;)

No i jeden wielki minus odlewów waga !!!
W odlewie jest krzywa odlana cegła, lecz widocznie forma była źle zrobiona dlatego taki feler.
Cena ? za karton cena kilka złotych a odlew ile by kosztował ? więc bez porównania jak miałbym kupować to wolałbym kartonowy bo jest lżejszy mniej podatny na uszkodzenia itd... ;)
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Wojtek to jest model testowy który trafi do kosza ;) dzięki modelom testowym widzę gdzie zapomniałem coś dorysować lub że coś źle narysowałem.
Projekt po Świętach zostanie poprawiony i po pomalowaniu kamień będzie się ładnie schodził ;)
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

Filar fajny ale lepiej by wyglądał gdyby krawędzie od wewnątrz były sfazowane pod kątem 45 stopni. Ładnie by się wtedy schodziły "kamienie".
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

W tych czasach nic się nie da ukryć, nawet nie wiedziałem że takie dane zapisują się na zdjęciu.
Tak kupiłem w poniedziałek lecz dziś praktycznie dopiero miałem czas się z nim pobawić, sprawdzić jego możliwość.
W końcu trzeba było go kiedyś postawić na tor ;)
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Ja to gratuluje Ci silnych nerwów i wykorzystania tego właśnie modelu Taurusa do testów :mrgreen:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

:D

Data i czas modyfikacji pliku: 2017:04:16 18:09:29
Wykonano za pomocą urządzenia: NIKON CORPORATION
Model urządzenia: NIKON D5300
Oprogramowanie: Ver.1.01
Czas ekspozycji: 0,0666667
Wartość przysłony: 5,3