Stacja Grabie Stare
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Stacja Grabie Stare
Kropla, dwie, trzy....wiele nie potrzeba. Najlepiej sprawdzić doświadczalnie, czyli do momentu, gdy klej zaczyna się rozlewać po powierzchni zamiast formować się w krople.
-
- Kontakt:
w jakich proporcjach dodawać płyn do naczyń?
-
- Kontakt:
Obniżeniem napięcia powierzchniowego, gigantycznego dla mieszaniny zwanej wikolem. W efekcie klej zaczyna zwilżać i penetrować klejone przedmioty, zamiast "zbijać się w kule". to tak w uproszczeniu. Najlepiej to widać przy szutrowaniu - "kula" kleju z pływającymi po jej powierzchni ziarnami szutru
-
- Kontakt:
Czym skutkuje dodanie płynu do naczyń??DBv pisze:... do mieszaniny wodnej wikolu dodać płyn do mycia naczyń...
Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 11:38 przez jakubgol, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Ja bym dal mieszankę woda+wikol. Tym posmarowałbym powierzchnie i posypał trocinami, ewentualnie później jeszcze dodatkowo zakropił taką mieszanką wikolową. Aha no i oczywiście do mieszaniny wodnej wikolu dodać płyn do mycia naczyń. Ja tak robiłem imitacje rozsypanego na placu składowiskowym piasku.
- drlukasz
- Kontakt:
Stawiałbym na rozcieńczony wikol (ewentualnie zabarwiony na "wiórowo - podłożowy" kolor), a potem rozrzucić większe kawałki i przesypać mieszanką pyłu drzewnego i jakiejś pasteli czy tp.
To co się będzie ewentualnie świecić - miękki pędzelek i pastele/puder (szary, i/lub jakiś żółto-brązowy)
To co się będzie ewentualnie świecić - miękki pędzelek i pastele/puder (szary, i/lub jakiś żółto-brązowy)
- Mariusz
- Kontakt:
Wedle mnie za duże. Ale Ty i tak robisz mistrzostwo świata 

-
- Kontakt:
Nie nie nie, tych dużych wakałków tam nie będzie, chodzi mi tylko o przyklejenie samej drobnicy: trocin, kory itp badziewi które mogą leżeć na placu ładunkowym, resztki, coś co mogło poodlatywać z przywiezionych kawałów drewna,... czyli to co leży w okolicy pierwszej sterty drewna na prawej fotce. W żadnym wypadku nie chodzi o robienie tartaku...
Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 21:08 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Miki ma rację. Jeśli nie chcesz smarowac całej powierzcni placu, to każdy wiór od spodu i przyklejasz.
Ja tak postępuje z kawałkami gąbki aby maskowac dziury i takie inne. A i tak z bliska widac to i owo.
Ale właściwie co Ty masz na tym placu ładunkowym
Tartak
Obróbka drewna na deski na ładowni
Ja tak postępuje z kawałkami gąbki aby maskowac dziury i takie inne. A i tak z bliska widac to i owo.
Ale właściwie co Ty masz na tym placu ładunkowym

Obróbka drewna na deski na ładowni

-
- Kontakt:
a może rozcieńcz wikol, nanieś go na plac maczając szczoteczkę do zębów w wikolu i pryskając nim na powierzchnię placu, w ten sposób nierównomiernie go rozprowadzisz no i posyp plac trocinami i pozostaw do wyschnięcia
-
- Kontakt:
Widzę, że humor ci dopisuje
...

-
- Kontakt:
Hm, to może tak: solidnie namoczyć każdego wióra w jakimś rzadkim kleju i przylepiać oddzielnie
?

-
- Kontakt:
No własnie nie jesetm pewien tego sposobu- wczesnie probowałem podobnie zachwaścić peron gąbką o bardzo drobnej granulacji i niestetyten fragment peronu na którym testowałem miejscami delikatnie zciemniał i błyszczy... 

Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 15:01 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Lakier do piór w sprayu na plac, a dopiero na niego nasyp te trociny. W ten sposób nie będzie w okolicy plam po kleju, nawet jeśli całość będzie się w jakiś sposób wyróżniać. Potem można oczywiście psiknąć jeszcze raz na załość dla utrwalenia.
-
- Kontakt:
Udało mi się na chwile wyjąć kawałek stacji. Zająłem się okolicą placu ładunkowego. Pozostało mi jeszcze tylko uzupełnic brakujące brzegi/krawężnki przy placu, i co nieco dochwaścić. Podczas układania ładunków drewna na placu natknąłem się na drobny problem - jak przykleić masę drobnych ścinków drewna, wiórów itp do podłoża. Klej w spray'u odpada, bo pozostają po nim błyszczące fleki... Wikol.. to z definicji odpada... Jedyne co mi przychodzi do głowy te słynny hiper-mocny TAFT 4 .. Macie jakiś pomysł jak to ugryźć ?

(jakość fotek wskazuje na fakt że "aparat" powoli pada...)

(jakość fotek wskazuje na fakt że "aparat" powoli pada...)