Jak aura trochę odpuści to wznowię relacje.
A co do Żmigrodu... Tyle co mi szef ośrodka przekazał to w Polsce jest kilka tego typu placówek badawczych. Każda z nich specjalizuje się w określonych badaniach. Przy następnym pobycie zgłębię ten temat i przekażę użytkownikom forum.
Dzisiaj złożyłem następna wizytę w Ośrodku w Żmigrodzie.Testom na hamowanie poddany był prototypowy wagon do przewozu cementu. Lokomotywa z wagonem pomiarowym i testowanym prototypem rozpędzała sie na pętli do 120 km/godz. Przy tej prędkości na początku toru stacyjnego wagon testowany był wyczepiany i dokonywano pomiaru długości drogi hamowania.Próby odbywały się na suchych torach. Dzisiejsze próby odbywały się z 1/2 dopuszczalnego ładunku.Jutro odbędą się próby bez ładunku i z pełnym ładunkiem.
Skład dokonujący prób.
Ładunek wagonu testowanego stanowił cement przywieziony w tych wagonach.Na sąsiednim zdjęciu kompresor do pneumatycznego przeładunku cementu.
Przebieg próby w kilku ujęciach.
Wagon pomiarowy i testowany.
Automatyczny sprzęg a właściwie rozprzęgacz.
Przygotowania do rozładunku wagonu /następne badania bez ładunku/.
Kontenery przystosowane do załadowania od góry, które stanowią obciązenie testowanych platform.
Plac składowy ładunków do testów z dwoma suwnicami.
Do osrodka wrócił prototyp nr 1 węglarki /była na próbach dynamicznych zawieszenia/, która w przyszłym tygodniu będzie poddana testom hamowania.
Następna wizyta w osrodku za ok. 2 tygodnie.Mam jeszcze dwa filmy: z testów węglarek
i dzisiejszych testów. Niebawem wkleję.
Chciałbym przedstawić owoce dwóch krótkich pobytów O.E.T.D. w Żmigrodzie w dniach 16 i 17 września. Testy polegały na pomiarze poziomu hałasu podczas przejazdu węglarek. PKP taką normę wprowadziło od tego roku. Przy torze na pętli ustawiono z każdej strony mikrofony. Poziom hałasu rejestrowano aparaturą znajdującą się w samochodzie. Próbom zostały poddane cztery węglarki (dwie z aktualnie produkowanego typu oraz dwie prototypowe). W składzie jeździły zawsze 4 szt. przy czym pierwsza i ostatnia jako osłonowe. Próba polegała na kilkukrotnym pomiarze poziomu hałasu dla różnych prędkości (40, 80, 100 i 120 km./godz.).
W pierwszej turze węglarki prototypowe (Eanos) stanowiły osłonę. Natomiast w drugiej seryjne (Eaos). Stanowisko z mikrofonami. Samochód z aparaturą pomiarową
Skład węglarek na pętli:
Po krótkiej sesji zdjęciowej udałem się do domu aby powrócić następnego i zrobić zdjęcia statyczne badanych węglarek. Niestety nazajutrz, gdy jechałem do ośrodka minęła mnie stonka z jednym prototypowym wagonem. Odjechał na stację w Żmigrodzie i dalej na następne badania w innym ośrodku CNTK. Na miejscu pozostały dwie węglarki seryjne i jedna prototypowa.
Oto badane wagony: Eaos Eaos Eanos
Eanos
W tej węglarce proszę zwrócić uwagę na klocki hamulcowe /podwójne/.Oto porównanie: Eanos Eaos
Pozostałe fotki wagonów:
Następne badanie w CNTK to próby hamulcowe prototypu wagonu do przewozu cementu. Przewidywany termin badań na przełomie września-października. Wstępnie z kierownictwem ośrodka jestem umówiony. Niebawem będzie następna fotorelacja.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2009, 10:07 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Cos w tym musi być, bo ostatnio widziałem skład ok 50 wagonów FPL, z daleka (i z bliska) był tylko szum jakby mknął intercity. Byłem zaskoczony że towarowy skład może jechać tak cicho.
Niestety ale sierpniowe testy taboru poszły mi koło nosa , ponieważ miałem poważną awarię w samochodzie i byłem unieruchomiony.
Jutro jestem w Żmigrodzie na testach węglarek.Próby rozpoczynają ok. 9.00.Niebawem wieczorem fotorelacja i jakiś filmik.
Wagony wykorzystywane do prób zderzeniowych.Skrót CNTK oznacza Centrum Naukowo - Techniczne Kolejnictwa, ktOremu Osrodek podlega.
Obciązniki służące do obciążania taboru w czasie prób.Te mniejsze ważą po 980 kg. a większe od 2,5 do 5 ton.
Tak zakończyła sie moja pierwsza wizyta. Jako, ze w lipcu nie przewiduje się żadnych badań jestem wstępnie umówiony na początek sierpnia. Mam nadzieję, że trafi się jakiś ciekawy tabor.
Ośrodek wykonuje badania taboru dla PKP ale bardzo dużo zleceń ma ze Szwajcarii, Czech i Słowacji. Są to głównie próby zderzeniowe.
Mam nadzieje, że ta krótka fotorelacja zainteresuje kilku użytkowników naszego forum i celowe będą następne.
Dzisiaj postanowiłem odbyć krótka podróż do Ośrodka Eksploatacji Toru Doświadczalnego w Żmigrodzie.Zachęcony przez Mariusza na TT-Weekendzie we Vsestarach postanowiłem zrealizować długo planowaną wycieczkę, tym bardziej, że zapowiedziano pierwszy bezdeszczowy dzień.
Wycieczkę rozpocząłem w Żmigrodzie od stacji:
1 i 2. Budynek dworcowy od strony miasta i peronu. 3.Tory stacyjne w kierunku Wrocławia. 4. Tory stacyjne w kierunku Rawicza.
5 i 6. Nastawnia dysp. i wieża wodna.
Wizytę rozpocząłem w biurze Ośrodka, gdzie zostałem bardzo miło przyjęty przez Kierownictwo i pracowników.Po terenie oprowadził mnie równiez jeden z pracowników udzielająć wszystkich informacji.
Ośrodek znajduje się ok. 2-3 km. od stacji/wykorzystano stary tor szlakowy do Wąsosza - oczywiście po przebudowie/. Na terenie Ośrodka jest kilka torów stacyjnych.Przy czym tor zewnętrzny jest odcinkiem pętli o długości ok. 8 km. Na tej pętli odbywają sie jazdy doświadczalne z maksymalną prędkoscią 160 km/godz.Wykonuje sie tutaj jazdy doświadczalne /na pętli/ oraz próby zderzeniowe /na torach stacyjnych/.W dniu mojej wizyty na terenie Osrodka nie było żadnego taboru oprócz drezyn.Mogłem jedynie sfotografować zdalnie sterowany sprzęg /dwa siłowniki hydrauliczne poruszające sprzęg w pionie i poziomie/ zainstalowany na drezynie.Ponadto do fotek były jeszcze wagony do prób zderzeniowych oraz obciążniki do prób zderzeniowych.Całość torów jest zelektryfikowana.Wyjątek stanowi bocznica z dwoma suwnicami bramowymi do załadunku m.in.obciążników do prób.
1. Tor szlakowy ze stacji Żmigród do Ośrodka. 2. Ulad torów od strony Żmigrodu/ tor lewy do Żmigrodu, natomiast prawy jest częścią pętli/. 3 i 4. Tory stacyjne/ widok na zachód/. 5-7. Widok na zabudowania.
Sprzęg hydrauliczny zdalnie sterowany z kabiny operatora drezyny.