Bocznica szlakowa Fiuk

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Re: Bocznica szlakowa Fiuk

Post autor: KamilW »

Chciałem przedstawić obecny stan prac nad modułem. Jak pisałem jeszcze nie zapadła decyzja o tym czy powstanie przystanej czy nie. Jeśli znajdę jakieś zdjęcie to przemyślę sprawę. Na tą chwilę gotowa jest nawierzchnia drogi i wtępnie zasiana trawa. Czekam teraz na produkty POLAKA żeby nadać całości więcej realizmu.
Poniżej zdjęcia z prac.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszelkie uwagi mile widziane. Do rozjazdów przygotowyje atrapy napędów korzystając z produktów firmy MODART.
Pytanie: jaki budynek widzielibyście na module? Trochę nie wychodzi mi robienie modeli budynków własnoręcznie, a może uda się coś znaleść co ładnie by pasowało. Macie jakieś typy?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mam nadzieję że droga wyszła mi w miarę. Nie testowałem jeszcze pomysły z węglem z filtra do wody, wykorzystałem gotowy produkt i trochę go zwaloryzowałem.
W miarę postępu prac będę zamieszczał kolejne fotki.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Postanowiłem jednak trzymać się początkowego planu jeśli chodzi o bocznice, czyli jednak będzie nieczynna. Na tą chwilę skrzynka jest już przejezdna.
Co do reaktywacji przystanku to nie jest to zły pomysł, tylko dobrze by było jakby ktoś miał jakieś zdjęcia, ja na internecie znalazłem tylko te które opublikowałem.
Wczoraj sobie przygotowałem materiał na 4 skrzynki, także razem z bocznicą Fiuk powstanie też 180 cm nudnego do bólu szlaku :mrgreen: .
Awatar użytkownika
aviaTTor
Kontakt:

Post autor: aviaTTor »

I można się przyczynic do reaktywacji stacji ,na którą znów wjadą pociagi-życze wytrwałości i powodzenia w realizacji projektu.
ciekma
Kontakt:

Post autor: ciekma »

Jak już bierzesz na warsztat prawdziwy obiekt, to czemu rezygnować z przystanku,
właśnie to jest modelarstwo - modelowanie rzeczywistych obiektów.
Jak znajdę i zeskanuję to Ci podeślę zdjęcie z bodajże 1999go, jak jeszcze cośtam jeździo konkretnego.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Okazało się wogóle, że Fiuk był przystankiem osobowym, a ten budyneczek to pozostałość po kasie. Nie będę jednak odtwarzał przystanku, stacji, przystanków ci u nas pod dostatkiem :mrgreen:
Myślę, że skorzystam z rad o uruchomieniu bocznicy ale jeszcze nie podjąłem decyzji w jakiej formie. Chyba po prostu "wyposażę" moduł w opcję rozbudowy bocznicy.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Wypadałoby zrobić 1 moduł na rozjazd + 1-2 moduły z bocznicą.
Długość modułów w zależności od ograniczeń transportowych :)
Koniecznie trzeba odwzorować infrastrukturę na bocznicy bo właśnie chodzi o ten "smaczek" i to co się będzie działo na tym kawałku.
Co do semaforów się nie wypowiadam bo się nie znam :) ale jakby manewrowe były to pewnie nikomu by nie przeszkadzały :roll:
Ja u siebie robię z semaforami, ale moja bocznica będzie zaraz za stacją i będzie ze stacji obsługiwana.

Paweł
fox
Kontakt:

Post autor: fox »

Nie ma potrzeby żadnych semaforów. Klucze do zwrotnicy i wykolejnicy leżą sobie na najbliższym posterunku i tam są też ewentualne uzależnienia.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku, że macie koledzy racje. Jakiej długości bocznica wchodziła by w grę, żeby można było coś na nią wprowadzić? Jaką długość proponujecie?
Bocznica prowadzi do zakładu (z tego co wyczytałem to linia jest zamknięta dla ruchu towarowego od 2006 roku a dla osobowego od 2000). Na zdjęciu satelitarnym wygląda to tak:
Obrazek Obrazek

Myślę, że nawet jeśli miałbym odtwarzać bocznicę to tylko do bramy zakładu.
A jak z sygnalizacją? Czy w przypadku "uaktywnienia" bocznicy, konieczne okazały by się semafory?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 13:10 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Kamil ja też tworze taką bocznicę - i też się zastanawiałem nad martwą odnogą - ale doszedłem do wniosku, że będzie ciekawiej jak jakiś skład zostanie tam wtoczony przez lokomotywkę :) chociażby raz podczas imprezy - zwiększa to i uatrakcyjnia monotonię poruszania się między stacjami.
Na takiej bocznicy też się coś dzieje :) a o to przede wszystkim nam chodzi!

Paweł
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Otóż to. Udrożnienie bocznicy wprowadziłoby ciekawy element zabawy, a tak pozostanie wyłącznie jazda na wprost. Nie ma konieczności stałego obsadzania posterunku, sterować rozjazdem może maszynista lub przy odpowiednio długim przewodzie dyżurny najbliższej stacji.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Dlaczego moduł ma być pasywny?
Zrobienie go "aktywnym" z pewnością urozmaici układy makietowe.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Bocznica szlakowa Fiuk

Zacząłem budować swój pierwszy moduł sTTandardowy. Padło na małą zapomnianą bocznicę szlakową Fiuk na trasie Szczucin - Tarnów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeśli chodzi o budowany moduł to tor szlakowy będzie odchwaszczony, natomiast bocznica kończyć się będzie w trawie. Będzie to moduł pasywny, a rozjazdy będą zablokowane. Moduł ma wymiary 600 x 300mm i będzie zakończony profilami MP-1 na MP-1. Użyłem rozjazdów EW2 ale to akurat nie przeszkadza bo rozjazd na szlaku będzie i tak na stałe zablokowany w pozycji na wprost. Przejazd i budynek otrzymają oświetlenie.
Na chwilę obecną mam już gotową skrzynkę i przyklejone podkłady korkowe. Jutro będę montował tory i zrobie zdjęcia.
Jak można zobaczyć na zdjęciach szlak ciągnie się po horyzont więc inspiracji nie braknie do budowy kolejnych tym razem już bardziej nudnych skrzynek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”